-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadorė NATO griežtai sukritikavo E.Macrono idėjas: kodėl?

JAV ambasadorė NATO Kay Bailey Hutchison pareiškė griežtai atmetanti Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono pažertą kritiką Aljansui. Pareigūnė taip pat perspėjo ES šalių lyderius nemanyti, kad jie gali patys susitvarkyti su grėsmėmis saugumui, rašo „Politico“.
JAV ambasadorė NATO Kay Bailey Hutchison
JAV ambasadorė NATO Kay Bailey Hutchison / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Trečiadienį vyks NATO narių užsienio reikalų ministrų susitikimas, o prieš jį surengtoje spaudos konferencijoje K.B.Hutchison ilgai nedelsė ir savo pasisakymą pradėjo nuo E.Macrono išsakytų komentarų, esą NATO yra ištikusi smegenų mirtis.

„Norėčiau pradėti nuo reikalų su prezidentu Macronu ir pasakyti, kad mes griežtai nesutinkame su Macrono išsakyto NATO vertinimu“, – pareiškė diplomatė.

„Manau, kad NATO nepaprastai svarbi norint įvertinti mums kylančias grėsmes“, – pridūrė K.B.Hutchison.

Audra Briuselyje

E.Macrono mintys, esą NATO yra ištikusi smegenų mirtis, kurias jis išsakė interviu leidiniui „The Economist“, sukėlė tikrą audrą tiek Aljanso būstinėje Briuselyje, tiek blokui priklausančiose šalyse Vidurio ir Rytų Europoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/AP nuotr./Emmanuelis Macronas

Prancūzijos prezidento atstovai nenusileidžia – esą E.Macronas tokia retorika nori priversti kitus lyderius pripažinti realybę, kurios jie iki šiol vengia.

Eliziejaus rūmai neslepia nepasitenkinimo tiek JAV, tiek Turkijos vienašališkais kariniais veiksmais Šiaurės Sirijoje – esą tokios operacijos pamina Vakarų sąjungininkų kolektyvinius interesus.

Prancūzijos prezidento atstovai teigia, kad E.Macronas tokia retorika nori priversti kitus lyderius pripažinti realybę, kurios jie iki šiol vengia.

E.Macroną vis dėlto jau sukritikavo ir Lenkijos premjeras Mateuszas Morawieckis, prabilęs apie „pavojingus“ komentarus, ir Vokietijos gynybos ministrė Annegret Kramp-Karrenbauer, pabrėžusi, kad Berlyno nuomonė apie Aljansą iš esmės kitokia.

Turbūt neatsitiktinai Vokietija netrukus po to, kai „The Economist“ paskelbė interviu su E.Macronu, paskelbė sparčiau didinsianti gynybos finansavimą.

Kita vertus, kai kurie analitikai mano, kad E.Macronas tokias mintis išsakė nenorėdamas, kad NATO viršūnių susitikime Londone dominuotų JAV prezidentas Donaldas Trumpas.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpas yra pamėgęs peikti kitas NATO šalis, ypač Vokietiją, dėl nepakankamo gynybos finansavimo.

Įžūlus veidmainiavimas?

O K.B.Hutchison komentarai antradienį dar kartą parodė, kad Vašingtonas mato lubas, kiek europiečiai gali patys vieni rūpintis Senojo žemyno saugumo ir koordinuoti veiksmus.

„Kartu mes stipresni. Amerika yra NATO lyderė. Mes gebame būti lyderiais. Mes įvykdome įsipareigojimus ir jais dalinamės. Nemanau, kad Europa būtų saugesnė be transatlantinės sąjungos – būtent todėl toks saitas buvo suformuotas“, – kalbėjo ambasadorė.

Privačiai NATO pareigūnai kaltina E.Macroną įžūliu veidmainiavimu – esą Prancūzija irgi veikia vienašališkai.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Be to, Paryžius priešinosi aktyvesniems NATO veiksmams Sirijoje, o po to lyg niekur nieko ėmė skųstis, kad Vašingtonas ir Ankara nesidalina informacija apie operacijas.

Negana to, Aljanso būstinės koridoriuose atkreipiamas dėmesys į tai, kad E.Macronas, regis, norėtų, jog NATO būtų ne tik gynybinis, bet ir politinis aljansas, nors ankstesni Prancūzijos lyderiai tokiai vizijai kaip tik priešindavosi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius