Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV Aukščiausiasis Teismas atsisakė blokuoti gėjų santuokas Kolumbijos apygardoje legalizuojantį įstatymą

JAV Aukščiausiasis Teismas antradienį atsisakė blokuoti homoseksualių asmenų santuokas Vašingtone legalizuojantį įstatymą, atverdamas kelią trečiadienį jam įsigalioti.
Šventės akimirka
Šventės akimirka / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas trijų puslapių teismo išvadoje, kurioje apeinami susiję teisiniai klausimai, nurodė, kad šį klausimą turėtų spręsti vietos teismai ir sprendimų priėmėjai JAV sostinėje.

J.Robertsas atmetė gėjų santuokų oponentų peticiją dėl laikino atidėjimo, kuri būtų užkirtusi kelią įsigalioti šiam įstatymui.

„Nesigilindamas į peticijos rengėjų pagrindinio reikalavimo esmę... aš skelbiu, kad atidėjimas nesuteikiamas“, – rašoma J.Robertso išvadoje.

J.Robertsas pateikė nuomonę dėl šios skubos tvarka pateiktos peticijos, tačiau sakė, jog „mažai tikėtina“, kad visos sudėties teismas imtų nagrinėti šią bylą.

Pasak jo, „pagal teismų politiką ir teismų kompetenciją teismas laikosi praktikos sutikti su Kolumbijos apygardos teismų sprendimais išimtinai vietinės svarbos klausimais“.

Šis sprendimas reiškia, kad Vašingtone tos pačios lyties asmenys jau nuo trečiadienio gali pateikti prašymą išduoti santuokos liudijimą.

Homoseksualių asmenų santuokos jau legalizuotos Ajovoje, Konektikute, Masačusetse, Vermonte ir Naujajame Hampšyre.

J.Robertsas taip pat atmetė skubos tvarka pateiktą prašymą surengti referendumą šiuo klausimu. Tačiau jis nurodė, kad peticijos rengėjai gali siekti įgyvendinti iniciatyvą dėl referendumo pagal miesto statutą, kad būtų panaikintas šis aktas.

J.Robertsas pabrėžė, kad įstatymą priėmė miesto taryba ir pateikė jį Kongresui, kad šis per numatytą 30 dienų laikotarpį jį peržiūrėtų, o Kongresas „nusprendė nesiimti veiksmų“.

Atskira peticija dėl balsavimo iniciatyvos pateikta Kolumbijos apygardos apeliaciniam teismui, kuris ją svarstydamas „turės išnagrinėti daug tų pačių teisės klausimų, kuriuos iškėlė šios peticijos rengėjai“, sakė J.Robertsas.

„Priešingai nei peticija dėl referendumo, prašymas dėl balsavimo iniciatyvos nebus ginčijamas, kai aktas įsigalios. Priešingai, Kolumbijos apygardos apeliacinis teismas turės progą apsvarstyti susijusius teisės klausimus iš esmės ir peticijos rengėjai turės teisę tinkamu laiku užginčyti bet kokį nepalankų sprendimą Aukščiausiajame Teisme“, – sakė J.Robertsas. 
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius