Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos valdančioji partija pradeda Sh.Abe įpėdinio rinkimų procesą

Japonijos valdančioji partija antradienį pradėjo atsistatydinančio premjero Shinzo Abe įpėdinio rinkimų procesą, kuriame jau dabar dominuoja jo įtakinga dešinioji ranka Yoshihide Suga.
Yoshihide Suga
Yoshihide Suga / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Vyriausiasis ministrų kabineto sekretorius Y.Suga, 71 metų braškių augintojo sūnus, prieš rugsėjo 14 dieną planuojamą balsavimą užsitikrino pagrindinių Liberaldemokratų partijos (LDP) frakcijų paramą.

Tačiau švęsti pergalę jam dar būtų per anksti, nes premjero posto siekia ir populiarus buvęs gynybos ministras bei partijos politikos formuotojas.

Atsižvelgiant į tvirtą LDP daugumą parlamente, šių lenktynių nugalėtojas beveik neabejotinai užsitikrins paramą ir per rugsėjo 16 dieną vyksiantį įstatymų leidėjų balsavimą, o paskui bus paskirtas šalies premjeru.

Naujo kandidato į ministrus pirmininkus LDP teko ieškoti Sh.Abe, ilgiausiai pareigas einančiam Japonijos premjerui, rugpjūčio pabaigoje staiga paskelbus apie ketinimą atsistatydinti dėl sveikatos priežasčių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Shinzo Abe

Vėliau įsisiūbavo spėlionės, jog naujas ministras pirmininkas gali sušaukti pirmalaikius rinkimus, kad užsitikrintų visuomenės palaikymą.

Tačiau Y.Suga scenarijų, kad bus nedelsiant surengti visuotiniai rinkimai, pavadino mažai tikėtinu, nes naujas kabinetas, pasak jo, savo prioritetu turėtų laikyti kovą su koronaviruso pandemija.

„Žmonės visų pirma tikisi, kad vyriausybei pavyks užkardyti infekcijos plitimą ir kaip įmanoma greičiau sugrąžinti saugų gyvenimo būdą“, – per spaudos konferenciją su savo varžovais kalbėjo Y.Suga.

Favorito ir kitų pretendentų – buvusio gynybos ministro Shigeru Ishibos ir už partijos politikos formavimą atsakingo Fumio Kishidos – atstovai oficialiai įregistravo jų kandidatūras antradienio rytą.

Y.Suga pareiškė nusprendęs balotiruotis, norėdamas padėti išvengti „politinio vakuumo“ po Sh.Abe pasitraukimo, žadėdamas sutelkti dėmesį į pastangas pažaboti koronaviruso plitimą ir tuo pat metu vėl užkurti nuosmukio ištiktą ekonomiką.

Tuo metu Sh.Ishiba sakė norįs surengti „esminį persikrovimą“, žadėdamas „visą savo kūną ir sielą atiduoti regionų gaivinimui“.

F.Kishida savo ruožtu pareiškė, kad taip pat stengtųsi derinti COVID-19 prevencijos priemones su ekonominės veiklos aktyvinimu, žadėdamas suburti gabią komandą.

Prieš galutinį balsavimą kandidatai surengs dvi viešas diskusijas, per kurias bus apklausti LDP priklausantys įstatymų leidėjai bei po tris partijos atstovus iš visų 47 Japonijos regionų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius