Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ekspertai: Rusija vis dažniau naudoja iranietiškus dronus, tačiau neįvertina – ukrainiečių valios tai nepalauš

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) įsikūrusio Karo studijų instituto analitikai naujausioje apžvalgoje atkreipė dėmesį, kad Ukrainos priešlėktuvinė gynyba gruodžio 29-30 dienos naktį sėkmingai numušė 16 Rusijos paleistų iranietiškų dronų. Pastebima, kad Rusija vis dažniau naudoja bepiločius dronus, tačiau, ekspertų teigimu, šalis agresorė klaidingai įsivaizduoja, kad tai padės palaužti ukrainiečių pasipriešinimą.
Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive
Numušto drono „Shahed-136“ nuolaužos Kyjive / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rusijos kariuomenė pastaruoju metu išpuolius rengia naudodama dronus. Karo studijų instituto vertinimu, kad tai gali reikšti, jog tris savaites jų nenaudojusi Rusija sukaupė „atsargų“ arba gavo ar tikisi netrukus gauti naują šių ginklų siuntą iš Irano.

„Ukrainos priešlėktuvinė gynyba pastaruoju metu įrodė, kad labai veiksmingai numušinėja “Shahed„ dronus, o Rusijos kariuomenės šių sistemų naudojimas atakoms prieš civilius taikinius užnugario zonose daro vis mažesnį poveikį. Rusijos kariuomenė tikriausiai ir toliau skirs vis daugiau šių sistemų atakoms prieš civilius taikinius Ukrainoje, klaidingai bandydama palaužti ukrainiečių valią kovoti“, – rašoma apžvalgoje.

Apžvalgoje taip pat rašoma, kad Rusijos režimo lyderis Vladimiras Putinas, manipuliuodamas Rusijos vidaus teisine sritimi, atvėrė duris tolesnei institucionalizuotai korupcijai. Gruodžio 29 d. V.Putinas patvirtino dekretą, kuriuo nuo reikalavimo viešai deklaruoti pajamas atleidžiami visi Rusijos pareigūnai, įskaitant kariuomenės ir teisėsaugos tarnybų darbuotojus. Dekretas taikomas kariškiams, Rusijos vidaus reikalų organų darbuotojams, asmenims, einantiems pareigas „Rosgvardijoje“ ir teisėsaugos institucijose, Rusijos įkalinimo įstaigų sistemos ir Tyrimų sistemos darbuotojams bei asmenims, komandiruotiems į pareigas Luhansko, Donecko, Chersono ir Zaporižios srityse. Dekretu taip pat panaikinamas draudimas kariniams pareigūnams gauti „labdaringas“ dovanas, susijusias su jų dalyvavimu karo veiksmuose Ukrainoje.

Rusijos nepriklausomas laikraštis „The Insider“ pažymėjo, kad šis dekretas teoriškai gali leisti kare dalyvaujantiems Rusijos pareigūnams konfiskuoti privačią okupuotų teritorijų Ukrainos gyventojų nuosavybę, nes tokia nuosavybė teisiškai gali būti pripažinta „labdaringomis dovanomis“.

Dar kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Naktį iš gruodžio 29 d. į 30 d. Rusijos pajėgos taikėsi į Kyjivą naudodamos Irano gamybos dronus.
  • Vladimiras Putinas atvėrė duris tolesniam korupcijos institucionalizavimui Rusijos Federacijoje.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė kontrpuolimus palei Sviatovės-Kreminos liniją.
  • Ukrainos pajėgos smogė Rusijos koncentracijos rajonams Luhansko srityje.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Avdijivkos srityje, taip pat Bachmute, kur Rusijos puolamųjų operacijų tempas, palyginti su ankstesnėmis dienomis, galėjo sulėtėti.
  • Rusijos šaltinis teigė, kad Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas Zaporižios srityje.
  • Rusijos ir Ukrainos šaltiniai toliau diskutavo apie tai, ar Rusijoje neišvengiamai kils antroji mobilizacijos banga ir kada ji kils.
  • Rusijos pareigūnai toliau siekia okupuotų teritorijų integracijos į Rusijos Federaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius