-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ambasadoriui Kinijoje organizuotas retas apsilankymas Tibete

JAV ambasadorius Kinijoje išvyko reto vizito Tibete ir tapo pirmuoju per pastaruosius ketverius metus amerikiečių diplomatu, užsitikrinusiu galimybę susipažinti su padėtimi šiame riboto lankymo regione, pirmadienį pranešė ambasada.
Terry Branstadsd
Terry Branstadsd / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Ambasadoriaus Terry Branstado vizitas buvo surengtas praėjus dviem mėnesiams po JAV Valstybės departamento pareiškimo, kad Pekinas „sistemingai varžo JAV diplomatų, žurnalistų ir turistų prieigą prie tibetiečių regionų.

Planuojama, kad T.Branstadas nuo sekmadienio iki šeštadienio aplankys Činghajaus provinciją ir kaimyninį Tibeto autonominį regioną, sakoma naujienų agentūrai AFP atsiųstame ambasados atstovo laiške.

„Šis vizitas yra galimybė ambasadoriui pabendrauti su vietos lyderiais ir išreikšti seniai jaučiamą susirūpinimą dėl religijos laisvės varžymo ir tibetiečių kultūros bei kalbos išsaugojimo, – nurodė atstovas. – Ambasadorius sveikina šią galimybę aplankyti Tibeto autonominį regioną ir ragina tarnybas suteikti prieigą prie šio regiono visiems Amerikos piliečiams.“

T.Branstadas dalyvaus oficialiuose susitikimuose, lankys mokyklas ir religinio bei kultūros paveldo vietas.

Jo vizitas buvo surengtas aštrėjant prekybos karui tarp Pekino ir Vašingtono.

T.Branstado pirmtakas Maxas Baucusas (Maksas Baukusas) lankėsi Tibete 2015 metų gegužę.

Kovą paskelbtoje Valstybės departamento ataskaitoje sakoma, kad praeitais metais buvo atmesti penki iš devynių JAV prašymų leisti aplankyti Tibetą. Vieną jų buvo pateikęs T.Branstadas.

Kinija šį dokumentą pasmerkė kaip „kupiną neigiamo išankstinio nusistatymo“.

Kinijos tarnybos aiškino, kad lankymąsi šiame Himalajų kalnų regione riboja dėl jo ypatingų geografinių ir klimato sąlygų.

Šiemet minimos nesėkmingo tibetiečių sukilimo prieš kinų valdymą 60 metinės. Per tuos neramumus Tibeto dvasinis vadovas Dalai Lama buvo priverstas pasitraukti į Indiją, kur iki šiol tebegyvena.

Pekinas tebekaltinamas regione vykdantis persekiojimus dėl politikos ir religijos, bet tvirtina, kad tibetiečiai gali naudotis didele laisve ir sparčiu ekonomikos augimu.

Nuo 2009 metų mažiausiai 150 tibetiečių padegė save, protestuodami prieš Pekino centrinės valdžios valdymą jų regione. Dauguma šių protestuotojų vėliau mirė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius