Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV analitikai: iniciatyva – Ukrainos pusėje, kovos tęsis ir žiemą

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje pastebi, kad Ukrainos pajėgos Chersono srityje sėkmingai žengia į priekį, kai kur per parą pasistūmėjo apie 7 km. Analitikai atkreipė dėmesį ir į vis dažniau pasigirstančias kalbas apie galimas derybas ir pabrėžė, kad jos būtų naudingos Rusijai.
Ukrainos kariai fronte
Ukrainos kariai fronte / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr.

Apžvalgoje pastebima, kad Ukrainos pajėgos Chersono srityje žengia į priekį, Rusijos kariams pasitraukus į kairįjį Dnipro upės krantą.

Ukrainos kariuomenės pareigūnai ir geolokacinė medžiaga socialiniuose tinkluose patvirtina, kad per pastarąją parą pasistūmėta į šiaurės vakarus, vakarus ir šiaurės rytus nuo Chersono miesto, kai kuriose vietose – iki 7 km.

„Atrodo, kad Rusijos pajėgos kol kas atsitraukia palyginti tvarkingai“, – rašoma apžvalgoje. Joje taip pat pastebima, kad nuo rugpjūčio mėnesio ukrainiečiai sėkmingai susilpnino Rusijos tiekimo linijas vakariniame krante ir privertė Rusijos pajėgas atsitraukti, o artimiausiomis dienomis ar savaitėmis išlaisvins Chersono sritį iki pat Dnipro upės.

„Rusijos atsitraukimui užbaigti prireiks šiek tiek laiko, o kovos tęsis visoje Chersono srityje, nes Ukrainos pajėgos žengia į priekį ir susiduria su iš anksto parengtomis Rusijos gynybinėmis linijomis, ypač aplink Chersono miestą“, – teigia ekspertai.

Karo studijų institutas nemano, kad kovos Ukrainoje sustos ar atsidurs aklavietėje dėl prasidėsiančios žiemos. Tiesa, rašoma apžvalgoje, prastos oro sąlygos gali pakenkti prastai aprūpintiems Rusijos kariams, tačiau mažai tikėtina, kad kontrpuolimą stabdys gerai aprūpinti ukrainiečiai. Priešingai – tam tikros užšalusios vietovės taps lengviau praeinamos nei rudenį.

Jei šią žiemą kovos veiksmai bus sustabdyti, tai įvyks dėl logistinių sunkumų ir „kelių abiejų pusių kampanijų kulminacijos.“ Rusijos kampanijos, kuriomis siekta užimti visas Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sritis baigėsi prieš kelis mėnesius (nepaisant to, kad Rusija nuolat primygtinai reikalavo pradėti neveiksmingas atakas) ir didžiojoje fronto dalyje koncentruojasi į gynybą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte

Iniciatyvą išlaiko Ukraina, šiuo metu siekianti svarbios pergalės Chersone, rašoma apžvalgoje. Paliaubos suteiktų Kremliui pertrauką, reikalingą pajėgoms atkurti.

„Ukrainos pergalė Chersono srityje nebus paskutinė. Kovos tęsis pietinėje ašyje, Bachmute, Donecko srityje (vienintelėje vietoje, kur Rusijos pajėgos vis dar bando vykdyti reikšmingus puolimus), ir šiaurinėje Luhansko srityje“, – nurodo Karo studijų institutas.

Anot analitikų, Rusijos pareigūnai bando apmokyti 120 tūkst. šauktinių, kurie pavasarį bus dislokuoti prie fronto linijos.

„Žiemos paliaubos būtų naudingos tik Rusijos pajėgoms, kurios pasinaudotų šia galimybe sustiprinti savo silpnėjančią gynybą ir tęsti genocidinę kampaniją, kuria siekiama išnaikinti ukrainiečių tapatybę okupuotose Ukrainos dalyse“, – nurodoma apžvalgoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas
„Scanpix“/AP nuotr./Jevgenijus Prigožinas

Joje taip pat atkreipiamas dėmesys, kad įtakingas Rusijos oligarchas ir „Wagner“ grupuotės įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas vis dažniau susikerta su Sankt Peterburgo pareigūnais, siekdamas čia išplėsti savo veiklą. Pranešta, kad šio Rusijos miesto pareigūnai atsisakė išduoti leidimą antram „Wagner“ centrui „dėl techninių priežasčių“.

J.Prigožino spaudos tarnyba pažymėjo, kad leidimas neišduodamas sąmoningai, dėl „ideologinių“ nesutarimų. Dėl to oligarchas kreipėsi į Rusijos teismą, o jam nepritariančius pareigūnus apkaltino Rusijos išdavyste ir parama Ukrainai.

Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas Jurijus Ihnatas pareiškė, kad Rusijos pajėgos tikriausiai dar labiau sumažins savo kampanijos, kurios tikslas – Ukrainos ypatingos svarbos infrastruktūros atakos, tempą. Anot jo, priešas pradėjo kaupti didelio tikslumo ginkluotės sistemas, kad ateityje galėtų pradėti masinę kampaniją, nes nedidelės kasdienės atakos duoda mažai rezultatų.

Karo studijų institutas anksčiau yra pastebėjęs, kad Rusijos pajėgos smarkiai išeikvojo savo didelio tikslumo ginklų sistemų arsenalą ir patyrė didelių aviacijos nuostolių, todėl būtų sunku išlaikyti kampanijos prieš Ukrainos infrastruktūrą tempą. Tikėtina, kad prireiks kelių mėnesių, kol tokių ginklų arsenalą Rusija atnaujins, o tada pradės naujus masinius išpuolius.

Analitikai taip pat pabrėžia, kad Rusija ir žiemą atakuos Ukrainos infrastruktūrą, tačiau vargu, kad žala bus ilgalaikė ir lemtinga.

Svarbiausios Karo studijų instituto išvados trumpai:

  • Lapkričio 10 d. Ukrainos pajėgos žengė į priekį Chersono srityje, nes Rusijos pajėgos pasitraukė į rytinį (kairįjį) Dnipro upės krantą.
  • Rusijos atsitraukimui užbaigti prireiks šiek tiek laiko, o mūšiai tęsis visoje Chersono srityje, nes Ukrainos pajėgos žengia į priekį ir susiduria su iš anksto parengtomis Rusijos gynybos linijomis, ypač aplink Chersono miestą.
  • Karo studijų institutas nemano, kad kovos Ukrainoje sustos ar pateks į aklavietę dėl žiemos orų.
  • Ukraina išlaiko iniciatyvą ir šiuo metu siekia didelės pergalės Chersone. Ugnies nutraukimas suteiktų Kremliui pertrauką, kurios jam labai reikia Rusijos pajėgoms atkurti.
  • „Wagner Group“ įkūrėjas J.Prigožinas vis dažniau kovoja su Sankt Peterburgo pareigūnais dėl „Wagner Group“ verbavimo veiklos išplėtimo mieste.
  • Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas J.Ihnatas pareiškė, kad Rusijos pajėgos tikriausiai sulėtins savo kampanijos prieš Ukrainos infrastruktūrą tempą.
  • Ukrainos pajėgos toliau vykdė kontrpuolimo operacijas Svatovės-Kreminos linijoje.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas prie Bachmuto, Avdijivkos ir vakarinėje Donecko dalyje.
  • Rusijos pajėgos pradėjo statyti antrosios linijos įtvirtinimus Kryme ir pietų Ukrainoje.
  • Rusijos piliečiai protestais, nesutikimu socialinėje žiniasklaidoje ir dezertyravimu iš kariuomenės toliau priešinosi Rusijos karui Ukrainoje.
  • Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai toliau stengiasi pakirsti ukrainiečių tautinę tapatybę, mobilizuodami Rusijos okupuotų teritorijų gyventojus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius