Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 29 /16:17

JAV ir Talibanas pasirašė istorinį susitarimą: siekiama užbaigti 18 metų besitęsiantį konfliktą

JAV ir Talibano derybininkai šeštadienį Dohoje pasirašė istorinį susitarimą, numatantį, jog Amerika išves savo pajėgas iš Afganistano mainais į kovotojų saugumo garantijas, siekiant užbaigti ilgiau kaip 18 metų besitęsiantį konfliktą.
Kabule per besitęsiančią Talibano kovotojų ataką žuvo „daug žmonių“
Kabule per besitęsiančią Talibano kovotojų ataką žuvo „daug žmonių“ / „Scanpix“/AP nuotr.

JAV ir Vašingtono sąjungininkės NATO misijoje įsipareigojo per 14 mėnesių išvesti iš Afganistano visas savo pajėgas, jeigu kovotojai laikysis susitarimo sąlygų.

Pasirašymo ceremonijoje Dohoje dalyvavo JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo ir Talibano lyderiai.

M.Pompeo stebėjo, kaip susitarimą pasirašo amerikiečių vyriausiasis derybininkas Zalmay Khalilzadas ir kovotojų derybininkų vadovas mula Baradaras, vienas iš Talibano įkūrėjų.

Dokumentas buvo pasirašytas ant paauksuoto stalo konferencijų salėje viename prabangiame Dohos viešbutyje.

Abu signatarai paspaudė vienas kitam rankas, o salėje buvę žmonės šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis).

Sudarius šį susitarimą turėtų prasidėti derybos tarp Talibano ir Kabulo vyriausybės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

M.Pompeo prieš pasirašant dokumentą paragino kovotojus „laikytis savo pažadų nutraukti ryšius su [tarptautiniu teroristų tinklu] „al Qaeda“.

Pasirašymo ceremonijoje taip pat dalyvavo maždaug 30 šalių atstovai, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

JAV ir Talibanas prieš prasidedant afganų taikos deryboms apsikeis belaisviais.

JAV ir Talibanas įsipareigojo apsikeisti tūkstančiais belaisvių, kad šis žingsni taptų „pasitikėjimą stiprinančia priemone“, kariaujančioms pusėms šeštadienį Dohoje pasirašius istorinį susitarimą dėl Afganistano ateities.

„Iki 5 000 [Talibano] kalinių... ir 1 000 kalinių kitos pusės [Afganistano pajėgų] belaisvių bus paleisti iki kovo 10 dienos“, – sakoma susitarime.

Numatoma, kad atlikus šį žingsnį prasidės dialogas tarp Kabulo vyriausybės ir Talibano.

Po susitarimo pasirašymo šeštadienį per 135 dienas Vakarų šalių kontingentą Afganistane planuojama sumažinti iki 8 600 karių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ataka Kabule
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ataka Kabule

Anksčiau šeštadienį paskelbtame bendros JAV ir Kabulo vyriausybės deklaracijos tekste sakoma, Vašingtonas ir jo partneriai „užbaigs likusių pajėgų išvedimą iš Afganistano per 14 mėnesių... ir išves visas savo pajėgas iš likusių bazių“.

Pastarąją savaitę Afganistano teritorijoje galioja „smurto mažinimo“ režimas, kurio turi laikytis JAV kariai, talibai ir afganistaniečių pajėgos. Oficialiais duomenimis, nuo vasario 22 dienos, kai įsigaliojo šis režimas, su saugumu susijusių incidentų reikšmingai sumažėjo.

Tiesioginės JAV ir Talibano derybos prasidėjo 2018 metais. Ilgą laiką derybos vyko iš esmės be rezultatų, o pernai rugsėjį JAV prezidentas Donaldas Trumpas net pareiškė, kad jos žlugo.

Tačiau sausio mėnesį Talibanas paskelbė, kad tikisi greitu laiku pasirašyti su JAV taikos susitarimą ir kad šio susitarimo projektas jau parengtas. JAV reikalavo talibų praktiškai pademonstruoti, kad jie pasirengę sumažinti kovos veiksmų Afganistane intensyvumą.

D.Trumpas ceremonijos išvakarėse paragino Afganistano žmones priimti naujos ateities galimybę ir pabrėžė, kad susitarimas suteikia progą užbaigti itin ilgai besitęsiantį konfliktą.

„Jeigu Talibanas ir Afganistano vyriausybė įvykdys įsipareigojimus, turėsime tvirtą kelią į priekį užbaigti karą Afganistane ir sugrąžinti mūsų karius namo“, – sakė JAV lyderis.

Tačiau Afganistano vyriausybė nebuvo įtraukta į JAV ir Talibano derybas, tad neaišku, kokia bus jos pozicija, šalį krečiant naujai politinei krizei dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius