-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV branduolinė politika stumia pasaulį „arčiau susinaikinimo“, sako Iranas

Naujoji Jungtinių Valstijų branduolinė politika stumia žmoniją „arčiau susinaikinimo“, šeštadienį vakare pareiškė Irano užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas.
Mohammadas Javadas Zarifas
Mohammadas Javadas Zarifas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Penktadienį Pentagonas paskelbė planus peržiūrėti savo branduolinį arsenalą, pirmiausia reaguojant į numanomą atsinaujinusią Rusijos grėsmę.

M.J.Zarifas sakė, kad naująja politika pažeidžiama Branduolinio ginklo neplatinimo sutartis (NPT).

„JAV Branduolinės politikos peržiūra (Nuclear Posture Review) atspindi didesnę priklausomybę nuo branduolinių ginklų, pažeidžiant #NPT, nustumiant žmoniją arčiau susinaikinimo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė M.J.Zarifas.

Pagal šešių pasaulio galių susitarimą su Iranu buvo panaikintos kai kurios tarptautinės sankcijos Teheranui, mainais į jo branduolinės programos apribojimą.

Jis sakė, kad tas pats impulsas paskatino Jungtines Valstijas pakirsti 2015 metų susitarimą su Iranu dėl jo branduolinės programos. JAV prezidentas Donaldas Trumpas pareikalavo iš naujo derėtis dėl šio susitarimo.

„Trumpo užsispyrimas žlugdyti #JCPOA kyla iš to paties pavojingo neatsargumo“, – rašė M.J.Zarifas, paminėdamas Bendrąjį išsamių veiksmų planą (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA).

Naujos JAV Branduolinės politikos peržiūros strateginiame dokumente, kurį paskelbė Pentagonas, raginama turėti didesnį mažesnių branduolinių ginklų arsenalą, kuris būtų patikimesnė atgrasomoji priemonė prieš grėsmės, ypač – iš Rusijos.

NPT, kuri įsigaliojo 1970 metais ir kurią pasirašė beveik visos šalys, tarp jų – Jungtinės Valstijos, ragina „kuo greičiau pasiekti, kad būtų nutrauktos branduolinio ginklavimosi varžybos ir imtasi priemonių branduolinio nusiginklavimo kryptimi“.

Pagal šešių pasaulio galių susitarimą su Iranu buvo panaikintos kai kurios tarptautinės sankcijos Teheranui, mainais į jo branduolinės programos apribojimą.

D.Trumpas nuolat kritikavo šį susitarimą, be to sausio mėnesį sakė, kad nepratęs sankcijų sustabdymo, jei nebus naujų suvaržymų Irano raketų programai.

Kitos sutarties dalyvės – Didžioji Britanija, Prancūzija, Vokietija, Rusija, Kinija ir Europos Sąjunga – tvirtai gynė susitarimą ir sakė, kad juo pasiektas tikslas apriboti Irano pajėgumus pasigaminti branduolinių ginklų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius