Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV astronautai pradėjo svarbią TKS remonto operaciją atvirame kosmose

Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS) du amerikiečiai astronautai šeštadienį pradėjo pirmą iš dviejų misijų atvirame kosmose, per kurias planuojama sutaisyti praeitą savaitę sugedusį aušinimo sistemos siurblį.
Tarptautinė kosminė stotis
Tarptautinė kosminė stotis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

TKS astronautai turės mažiausiai dukart išeiti į atvirą kosmosą, kad išmontuotų sugedusį amoniako siurblį ir pakeistų jį nauju.

Dougas Wheelockas ir Tracy Caldwell Dyson praeitą naktį praleido oro šliuzų modulyje „Quest“, kad jų kūnai prisitaikytų prie kitokio oro slėgio. Jiedu buvo pažadinti apie 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku ir pradėjo paskutinius pasiruošimus darbui.

Astronautai aktyvavo skafandrų akumuliatorius ir kitas gyvybės palaikymo sistemas. TKS išoriniam liukui atsidarius 11 val. 19 min. Grinvičo (14 val. 19 min. Lietuvos) laiku, oficialiai prasidėjo septynias valandas truksianti misija atvirame kosmose.

Pasak JAV kosminės programos pareigūnų, šie darbai buvo trumpam atidėti dėl „ryšio problemos“ T.Caldwell Dyson skafandro šalme, tačiau gedimas buvo sėkmingai pašalintas.

Per pirmąją misijos dalį astronautai išmontuos praeitą savaitę sugedusį amoniako siurblį ir pakeis jį nauju agregatu, nurodė JAV Nacionalinės aeronautikos ir kosmoso administracijos (NASA) pareigūnai.

Per antrąjį išėjimą, kurį planuojama surengti trečiadienį, prie pakeisto siurblio bus prijungtos suskystinto amoniako tiekimo linijos.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius