Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV atšaukė mirtiną injekciją kaliniui, pageidaujančiam egzekucijos elektros kėdėje

Už dvi žmogžudystes nuteistas Tenesio gyventojas trečiadienį pasiekė, kad jo egzekucija panaudojant mirtiną injekciją būtų sustabdyta, teismui paskutinę minutę atsižvelgus į jo nuomonę, kad valstija turėtų panaudoti elektros kėdę.
Elektros kėdė
Elektros kėdė / „Scanpix“ nuotr.

63 metų Edmundas Zagorski 1984-aisiais buvo nuteistas mirti už tai, kad perrėžė gerkles dviem vyrams, netesėjusiems pažado parduoti jam narkotikų.

Nuteistasis prašė, kad mirties bausmė jam būtų įvykdyta naudojant elektros kėdę, bet Tenesio kalėjimų pareigūnai jo prašymą atmetė.

Tuomet E.Zagorski advokatai skubiai pateikė apeliaciją federaliniam teismui, kuria reikalavo egzekucijai naudoti elektros kėdę.

Mirties bausmė nuteistajam turėjo būti įvykdyta ketvirtadienį Našvilyje, tačiau apeliacinis teismas trečiadienį nurodė, kad egzekucija turi būti atidėta, kol bus svarstoma jo apeliacija.

Iki 1999 metų mirti nuteisti asmenys Tenesyje gali pasirinkti iš dviejų aukščiausios bausmės įvykdymo metodų. Tačiau tai jie turi padaryti mažiausiai du mėnesiai prieš egzekuciją, nurodo valstijos kalėjimų departamentas.

Kaip sakė viena E.Zagorski advokatų Kelley Henry, nuteistasis pavėlavo pranešti apie savo pasirinkimą, nes laukė, kaip baigsis siūlymo uždrausti Tenesyje naudoti mirtiną trijų preparatų mišinį svarstymas. Į naudojamos mirtinos injekcijos sudėtį įeina prieštaringai vertinami raminamieji vaistai midazolamas.

Valstijos Aukščiausiasis teismas tą prašymą atmetė tik pirmadienį, priversdamas E.Zagorski „rinktis iš dviejų absoliučiai barbariškų mirties metodų“, sakė K. Henry.

„Valstijos trijų preparatų protokolas yra tikras kankinimas“, – pareiškė ji.

„P.Zagorski plaučiai prisipildytų skysčių rūgščiai išdeginant jų sieneles. Jis būtų paralyžiuotas, o tada gyvas chemiškai išdegintas iš vidaus“, – sakė advokatė ir pažymėjo, kad procedūra keltų skausmą nuo 10 iki 18 minučių.

Tenesis yra tarp devynių JAV valstijų, egzekucijoms tebenaudojančių elektros kėdes.

Nuo 2000 metų elektros kėdė visoje šalyje buvo panaudota tik 14 egzekucijų iš beveik 900. Nuo 2013-ųjų ji išvis nebuvo panaudota.

Minima pietrytinė valstija mirties bausmių nevykdė nuo 2009-ųjų iki šio rugpjūčio, kai mirtiną trijų vaistų kokteilį suleido vyrui, nuteistam už vaiko išžaginimą ir nužudymą 1986 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius