Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ir Pietų Korėja atidėjo Šiaurės Korėjos kritikuotas bendras karines pratybas

Jungtinės Valstijos ir Pietų Korėja sekmadienį pareiškė atidedančios šio mėnesio pabaigoje turėjusias įvykti bendras karines pratybas, kurias Šiaurės Korėja pavadino provokacinėmis.
JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos
JAV ir Pietų Korėjos karinės pratybos / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV gynybos sekretorius Markas Esperis ir jo Pietų Korėjos kolega apie tai paskelbė Bankoke, kur vyksta Azijos gynybos ministrų konferencija, pranešė Pietų Korėjos naujienų agentūra „Yonhap“.

Dar penktadienį, kai M.Esperis buvo atvykęs į Seulą konsultacijų su Pietų Korėjos pareigūnais, apie bendrų aviacijos manevrų atidėjimą nebuvo nė užsiminta.

„Po išsamių konsultacijų ir nuodugnių apmąstymu su Jeong Kyeong-doo nusprendėme atidėti šį mėnesį planuotus bendras aviacijos pratybas“, – pareiškė M.Esperis per spaudos konferenciją, kurioje dalyvavo ir Pietų Korėjos gynybos ministras.

Pasak Pentagono vadovo, šis sprendimas yra „geros valios aktas, indėlis į atmosferą, kuri yra palanki diplomatijai ir taikos skatinimui“. Mainais jis paragino Šiaurės Korėją grįžti prie derybų stalo nekeliant jokių išankstinių sąlygų.

M.Esperis nenurodė, ar Seulas ir Vašingtonas pasirinko naują pratybų datą.

Kiek anksčiau buvo nuspręsta lapkričio pabaigoje surengti mažesnio masto bendras pratybas. Taip pat buvo pakeistas jų pavadinimas.

Tačiau Pchenjanas sukritikavo ir tokio masto pratybas ir pareiškė, jog pratybų masto ar pavadinimo pakeitimas nepakeis jų „agresyvaus pobūdžio“.

Šiaurės Korėja jau seniai protestuoja prieš šias bendras karines pratybas, kurias laiko invazijos repeticija. Pchenjanas pareikalavo, kad Vašingtonas iki šių metų pabaigos pasiūlytų naują planą, kaip išeiti iš aklavietės derybose dėl Šiaurės Korėjos ginkluotės programų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius