Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Irano konflikto perspektyva kelia grėsmę Persijos įlankos šalių ekonomikai

Per užsitęsusį mažų naftos kainų laikotarpį jau gerokai nualintiems Persijos įlankos ūkiams kyla nauja grėsmė – nors dėl galimo konflikto su Iranu naftos kainos turėtų pakilti, jis gali pakirsti „juodojo aukso“ eksportą iš naftos turtingo regiono.
Irano vėliava naftos įmonėje
Irano vėliava naftos įmonėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jeigu dėl Irano sukarintų pajėgų vado Qasemo Soleimani žūties per JAV penktadienį surengtą raketų smūgį tarp Vašingtono ir Teherano kils konfliktas, jo taikiniais gali tapti, be kita ko, naftos infrastruktūra Persijos įlankos valstybėse.

Stebėtojai sako, jog naftos kainos dėl tokio konflikto gali viršyti 100 JAV dolerių už barelį ribą, tačiau taip pat gali gerokai sutrikti eksportas, jeigu Iranas blokuos Hormūzo sąsiaurį, kuriuo gabenama didelė dalis Artimuosiuose Rytuose išgaunamos naftos.

„Iranui žadant keršyti, didėja išpuolių prieš naftos infrastruktūrą [Persijos įlankos šalyse] ir kitus taikinius rizika“, – pažymėjo Kuveito finansų centro „Markaz“ tyrimų skyriaus vadovas M.R.Raghu.

„Tačiau didelės naftos kainos gali nevirsti didesnėmis pajamomis, nes daugiau nei 20 proc. pasaulyje tiekiamos naftos gabenama per Hormūzo sąsiaurį, kurį Iranas dar rugsėjį grasino blokuoti.“

Dėl rugsėjį surengtų išpuolių prieš Saudo Arabijos naftos infrastruktūrą, kaltė kuriuos yra verčiama Iranui, naftos gavyba daugiausiai pasaulyje naftos eksportuojančioje šalyje sumažėjo beveik perpus.

O dėl pernai surengtos virtinės išpuolių prieš laivus Persijos įlankos vandenyse, dėl kurių Vašingtonas ir jo sąjungininkai taip pat kaltina Iraną, gerokai padidėjo nuogąstavimai dėl „juodojo aukso“ tiekimo pasaulyje saugumo.

Bet koks naujas didelio masto sutrikimas, dėl kurio sumažėtų gavyba, eksportas ir, galiausiai, įplaukos, galėtų gerokai pakirsti nuo naftos priklausomus regiono ūkius, teigia analitikai.

Niūrios perspektyvos

Naftos kainų kritimas 2014 metų viduryje Persijos įlankos ūkiams atsiėjo šimtus milijardų JAV dolerių, o labiausiai nukentėjo Saudo Arabija. Nuo to laiko regiono šalys, susidūrusios su nuolatiniu biudžeto deficitu, silpnu ekonomikos augimu ir sumažėjusiomis užsienio investicijų įplaukomis, padidino skolinimąsi.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) Persijos įlankos regiono ekonomikos augimo 2019 metais prognozę spalį sumažino iki vos 0,7 proc., nors metais anksčiau šio regiono bendrasis vidaus produktas (BVP) padidėjo 2 procentais.

Fondas taip pat numatė, jog Saudo Arabijos BVP 2019-aisiais ūgtels vos 0,2 proc., ir paaiškino, jog tai lems, be kita ko, mažos naftos kainos, gavybos mažinimas bei geopolitinė įtampa.

Pajamos iš naftos ir dujų Persijos įlankos arabų šalių bendradarbiavimo tarybos (GCC) šalyse – Bahreine, Kuveite, Omane, Katare, Saudo Arabijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose – sudaro mažiausiai 70 proc. viešųjų įplaukų.

Londone įsikūrusi tyrimų bendrovė „Capital Economics“ prognozuoja, jog tuo atveju, jeigu Iranui pavyks blokuoti Hormūzo sąsiaurį, „Brent“ rūšies naftos kaina pašoks iki 150 JAV dolerių už barelį“.

Tačiau poveikis kitoms Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalims „galiausiai priklausys nuo to, ar jos bus tiesiogiai įveltos į [JAV ir Irano] konfliktą“.

Per Pirmąjį Persijos įlankos karą 1990–1991 metais naftos eksportas nesutriko ir daugelis Persijos įlankos šalių per tą konfliktą daug nenukentėjo. Be to, daugelis regiono ūkių karo laikotarpiu ir jam pasibaigus gana sparčiai augo.

Kokios perspektyvos naftos rinkos lauks šįkart, yra sunku prognozuoti. Antro pagal dydį JAE banko „Emirates NBD“ žaliavų rinkos tyrimų skyriaus vadovas Edwardas Bellas (Edvardas Belas) mano, jog naftos kainos vargu ar viršys 100 JAV dolerių už barelį ribą.

„Kur kas labiau tikėtina, jog kainos nuo maždaug 60–70 JAV dolerių už barelį intervalo pereis prie 70–80 JAV dolerių intervalo“, – pareiškė jis naujienų agentūrai AFP.

Net jei Hormūzo sąsiauris bus blokuotas, kai kurios Persijos įlankos šalys, visų pirma Saudo Arabija ir JAE, turi alternatyvių eksporto maršrutų Raudonojoje jūroje ir Arabijos jūroje.

Visgi JAV ir Irano karas dar labiau pakirstų GCC valstybių ekonomikos augimą, mano Saudo Arabijos ekonomistas Fadhlas al-Bouenainas.

„Bet kokie Persijos įlankos šalių gebėjimų eksportuoti naftą suvaržymai pakirs jų ekonomikos augimą ... Ir didesnės naftos kainos to nekompensuos“, – pareiškė jis agentūrai AFP.

Dėl konflikto padidės rizikos premijos, sumažės tiesioginių užsienio investicijų į regiono ekonomiką srautas ir pabrangs skolinimasis užsienio rinkose, pažymėjo M.R.Raghu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius