-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV įklimpo Sirijoje. Gal jau metas trauktis?

Per ketverius savo kadencijos metus JAV prezidentas Donaldas Trumpas ne kartą žadėjo pasirūpinti, kad JAV nebesiveltų į užsienio valstybių „kūrimo iš naujo“ painiavą. Jo teigimu, ilgalaikės JAV pastangos atkurti ir stabilizuoti pokonfliktines visuomenes buvo klaida ir pasmerktos žlugti.
JAV kariai Sirijoje
JAV kariai Sirijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Didžiąją dalį savo pažado D.Trumpas išpildė – sumažino karių skaičių Irake ir Afganistane, o per savo kadenciją jis apkarpė finansavimą demokratijos skatinimui beveik milijardu dolerių.

Tačiau vienu atveju D.Trumpo administracija nukrypo nuo savo nesikišimo į kitų valstybių reikalus politikos, siekdama toliaregiško tikslo. Tas atvejis – tai Sirija.

JAV bandė panaudoti karinę jėgą ir finansinį spaudimą, kad priverstų Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą priimti esmines konstitucines reformas ir suteikti kurdams autonominę zoną šalies šiaurės rytuose. JAV prižiūrimas, šis regionas išsivystė į pusiau valstybę su savo armija, Sirijos demokratinėmis pajėgomis (SDP) ir įsitvirtinusia biurokratija, kurioje dominuoja Sirijos kurdų liaudies apsaugos padaliniai (YPG) ir šios organizacijos politinė ranka – Demokratų sąjungos partija (PYD).

Praėjus šešeriems metams ir JAV išleidus maždaug 2,6 milijardo dolerių, ši valstybėlė yra Amerikos kūdikis, užaugintas po JAV karinės apsaugos sparneliu ir apsaugotas nuo priešiškų kaimynų.

Negalėdama savęs išlaikyti, artimiausioje ateityje ši autonominė zona išliks priklausoma nuo JAV išteklių. Tačiau Jungtinėms Valstijoms tikrai nereikia tokio pobūdžio atviro įsipareigojimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius