Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslawas Kaczynskis: vokiečiai ir lenkai privalo turėti vienodas teises gretimose šalyse

Vokiečiams Lenkijoje turėtų galioti tokios pačios teisės, kaip lenkams Vokietijoje, pareiškė opozicinės partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis Jaroslawas Kaczynskis, šeštadienį lankydamasis šalies pietvakariniame Opolės mieste.
Jaroslawas Kaczynskis
Jaroslawas Kaczynskis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis taip pat išreiškė paramą partijos PiS 2013 metų gegužę rengiamam žygiui „Tu jest Polska“ (Čia yra Lenkija).

„Šis žygis turėtų atkreipti dėmesį Lenkijoje ir Vokietijoje“, – pareiškė jis.

Pasak J.Kaczynskio, po 1989 metų (komunizmo žlugimo Lenkijoje) Lenkijos valdžia iš idealistinių paskatų suteikė nacionalinėms mažumoms didžiules teises, neatsižvelgdama į tai, ar lenkai užsienyje turi panašias teises.

Lenkijos mažiausioje Opolės provincijoje gyvena maždaug 1 mln. žmonių, iš kurių 10 proc. yra vokiečiai.

Anksčiau didžiąją Silezijos gyventojų dalį sudariusi vokiečių bendruomenė virto mažuma, kai po nacių pralaimėjimo Antrajame pasauliniame kare Lenkijos siena pasislinko į Vakarus.

Po sovietinio bloko žlugimo čia gyvenančiai vokiečių mažumai buvo suteiktos ypatingos teisės – užrašai ant kelių ženklų buvo rašomi dviem kalbomis, buvo atidaryta daugiau nei 300 vokiškų mokyklų, o vokiečių bendruomenei buvo skirta vieta Lenkijos parlamente ir teisė skirti savo atstovus į provincijos valdžią.

Esu įsitikinęs, kad tai prives iki situacijos, kai šios žemės bus atkirstos nuo Lenkijos, – sakė jis.

Pasak „Polske Radio“, konservatyvusis nacionalistinių pažiūrų J.Kaczynskis dabar sako, kad šios privilegijos kursto separatizmo apraiškas regione.

„Esu įsitikinęs, kad tai vienokiu ar kitokiu būdu, tiesiogiai arba netiesiogiai, prives iki situacijos, kai šios žemės bus atkirstos nuo Lenkijos“, – sakė jis.

Pasak J.Kaczynskio, 1989 metų Lenkija per daug idealistiškai žiūri į vokiečių mažumą. Jis taip pat sakė, jog tikisi gegužės mėnesį Opolėje surengti žygį, kurio šūkis būtų „Čia yra Lenkija“.

Tuo tarpu prezidentūros atstovas pareiškė, kad opozicijos lyderio J.Kaczynskio raginimas apriboti vokiečių mažumos teises Lenkijoje yra šiurkštus, necivilizuotas ir neteisingas.

Pasak prezidento Bronislawo Komorowskio patarėjo Tomaszo Naleczo, didžiausios opozicinės partijos lyderio raginimas taikyti vokiečių mažumai tokias pačias teises, kokias lenkai turi Vokietijoje, reiškia laikyti savo šalyje gyvenančius piliečius įkaitais.

Liberaliojo Palikoto judėjimo lyderis Januszas Palikotas sako, kad istorinė vokiečių mažumą Lenkijoje negalima tiesiogiai lyginti su pastarojo meto lenkų emigrantais Vokietijoje.

J.Kaczynskio žodžius jis laiko skandalinga neapykantos kalba, siundančia žmones vienas prieš kitą

„J.Kaczynskis žino, kad vokiečių mažumos Lenkijoje teisės turi visiškai kitokį istorinį pagrindą, negu per pastaruosius 20 metų į Vokietiją emigravusių lenkų“, – pažymėjo J.Palikotas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius