-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV: „Islamo valstybė“ vykdė krikščionių, šiitų ir jazidų genocidą

JAV teigia, kad turi duomenų, įrodančių – „Islamo valstybė“ (IS) vykdė jazidų, krikščionių ir musulmonų šiitų genocidą, skelbia BBC.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry pranešė, kad IS „vykdė genocidą norėdami skleisti savo ideologiją“. 

Komentuodamas tai jis nepasakė, ar tokie teiginiai turės įtakos Jungtinių Valstijų politikai Artimųjų Rytų atžvilgiu. 

Tačiau J.Kerry reikalauja pradėti nepriklausomą tarptautinį tyrimą ir kriminalinių kaltinimų tiems, kurie yra atsakingi už tokius žiaurius veiksmus. 

„Įvardinti šiuos nusikaltimus svarbu, – teigė J.Kerry. – Tačiau dar svarbiau sustabdyti juos“. 

JAV valstybės sekretorius taip pat pabrėžė, kad IS yra atsakingi už nusikaltimus žmogiškumui, taip pat etninius „valymus“ tuose Sirijos ir Irako regionuose, kuriuos šiuo metu kontroliuoja.

Padaryti tokias išvadas leido JAV Valstybės departamento žvalgybos surinkti duomenys, įrodantys, kad IS surengė atakas prieš jazidų bendruomenę Irake. Jų metu žuvo šimtai vyrų ir berniukų, o tūkstančiai moterų buvo pagrobtos. 

JAV Valstybės departamento turimais duomenimis, IS taip pat surengė daugybę krikščionių žudynių šiaurės Irake ir Libijoje, taip pat šiitų Irake. 

„Faktas, kad IS krikščionis žudo dėl to, kad jie krikščionys. Jazidus – kad jie jazidai, o šiimtus – kad šiimtai“, – sakė J.Kerry. 

Pasak jo, taip perduodama žinia likusiam pasauliui, kad bus eliminuoti visi, kas nepritaria „Islamo valstybės“ ideologijai. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Islamo valstybės“ vėliava

J.Kerry pripažino, kad nauji duomenys parodo, jog JAV anksčiau neturėjo visų duomenų apie IS kontroliuojamose teritorijose vykdomą genocidą. Taip pat pabrėžė, jog nėra „nei teisėjas, nei prisiekusysis, nei žiuri narys“. Tačiau tikisi, kad aukos džiaugtųsi žinodamos, jog „Jungtinės Amerikos Valstijos pripažįsta faktą, kad prieš juos buvo įvykdytas siaubingas ir kartu niekingas nusikaltimas“. 

Šie JAV valstybės sekretoriaus žodžiai – tik antras kartas JAV istorijoje, kai šios super valstybės Valstybės administracija pripažįsta genocido faktą konflikto metu. 

Ankstesnį kartą tai nutiko 2004 metais, kai Valstybės sekretorius Colinas Powellas patvirtino apie žudybes Darfūre – istoriniame regione dabartiniame vakarų Sudane. 

Tokia žinia yra stiprus signalas, sako BBC diplomatijos korespondentas Jonathanas Marcus. Pasak jo, J.Kerry žodžiai gali reikšti, kad JAV stiprina kovą su IS ir netrukus imsis veiksmų Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje. 

Kita vertus, realiai situacijos tai gali nepakeisti. JAV ir ją remiantys sąjungininkai jau paskelbė karą IS ir ši kova gali tęstis mėnesius ar net metus. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius