Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV iškvietė Kinijos ambasadorių dėl „neatsakingų veiksmų“ Taivano klausimu

Baltieji rūmai iškvietė Kinijos ambasadorių Vašingtone ir pasmerkė Pekino „neatsakingą“ elgesį Taivano klausimu, penktadienį sakė JAV aukšto rango pareigūnas.
JAV ir Kinijos vėliavos
JAV ir Kinijos vėliavos / 123RF.com nuotr.

JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby pranešė, kad ambasadorius Qin Gangas buvo iškviestas Kinijai pradėjus žvanginti ginklais po JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vizito demokratiniame Taivane.

J.Kirby, kuris Kinijos veiksmus taip pat pavadino provokuojamais, nesakė, kurie pareigūnai susitiko su ambasadoriumi.

„Mes pasmerkėme KLR (Kinijos Liaudies Respublikos) karinius veiksmus, kurie yra neatsakingi, prieštarauja seniai deklaruojamam mūsų tikslui palaikyti taiką ir stabilumą“, – sakė jis.

„Aiškiai pasakėme ambasadoriui, kad Pekino veiksmai kelia susirūpinimą Taivanui, mums ir mūsų partneriams visame pasaulyje“, – pabrėžė jis, paminėdamas Didžiojo septyneto (G-7) ir Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) susirūpinimą.

„Galiausiai dar kartą aiškiai pasakėme, kaip jau esame privačiai aukščiausiais lygiais ir viešai deklaravę, [kad] niekas dėl mūsų „vienos Kinijos“ politikos nepasikeitė“, – tvirtino J.Kirby.

Jis kalbėjo apie JAV politiką pripažinti tik Kinijos poziciją, kad Taivanas yra Kinijos dalis. Tokia politika reiškia, kad Kinijai ir Taivanui paliekama spręsti dėl išeities, tuo pačiu metu nepritariant bet kokiam jėgos naudojimui siekiant pakeisti status quo.

Savarankišką Taivaną Kinija laiko savo teritorija ir žada jį kada nors susigrąžinti, prireikus – jėga. Taivano dabartinė valdančioji partija yra pažadėjusi ginti salos suverenumą.

„Mes taip pat aiškiai pasakėme, kad Jungtinės Valstijos yra pasirengusios tam, ką Pekinas nuspręs daryti. Mes nesieksime ir nenorime krizės“, – sakė J.Kirby.

„Tuo pačiu metu mūsų neatgrasys veikti Vakarų Ramiojo [vandenyno regiono] vandenyse ir danguje pagal tarptautinę teisę – kaip veikiame dešimtmečius – remiant Taivaną ir ginant laisvą ir atvirą“ Ramiojo vandenyno regioną, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius