Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ekspertai: Ukraina galėjo atakuoti fregatą Sevastopolyje, bet tai – proporcingas ir net santūrus atsakas į Rusijos išpuolius

Juntinėse Amerikos Valstijose veikiantis Karo studijų institutas (ISW) pateikė naujausią apžvalgą apie karo eigą. Ekspertai pabrėžia, kad jeigu Kyjivas atakavo Sevastopolyje esančią Rusijos Juodosios jūros laivyno „Grigorovič“ klasės fregatą – tai būtų proporcingas ir net santūrus atsakas į Rusijos vykdomus civilių objektų bombardavimus Ukrainoje.
Rusijos karinis laivas Sevastopolyje
Rusijos karinis laivas Sevastopolyje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Naujausioje apžvalgoje rašoma, kad tikėtina, jog spalio 29 d. Ukrainos pajėgos „bepilotėmis antžeminėmis transporto priemonėmis netoli Sevastopolio atakavo Juodosios jūros laivyno „Grigorovič“ klasės fregatą.“

Išpuoliai prieš karo laivus karo metu yra teisėti karo veiksmai, o ne teroristiniai išpuoliai, kaip bando įtikinti Rusija, rašoma toliau. Juodosios jūros laivyno laivams padaryta žala šiuo metu neaiški. Rusijos gynybos ministerija teigė, kad ataka padarė nedidelę žalą vienam minų traleriui ir apsauginiam barjerui pietinėje įlankoje, tačiau, panašiai kaip ir kreiserio „Maskva“ atveju, nepripažino žalos minėtai fregatai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskvos karinis laivas Sevastopolyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Maskvos karinis laivas Sevastopolyje

Juodosios jūros laivynas turi tris „Grigorovič“ klasės fregatas, kurios visos gali šaudyti sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“, nurodo ekspertai. Jų teigimu, jeigu Kyjivas įsakė surengti šią ataką – tai būtų proporcingas, netgi santūrus atsakas plataus masto Rusijos strateginio bombardavimo kampanijai, per kelias pastarąsias savaites nukreiptai prieš civilius taikinius visoje Ukrainoje.

ISW atkreipė dėmesį į pasirodžiusią informaciją, kad Kremlius atleido Centrinės karinės apygardos vadą generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną iš „centrinės“ pajėgų grupės Ukrainoje vado pareigų.

Pranešta, kad A.Lapino atleidimo iš pareigų pareikalavo Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas. Jam pritarė ir Jevgenijus Prigožinas, „Wagner PMC“ įkūrėjas. R.Kadyrovas kritikavo generolą pulkininką dėl Lymano „pasidavimo“ ir neseniai įvykusio gynybos proveržio pasiskelbusios Donecko liaudies respublikos šiaurėje.

„ISW negali nepriklausomai patvirtinti pranešimų apie Lapino atleidimą, tačiau prieštaringų pranešimų srautas gali reikšti, kad Kremlius stengiasi kontroliuoti informaciją apie savo aukščiausiąją karinę vadovybę. Anksčiau Kremlius susilaikė nuo diskusijų apie vadovybės pokyčius iki sėkmingo Ukrainos kontrpuolimo Lymane, po kurio Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas oficialiai pakeitė Vakarų ir Rytų karinių apygardų vadus. Tikėtina, kad V.Putinas viešai pertvarkė apygardų vadus, norėdamas juos paversti atpirkimo ožiais dėl Rusijos karinių nesėkmių Charkivo srityje ir Lymane“, – rašoma apžvalgoje.

Nuotr. iš ruwikipedia.org/generolas Aleksandras Lapinas
Nuotr. iš ruwikipedia.org/generolas Aleksandras Lapinas

„Pranešimai apie Lapino atleidimą, nesvarbu, ar tai tiesa, ar melas, rodo, kad Rusijos silovikų grupuotė vis labiau dominuoja informacinėje erdvėje, o tai leidžia jai pakenkti Rusijos aukštosios karinės vadovybės įvaizdžiui, kurį, tikėtina, labiau norėtų pateikti URM“, – nurodo ekspertai.

Jie taip pat pastebi, kad tikėtina, jog Rusija spartina pastangas prievarta ištuštinti Chersono srities teritorijas palei Dnipro upę ir vėl jas apgyvendinti rusų kariais, iš kurių dalis – be uniformų, taip pažeidžiant ginkluoto konflikto teisę.

Kelios svarbiausios Karo studijų instituto išvados:

  • Panašu, kad Rusijos gynybos ministerija reaguoja į karo tinklaraštininų spaudimą dėl elgesio su rusų karo belaisviais ir apsikeitimo belaisviais.
  • Ukrainos pajėgos įtvirtino laimėjimus ir tęsė kontrpuolimo operacijas palei Svatovės-Kreminos liniją.
  • Ukrainos žvalgyba nurodė, kad už Chersono srities gynybą tebėra atsakingos aukščiausios Rusijos pajėgos.
  • Rusijos pajėgos toliau kūrė gynybines pozicijas vakariniame Dnipro upės krante.
  • Tikėtina, kad Rusijos pajėgos sulėtino puolamųjų operacijų tempą Bachmuto rajone dėl Ukrainos smūgio.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos pradėjo puolimą Vuhledaro vietovėje.
  • Rusijos pajėgos greičiausiai pasiekė nežymių laimėjimų Donecko miesto apylinkėse.
  • Pranešama, kad Kremlius nurodė Rusijos teisėjams nesuteikti kaliniams lygtinio paleidimo, o nukreipti juos įdarbinti į neįvardytas privačias karines bendroves.
  • Tikėtina, kad Kremlius vykdo informacinę operaciją, kuria siekiama sumažinti įtampą tarp krikščionių ir musulmonų Rusijoje, kad būtų patenkintos religinių mažumų grupės Rusijos ginkluotosiose pajėgose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius