Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV analitikai: V.Putinas gali panaudoti J.Prigožiną kaip atpirkimo ožį

Naujausioje analizėje JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai pateikė išsamią privačios karinės grupuotės „Wagner“ finansininko Jevgenijaus Prigožino ir Rusijos gynybos ministerijos priešpriešos, kuri greičiausiai pasiekė aukščiausią tašką mūšyje dėl Bachmuto, chronologiją.
Vladimiras Putinas, Jevgenijus Prigožinas
Vladimiras Putinas, Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ / „Reuters“ / AP nuotr.

Ataskaitoje taip pat analizuojami tikėtini Rusijos Gynybos ministerijos ketinimai panaudoti „Wagner“ pajėgas Bachmute ir nagrinėjamas Rusijos prezidento Vladimiro Putino manipuliavimas šiuo konfliktu siekiant išlaikyti savo režimo stabilumą.

Konfliktas tarp Rusijos gynybos ministerijos ir „Wagner Group“ finansininko J.Prigožino greičiausiai pasiekė kulminaciją Bachmuto mūšio fone, rašo analitikai.

Anot jų, gali būti, kad Rusijos karinė vadovybė bando išnaudoti „Wagner“ pajėgas – ir J.Prigožino įtaką – Bachmute.

Pasak ekspertų, tikėtina, kad Rusijos karinė vadovybė bando atkeršyti J.Prigožinui už 2022 m. gegužės mėn. jo inicijuotą konfliktą, kai jis vykdė nepaliaujamą šmeižto kampaniją prieš Rusijos gynybos ministeriją ir karinę vadovybę.

Taip pat analitikai atkreipia dėmesį, kad J.Prigožinas pervertino V.Putino priklausomybę nuo „Wagner“ pajėgų ir bandė pakeisti Rusijos karinę ir politinę vadovybę su „Wagner“ susijusiomis figūromis.

„J.Prigožinas siekė įtvirtinti su „Wagner“ susijusius karinius pareigūnus iš dalies tam, kad užsitikrintų geresnę prieigą prie Rusijos gynybos ministerijos amunicijos sandėlių ir biudžeto“, – rašoma analizėje.

Anot ekspertų, akivaizdžios karinės-politinės J.Prigožino ambicijos greičiausiai sukėlė nerimą V.Putinui spalio mėnesį, kai jo režimas buvo labiausiai pažeidžiamas visuomenės kontrolės.

„V.Putinas yra rizikos vengiantis ir labai apskaičiuojantis veikėjas, kuris greičiausiai siekė suvaldyti kylančią grėsmę savo kontrolei, palaipsniui grąžindamas Rusijos kariuomenei svarbą ir galią“, – rašo analitikai.

V.Putinas galiausiai leido Rusijos Gynybos ministerijai sausio mėnesį iš J.Prigožino perimti Bachmuto krypties kontrolę, nes „Wagner“ pajėgoms nepavyko pasiekti žadėtos pergalės Bachmute iki 2022 m. pabaigos.

Analitikų vertinimu, V.Putinas ir Rusijos Gynybos ministerija gali panaudoti J.Prigožiną kaip atpirkimo ožį dėl brangiai kainuojančio veržimosi į Bachmutą, kai puolimas pasieks kulminaciją.

Pasak ekspertų, mažai tikėtina, kad J.Prigožinas susigrąžins V.Putino palankumą tokiu pat mastu, kokį jis turėjo 2022 m. gegužės-spalio mėn.

„V.Putinas greičiausiai dar nenusprendė, ar pasigailės J.Prigožino, o „Wagner„ likimas, ko gero, priklauso nuo J.Prigožino gebėjimo įtikinti Kremlių savo lojalumu“, – rašoma analizėje.

Taip pat, anot analitikų, mažai tikėtina, kad J.Prigožinas pasieks ankstesnes aukštumas, nepaisant jo atnaujintų pastangų verbuoti samdinius iš 42 skirtingų Rusijos miestų.

Analitikai teigia, kad konfliktas tarp Rusijos Gynybos ministerijos ir „Wagner“ rodo, kad skirtingos V.Putino artimiausios aplinkos šalys konkuruoja tarpusavyje galimai žaidimuose be rezultatų, kurie neprisideda prie bendrų V.Putino tikslų.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Kovo 11 d. Irano valstybinė žiniasklaida paskelbė, kad Iranas baigė sandorį dėl naikintuvų „Suchoi-35“ pirkimo iš Rusijos.

  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Bachmuto, tačiau nebaigė apsisukimo judėjimo, apsupimo ar apsupimo aplink miestą. Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad „Wagner Group“ kovotojai užėmė dalį arba visą Orichovo-Vasylivkos (11 km į šiaurės vakarus nuo Bachmuto), nors „Wagner Group“ finansininkas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad „Wagner“ kovotojai nekontroliuoja šios gyvenvietės.
  • Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas netoli Avdijivkos ir vakariniame Donecko miesto pakraštyje. Rusijos kariniai tinklaraštininkai teigė, kad Rusijos pajėgos įžengė į Krasnohorivką (9 km į šiaurę nuo Avdijivkos), nors ISW nepastebėjo vizualinio šių teiginių patvirtinimo.
  • Kovo 12 d. Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad tarp SPECNAZ pajėgų yra didelis dezertyrų skaičius. Rusijos karinis tinklaraštininkas teigė, kad nė viename SPECNAZ dalinyje nėra pilnos sudėties ir kad kai kurie SPECNAZ vadai pabėgo iš savo dalinių, nors pastaruosius dešimt metų gaudavo didelius atlyginimus. Anot analitikų, mažai tikėtina, kad dauguma vadų pabėgo iš šių elitinių dalinių.
  • Kovo 12 d. Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pranešė, kad Rusijos kariai iš rytinių Rusijos regionų Ukrainoje žūsta iki keturiasdešimt kartų dažniau nei Rusijos kariai iš Maskvos miesto.
  • Kovo 12 d. Ukrainos ministro pirmininko pavaduotoja Iryna Vereščuk pareiškė, kad Rusijos pareigūnai neteisėtai deportavo į Rusiją 2161 ukrainiečių našlaitį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius