-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadorė Kijeve Marie Yovanovitch sukritikavo Ukrainą dėl korupcijos

JAV ambasadorė Kijeve trečiadienį paviešintuose komentaruose nepaprastai griežtai sukritikavo ukrainiečių vyriausybę, ragindama ją pakeisti už kovą su korupcija atsakingą aukšto rango pareigūną ir griežčiau bausti už papirkinėjimą.
Marie Yovanovitch
JAV ambasadorė Kijeve Marie Yovanovitch sukritikavo Ukrainą dėl korupcijos / „Sputnik“ nuotr.

Antradienį sakytoje kalboje ambasadorė Marie Yovanovitch pareiškė, kad nepaisant valdžios pastangų „nebuvo įvykdyta kovos su korupcijos ar įstatymo viršenybės reformų, kurių tikisi ar nusipelnė ukrainiečiai“.

Trečiadienį paviešintuose stebėtinai tiesmukuose komentaruose ambasadorė paragino atleisti specialųjį kovos su korupcija prokurorą Nazarą Cholodnyckį, galimai konsultavusį įtariamuosius, kaip galima išvengti kaltinimų korupcija.

„Niekam, kas buvo pagautas konsultuodamas įtariamuosius, kaip galima išvengti kaltinimų dėl korupcijos, negalima patikėti nagrinėti tų pačių bylų“, – sakė ji, kalbėdama apie neseniai slapta įrašytus pokalbius, esą įrodančius, kad N.Cholodnyckis duodavo patarimų korupcija įtariamiems asmenims.

Vasario pabaigoje Ukrainos Konstitucinis Teismas anuliavo įstatymą prieš pareigūnų neteisėtą praturtėjimą. Šis sprendimas iškėlė klausimų dėl Ukrainos vyriausybės ryžto kovoti su išsikerojusia korupcija.

Nacionalinis antikorupcijos biuras trečiadienį išplatino pareiškimą, kuriame pabrėžė, jog tokia teismo nutartis privertė prokurorus uždaryti visas nagrinėtas 65 baudžiamąsias bylas dėl neteisėto praturtėjimo. Viena šių rezonansinių bylų buvo iškelta Odesos uostamiesčio merui.

Be to, ukrainiečių žiniasklaida praėjusią savaitę publikavo tyrimą dėl įtariamų grobstymo schemų šalies karinėje pramonėje. Remiantis žiniasklaidos pranešimais, prie tų schemų prisidėjo prezidento Petro Porošenkos aplinkos žmonės.

Kalbėdama apie tą skandalą M.Yavonovitch paragino atlikti išsamų auditą vienoje valstybinėje bendrovėje, atsakingoje už karinės paskirties viešuosius pirkimus. JAV diplomatė taip pat paskatino vyriausybę užtikrinti didesnį tokių viešųjų pirkimų skaidrumą.

Prieš penkerius metus atėjusi į valdžią nauja vyriausybė žadėjo kovoti su korupcija ir net įsteigė kelias tokio pobūdžio institucijas. Tačiau jokių apčiuopiamų rezultatų šioje kovoje nebuvo.

Panašu, kad ambasadorės kritinės pastabos buvo tyčia paskelbtos tuo metu, kai į Kijevą atvyko JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Davidas Hale'as, kuris, be kita ko, ketina aptarti šalies pažangą kovojant su korupcija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius