Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

JAV daugiau nebenori rūpintis žemės drebėjimą išgyvenusiais haitiečiais

JAV, po žemės drebėjimo 2010-aisiai priglaudusios dešimtis tūkstančių haitiečių, daugiau rūpintis jais nebenori, tad žmonės bando keltis į kaimyninę Kanadą. Naujais namais šimtams prieglobsčio prašytojų iš Haičio tampa Monrealio Olimpinis stadionas.
Haitis po žemės drebėjimo
Haitis po žemės drebėjimo / Jonathan Torgovnik, EOS 5D Mk II; Port o Prensas, Haitis, 2011 m. sausio 10 d.

Kai 2010 metais Haitį sukrėtė žemės drebėjimas, beveik 60-iai tūkstančių nukentėjusių nuo stichijos buvo suteiktas laikinosios apsaugos statusas Jungtinėse Valstijose, žmonės galėjo gyventi ir dirbti. Daugumai jų negavus pabėgėlio statuso, haitiečiai, bijodami deportacijos, bando keltis į Kanadą ir joje gauti pabėgėlio statusą, nes gegužę Amerikos vidaus saugumo departamentas paskutinį kartą 6 mėnesiams pratęsė jų laikinosios apsaugos statuso galiojimą.

„Jie bijo, kad bus deportuoti į savo šalį, nes kai kuriuos jau išsiuntė. Vis daugiau haitiečių atvyksta prie sienos, nelegaliai pereina, dėl to juos areštuoja, o tada jie prašo prieglobsčio“, – pasakoja „La maison d'Haiti“ direktorė Morjorie Villefranche.

Per liepą Kanadą pasiekė apie 2,5 tūkst. pabėgėlių iš Haičio, o šią savaitę vien 500 haitiečių perėjo sieną į Kvebeko provinciją. Laikinoji pastogė jiems buvo suteikta Monrealio olimpiniame stadione, čia jie gauna gultą, maitinimą bei švarių rūbų.

„Haitiečių bendruomenė – lyg didelė šeima. Kai atvyksta koks nors haitietis, mums nesvarbu – jis giminaitis ar ne, priimame jį ir padedame“, – sako Monrealio bendruomenės centro direktorius Guillaume Andre.

Vietos valdžia stengiasi, kad atvykėliai kuo greičiau integruotųsi, o jų vaikai lankytų mokyklą, nes po kelių savaičių prasidės mokslo metai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Užsisakykite 15min naujienlaiškius