-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Europos šalys ragina sušaukti JT Saugumo Tarybos posėdį dėl Sudano

Jungtinės Valstijos ir penkios Europos šalys ketvirtadienį paragino surengti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl Sudano po to, kai šios šalies prezidentą Omarą al Bashirą nuvertė kariuomenė, pranešė diplomatai.
Antonio Guterresas
Antonio Guterresas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

JT Saugumo Taryba turėtų aptarti padėtį Sudane per penktadienio posėdį, vyksiantį už uždarų durų. Jį surengti paprašė JAV, Prancūzija, Didžioji Britanija, Vokietija, Belgija ir Lenkija.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas ketvirtadienį pareiškė, kad pereinamasis laikotarpis Sudane po O.al Bashiro nuvertimo turi atitikti žmonių „demokratinius lūkesčius“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sudane
AFP/„Scanpix“ nuotr./Protestas Sudane

A.Guterresas ragina „visus laikytis rimties ir kuo didesnio santūrumo“, JT vadovą cituoja jo atstovas.

Sudano gynybos ministras Awadas Ibnoufas per valstybinę televiziją anksčiau ketvirtadienį pareiškė, kad kariuomenė sulaikė šalies prezidentą O.al Bashirą.

A.Ibnoufas taip pat paskelbė, kad vadovavimą Sudanui artimiausiems dvejiems metams perima laikinoji kariuomenės taryba, suspenduojama šalies konstitucija, uždaromos sienos bei oro erdvė.

JT generalinis sekretorius sakė besiviliantis, kad „per tinkamą ir įtraukiantį pereinamąjį laikotarpį bus realizuoti Sudano žmonių demokratiniai lūkesčiai“, nurodė A.Guterreso atstovas Stephane'as Dujarricas.

Tuo metu O.al Bashiro nuvertimo reikalaujančių protestų organizatoriai kariškių įvykdytą prezidento suėmimą pavadino to paties „režimo įvykdytu perversmu“ ir pažadėjo nenutraukti savo kampanijos.

O.al Bashiras vadovavo Sudanui nuo 1989 metų perversmo ir buvo vienas ilgiausiai dirbusių Afrikos šalių prezidentų.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT) jam yra iškėlęs kaltinimų karo nusikaltimais ir genocidu dėl Sudano vyriausybės veiksmų Darfūro regione.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omaras al Bashiras
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Omaras al Bashiras

JT atstovas pabrėžė, jog A.Guterresas nekart yra raginęs Sudaną bendradarbiauti su TBT, tačiau pridūrė, jog Jungtinės Tautos negali komentuoti konkrečių atvejų, susijusių su teismo išduotais arešto orderiais.

Penktadienį turėtų įvykti JT Saugumo Tarybos posėdis dėl įvykių Sudane, kuris suvaidino svarbų vaidmenį siekiant taikos regione.

Tarpininkaujant Sudanui buvo sudaryti du svarbūs taikos susitarimai: Pietų Sudane ir Centrinės Afrikos Respublikoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius