-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV banko „JP Morgan“ prognozė: Ukrainai per dvejus metus prireiks 23 mlrd. dolerių

Ukrainos biudžetui šiais ir kitais metais prireiks 23,2 mlrd. dolerių paramos. Tai antradienio komentare paskelbė Jungtinių Amerikos Valstijų bankas „JP Morgan“, rašo tvn24bis.pl. Iki šiol Tarptautinis valiutos fondas (TVF), Vakarų šalys ir finansinės institucijos suteikė Ukrainai jau 18 mlrd. dolerių, tad bendra paramos suma sieks 41 mlrd. dolerių.
Ukrainos vėliava
Ukrainos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šie skaičiavimai paremti prielaida, kad Ukrainai pavyks sureguliuoti savo sąskaitas už dujų importą ir padidinti valiutos atsargas bent iki 15 mlrd. dolerių, kai 2014 metų pabaigoje jos tesiekė 7,1 mlrd. dolerių.

Banko teigimu, viešajam šalies sektoriui šiemet prireiks 12,4 mlrd. dolerių, kitąmet – likusių 10,8 mlrd. dolerių.

Analitikai tvirtina, kad dalį valstybės skolos privatiems investuotojams turės būti restruktūrizuota, o vėliau ir nurašyta į nuostolius. Šie reikalai esą itin priklausys nuo investuotojų geranoriškumo.

Gruodžio vidury Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas įvardijo, kad jo šaliai per artimiausius dvejus metus prireiks 15 mlrd. dolerių paramos tam, kad „nutrauktų sunkų periodą ir neleistų šaliai nusmukti“. 

Tarptautinė reitingų agentūra „Moody's“, kuria ir remiasi „JP Morgan“, tvirtina, kad 2015 metais išaugs Ukrainos nemokumo grėsmė, todėl TVF, ES ir kitų šaltinių paramos neužteks, kad šalis 2016 metais galėtų iš užsienio kreditorių išpirkti vertybinius popierius už 28 mlrd. dolerių sumą.

Agentūra tvirtina, kad per 12 mėnesių Ukraina dar privalės papildomai pasiskolinti 15-20 mlrd. dolerių, o privatiems investuotojams teks prisiimti dalį šalies skolų. Tam yra kelios priežastys. Visų pirma, Ukrainos valiutos rezervas yra itin mažas, tai atbaido investuotojus. Tad kuo ilgiau tokia situacija išsilaikys, tuo blogesnė bus verslo aplinka. Be to, Vakarai gali nebeteikti pagalbos, jeigu ji keliaus padengti verslo nuostolius.

TVF atstovai Kijeve ketina lankytis penktadienį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius