Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

JAV, JK ir ES ragina Baltarusiją surengti sąžiningus ir taikius prezidento rinkimus

JAV, Jungtinė Karalystė ir Europos Sąjunga bendrame pareiškime, kurį paskelbė Dauningo gatvė, paragino Baltarusijos vadovybę surengti sąžiningus, taikius ir laisvus prezidento rinkimus.
Aliaksandras Lukašenka
Aliaksandras Lukašenka / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

„Kadangi Baltarusija pradeda prezidento rinkimų procesą, raginame baltarusių vadovybę imtis būtinų priemonių saugiems, laisviems ir sąžiningiems rinkimams surengti ir pagrindinėms laisvėms užtikrinti“, – sakoma pareiškime.

Jame taip pat raginama užtikrinti žurnalistams galimybę laisvai ir be kliūčių nušviesti rinkimus, o piliečiams – taikiai išreikšti savo nuomonę.

„Todėl taip pat nerimaujame dėl taikių demonstrantų sulaikymo ir žurnalistų nuteisimo kalėti pastaruoju metu“, – nurodoma pareiškime.

Jame pabrėžiama, kad realūs žingsniai, kurių Baltarusija imsis pagrindinėms teisėms ir teisinei valstybei užtikrinti, bus itin svarbūs ateityje formuojant JAV, JK ir ES politiką Minsko atžvilgiu.

„Saugūs, taikūs, laisvi ir sąžiningi rinkimai, kurių neteršia piktavališka įtaka iš išorės ir [kurie vyksta] gerbiant pagrindines laisves, padės demokratiniam vystymuisi Baltarusijoje, sustiprins jos suverenitetą ir nepriklausomybę, nuties kelią į glaudesnį bendradarbiavimą su mūsų šalimis ir ekonominį baltarusių tautos klestėjimą“, – pažymėjo JAV, JK ir ES.

Baltarusijos prezidento rinkimai – šešti nuo nepriklausomybės paskelbimo – numatyti rugpjūčio 9 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius