Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 06 13 /22:18

JAV generalinis prokuroras: įtarimai dėl suokalbio su Rusija yra baisus ir šlykštus melas

Antradienį Jungtinėse Valstijose per atvirą Senato žvalgybos komiteto klausymą Senato nariai domisi generalinio prokuroro Jeffo Sessionso laikysena tyrimo dėl Rusijos kišimosi į Amerikos rinkimus atžvilgiu. Nuo šio Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimo J.Sessionsas formaliai jau nusišalino, nes anksčiau melavo Kongresui apie savo susitikimus su Rusijos ambasadoriumi.
J.Sessionsas apklausiamas Senate
J.Sessionsas apklausiamas Senate / AFP/„Scanpix“ nuotr.
VIDEO: JAV generalinis prokuroras apklausiamas Senate

Neigia įtarimus dėl suokalbio su Rusija

Pradėdamas savo liudijimą J.Sessionsas sakė gerbiantis komiteto pastangas išsiaiškinti, ar Rusija kišosi į JAV prezidento rinkimus. Tačiau jis griežtai atmetė įtarimus apie nederamus jo kontaktus su Rusijos atstovais.

J.Sessionsas teigė, kad bet kokie įtarimai, jog jis dalyvavo „kokiame nors suokalbyje pakenkti šiai šaliai, kuriai garbingai tarnauju 35 metus, yra baisus ir šlykštus melas“.

„Neturėjau nei jokių privačių susitikimų, nei, kiek pamenu, pokalbių su bet kokiais Rusijos pareigūnais „Mayflower“ viešbutyje“, – sakė jis. Yra skelbiama, kad būtent šiame viešbutyje yra vykęs trečiasis J.Sessionso ir Rusijos ambasadoriaus JAV Sergejaus Kisliako susitikimas.

Generalinis prokuroras aiškino, kad jis į viešbutį atėjo paklausyti Donaldo Trumpo kalbos, ir tik žymiai vėliau sužinojo, kad ten pat buvo ir S.Kisliakas. Jie, J.Sessionso teigimu, visiškai nebendravo.

„Aš niekada neturėjau susitikimų ar pokalbių su bet kokiais Rusijos ar kitų šalių pareigūnais, per kuriuos būtų kalbama apie rinkimus ar kampaniją JAV“, – tikino jis Senate.

J.Sessionsas teigė, kad bet kokie įtarimai, jog jis dalyvavo „kokiame nors suokalbyje pakenkti šiai šaliai, kuriai garbingai tarnauju 35 metus, yra baisus ir šlykštus melas“.

Generalinis prokuroras sakė, kad su S.Kisliaku yra susitikęs konvencijoje liepos mėnesį ir dar kartą rugsėjo mėnesį J.Sessionso, tuo metu ėjusio senatoriaus pareigas, kabinete.

Generalinis prokuroras teigė, kad apie šiuos susitikimus neinformavęs, nes jį pavedė ir atmintis, ir jis nemanė, kad jie – svarbūs.

Aiškino, kodėl nusišalino nuo tyrimo

Kalbėdamas apie nusišalinimą nuo FTB vykdomo tyrimo dėl Rusijos kišimosi į Amerikos rinkimus, J.Sessionsas teigė, jog tą padarė dėl formalumų.

„Nusišalinau ne dėl to, kad kažką esu blogo padaręs, bet dėl Teisingumo departamentų taisyklių. Darbuotojai neturi dalyvauti kampanijos tyrime, jeigu jie buvo patarėjais kampanijoje“, – aiškino jis.

Skeptikams kyla abejonių, ar generalinis prokuroras tikrai gerbia teisėsaugos institucijų nepriklausomybę, ypač kai J.Sessionsą paskyręs prezidentas Donaldas Trumpas kritikuojamas už tyrimo, kurio dėmesio centre – D.Trumpo kampanijos komandos ryšiai su Rusija, trikdymą atleidus FTB vadovą Jamesą Comey.

Amerikos žiniasklaida rašo, kad prezidentas norėtų atleisti ir neseniai tyrimui paskirtą specialų tyrėją, bet teoriškai tą gali padaryti tik per generalinį prokurorą.

Praėjusią savaitę panašiame Senato klausyme prezidento atleistas buvęs FTB vadovas J.Comey sakė, kad girdėjo rekomendacijų, jog J.Sessionsui reikia nusišalinti nuo tyrimo, nes jis jau ilgiau galėjo būti susijęs su Rusijos reikalais.

FTB atsiskaito generaliniam prokurorui, todėl J.Sessionsas neišvengs klausimų kokį vaidmenį jis vaidino prezidentui atleidžiant J.Comey.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius