-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jaroslawo Kaczynskio sąjungininkas: tarp Rytų ir Vakarų Lenkijos žioji praraja

Naujoji Lenkijos valdžia užtikrintai veda šalį nauju, konservatyviu keliu, ir dėl to jau užsitraukė Briuselio pyktį. Varšuvoje įsitvirtinusi konservatyvi „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partija aktyviai įgyvendina vengriškąjį modelį prie Vyslos, o tai siutina Lenkijos opoziciją, kurį šį šeštadienį planuoja naują manifestaciją, rašo laikraštis „Le Temps“.
Varšuva
Varšuva / 123rf.com nuotr.

Naujas Lenkijos prezidento administracijos atstovas spaudai Marekas Magierowskis tikina, kad demokratinėje šalyje manifestacijos yra visiškai normalus reiškinys, tačiau jis skundžiasi tuo, kad protestuotojų nuotaikomis pasinaudoja naujajai valdžiai toli gražu nesimpatizuojanti žiniasklaida.

Įvairių skirtingų sferų korporacijų egzistavimą tiek PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, tiek M.Magierowskis laiko Lenkijos ekonominio ir socialinio vystymosi stabdžiu.

Į argumentus, kad dalis lenkų yra šokiruoti dėl naujosios valdžios konstitucinio teismo reformos, M.Magierowskis atsakė, kad prieš tai valdžioje buvusi „Piliečių platforma“ paskyrė 14 iš 15 šio teismo teisėjų.

„Teismo sudėtis nepasižymėjo pliuralizmu. Tokios sudėties teismas galėjo blokuoti didžiąją dalį labai svarbių, bet radikalių reformų, kurias siūlė PiS vyriausybė. Tai buvo nepagrįstos baimės“, – tikino M.Magierowskis.

Be to, jis patikino, kad vyriausybės reformos atspindi ir Lenkijos prezidento Andrzejaus Dudos požiūrį į valstybės vystymąsi.

„Egzistuoja didžiulė nelygybė darbo užmokesčio ir socialinėje sferose. Tarp turtingos, europietiškos Vakarų Lenkijos ir šalies rytų, kurie niekada negalėjo džiaugtis ekonominės transformacijos vaisiais, žioji praraja“, – tikino Lenkijos prezidentūros spaudos centro vadovas.

„Varšuvoje jūs matote gražų, energingą miestą, su jaunimu, su „Starbucks“, „McDonald's“. Tačiau jeigu pavažiuojate 50 km į rytus, išvystate visiškai kitą pasaulį. PiS prioritetu visada buvo šios nelygybės panaikinimas“, – paaiškino M.Magierowskis.

Įvairių skirtingų sferų korporacijų egzistavimą tiek PiS lyderis Jaroslawas Kaczynskis, tiek M.Magierowskis laiko Lenkijos ekonominio ir socialinio vystymosi stabdžiu. Anot jų, lenkams įgriso ir tai, kaip šalyje funkcionuoja teisėsauga, todėl yra būtini radikalūs teisinės sistemos pokyčiai.

Kalbėdamasis su „Le Temps“ žurnalistu, M.Magierowskis paaiškino ir J.Kaczynskio geopolitinę strategiją: „Ji tokia, kad Lenkija turi tapti regiono šalių bloko lydere ir apginti jų interesus ES. Donaldas Tuskas norėjo glaudžiai bendradarbiauti su Vokietija, sudaryti šalies, įeinančios į įtakingiausių ES šalių šešetuką, įvaizdį. Tačiau tai miražas. Nes mes ne tokia šalis. Ir tokia netapsime artimiausioje ateityje“, – įsitikinęs M.Magierowskis.

Jis pridūrė, kad pasiekti J.Kaczynskio užsibrėžtą tikslą bus sunku, nes dalis regiono šalių palaiko glaudžius ryšius su Rusija.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius