Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV demokratų senatorius B.Sandersas pasmerkė Rusijos kišimąsi į rinkimus

JAV prezidento posto siekiantis demokratas senatorius Bernie Sandersas penktadienį pareiškė buvęs „maždaug prieš mėnesį“ informuotas šalies tarnybų, jog Rusija mėgina padėti jo kampanijai prieš lapkritį vyksiančius valstybės vadovo rinkimus.
Bernie Sandersas ir jo rinkėjai
Bernie Sandersas ir jo rinkėjai / „Scanpix“/AP nuotr.

„Neaišku, kokį vaidmenį jie ketino atlikti, – per kampanijos renginį Kalifornijoje sakė B.Sandersas. – Mums sakė, kad Rusija, galbūt [ir] kitos šalys, ketina įsitraukti į šią kampaniją.”

„Štai kokia žinia Rusijai: laikykitės atokiai nuo Amerikos rinkimų“, – pareiškė Vermonto senatorius.

B.Sanderso reakcija labai skyrėsi nuo prezidento Donaldo Trumpo pareiškimų, nukreiptų prieš JAV žvalgybos agentūrų išvadas, kad Rusija kišosi į rinkimų procesą, siekdama jam padėti. Prieš pat B.Sandersui pasmerkiant Rusijos kišimąsi D.Trumpas atmetė pranešimus, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas stengiasi jam padėti kaip demokratų paskleistą „gandą“.

Federaliniai tyrėjai 2018 metais pareiškė kaltinimus 13 Rusijos piliečių dėl slapta vykdytos kampanijos socialiniuose tinkluose, anot prokurorų, turėjusios didinti visuomenės susipriešinimą opiais klausimais, taip pat paremti B.Sanderso ir tuomečio respublikonų kandidato D. Trumpo kampanijas per 2016 metų rinkimus. Tyrėjai taip pat padarė išvadą, kad per šią Rusijos kampaniją buvo stengiasi apšmeižti Hillary Clinton, galiausiai tapusią demokratų kandidate į prezidentus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Hillary Clinton

Kaltinamajame dokumente sakoma, kad Rusijos poveikio kampanijos organizatoriai vykdytojams išplatino temų socialinių tinklų turiniui sąrašą ir instrukcijas „naudotis bet kokia galimybe kritikuoti Hillary ir kitus (išskyrus Sandersą ir Trumpą – mes juos palaikome)".

Penktadienį per savo rinkimų kampanijos renginį Las Vegase D.Trumpas pareiškė girdėjęs, jog demokratai „mėgina paskleisti gandą... esą Putinas nori užsitikrinti, jog būčiau išrinktas”.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Jūs tik paklausykit – argi jis nenori pamatyti, kas bus demokratų [kandidatas]? Argi jis labiau nenorėtų, tarkime, Bernie?“ – klausė D.Trumpas ir atkreipė dėmesį, kad B.Sandersas su žmona Jane 1988 metais savo medaus mėnesį praleido Sovietų Sąjungoje.

B.Sandersas sakė žurnalistams susipažinęs su kai kuriomis Rusijos „tviterio žinutėmis ir kitais dalykais“, esą turinčiais pakurstyti susipriešinimą.

„Jie stengiasi mus suskaldyti“, – kalbėjo B.Sandersas, turėdamas galvoje rusus.

„Tai bjauriausias jų daromas dalykas. Jie mėgina sukelti chaosą, mėgina sukelti neapykantą Amerikoje. Tai bjaurūs reikalai, ir visi iš mūsų turi pasakyti – atleiskit, bet jūs šito nedarysit per šiuos rinkimus“, – pridūrė senatorius.

Demokratų senatorė Elizabeth Warren, taip pat besivaržanti dėl savo partijos nominacijos, sakė negavusi jokios informacijos iš žvalgybos pareigūnų, o milijardieriaus filantropo Tomo Steyerio kampanija nurodė, kad jis „prieš kelis mėnesius“ buvo informuotas, bet neatskleidė jokių detalių.

B.Sandersas atrodė norintis pasakyti, kad įžvelgia politinį motyvą sprendime paviešinti tokią opią informaciją būtent šiuo metu. Pirmasis apie numanomus Rusijos mėginimus kištis į 2020-ųjų rinkimų kampaniją paskelbė dienraštis „The Washington Post“.

„Likus dienai iki sueigų Navadoje, kodėl, kaip manot, visa tai pasirodė? – klausė jis ir sarkastiškai pridūrė: “Tai padarė „The Washington Post“? Geri draugai.”

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius