Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 14 /15:37

Su sąjungininkais taikiniams Sirijoje smogęs D.Trumpas paskelbė, kad misija baigta; V.Putinas ir B.al Assadas užsipuolė JAV

JAV prezidentas Donaldas Trumpas teigia patvirtinęs JAV karinių pajėgų, bendradarbiaujančių su Jungtine Karalyste ir Prancūzija, smūgius prieš taikinius Sirijoje, skelbia BBC. Pirmoji smūgių banga baigta. Tuo metu Rusijos prezidentas, reaguodamas į įvykius, pareiškė, kad JAV ir sąjungininkų smūgiai – „agresijos aktas“. Kiek anksčiau Rusija perspėjo, kad šie veiksmai nepraeis be pasekmių. Į smūgius Sirijoje sureagavo ir Basharas al Assadas. Sirijos prezidentas apkaltino Vakarus remiant terorizmą Sirijoje.  Taip pat pareiškė, kad Sirija ir jos žmonės nuo šiol turės dar daugiau ryžto „kovoti su terorizmu šalyje“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • JAV karinės pajėgos su sąjungininkėmis (Didžioji Britanija, Prancūzija) smogė taikiniams Sirijoje;
  • Paskelbta, į kokius taikinius smogta;
  • Tai yra atsakas į galimai Sirijos Dumos mieste įvykdytą cheminę ataką;
  • Pirmoji smūgių banga baigta, pasiųsta stipri žinia;
  • Pranešta apie sužeistuosius;
  • Rusija, reaguodama, į smūgius Sirijoje, perspėjo apie galimas pasekmes. V.Putinas JAV ir sąjungininkų atakas pavadino agresijos aktu;
  • Sirijos prezidentas apkaltino Vakarus remiant terorizmą Sirijoje;
  • Šeštadienio popietę D.Trumpas pranešė, kad misija įvykdyta.

Šeštadienio popietę Lietuvos laiku JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė „puikiai įvykdytus“ antpuolius Sirijoje, kuri įtariama įvykdžiusi cheminę ataką. JAV vadovas paskelbė „misiją užbaigtą“, praneša BBC.

JAV kartu su Jungtine Karalyste ir Prancūzija smogė trims taikiniams Sirijoje. Antskrydžiai buvo atsakas į, kaip įtariamą, mirtiną cheminę ataką Dumos mieste praėjusią savaitę.

Rusijos prezidentas V.Putinas pareiškė smerkiantis šiuos veiksmus.

Rusija, pagrindinė Sirijos sąjungininkė, pagrasino atsakomaisiais kariniais veiksmais, jei bus suduotas smūgis Rusijos pajėgoms.

Ankstų rytą D.Trumpas padėkojo Prancūzijai ir Jungtinei Karalystei už sveiką protą ir kariuomenės stiprybę.

Sirijos opozicija šeštadienį pareiškė, kad Vakarų smūgiai vyriausybės karinėms pozicijoms yra nepakankami, ir teigė, kad kol prezidentas Basharas al Assadas lieka valdžioje, tai tebus „farsas“.

JAV ir jos sąjungininkių antskrydžiai yra atsakas į galimai praėjusią savaitę įvykdytą cheminę ataką Sirijos Dumos mieste.

„Pradėta bendra operacija su Prancūzijos ir Jungtinės Karalystės karinėmis pajėgomis“, – šalies gyventojams pranešė prezidentas D.Trumpas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Anot jo, nuspręsta smogti dėl su cheminiu ginklu susijusių tikslų. Norima stipriai atgrasyti nuo cheminio ginklo gamybos, platinimo ir naudojimo. „Kokia šalis nori būti siejama su tuo, kad masiškai žudomi nekalti vyrai, moterys ir vaikai?“, – retoriškai klausė jis, nurodydamas, kad didžiausia atsakomybė už al Assado režimo rėmimą, apginklavimą ir finansavimą tenka Iranui ir Rusijai.

Taip pat skelbiama apie sprogimus prie Sirijos sostinės Damasko.

Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May patvirtino britų įsitraukimą, teigdama, kad „nebuvo kitos alternatyvos kaip tik panaudoti jėgą“. Taip pat ji nurodė, kad kariniai smūgiai nesusiję su „režimo pakeitimu“.

Antskrydžius įvykdė keturi Jungtinės Karalystės naikintuvai „Tornado“, smogė vietovėje netoli Homso, kurioje, kaip manoma, buvo laikomos cheminio ginklo pirmtakų medžiagos.

Prisijungė ir Prancūzijos karinės pajėgos. Šalies vyriausybė socialiniame tinkle „Twitter“ paviešino vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip suduoti atsako Sirijai kyla kariniai lėktuvai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas taip pat pakomentavo šalies įsitraukimą, suduodant atsaką Sirijai: „Daugybė vyrų, moterų ir vaikų nužudyti cheminiais ginklais“. Jis pridūrė, kad buvo peržengta riba.

Skelbiama, kad keliose Sirijos vietose buvo panaudotos „Tomahawk“ raketos. Liudininkai pasakoja, kad dangų Damaske nušvietė didžiulės liepsnos.

Išskiriami trys taikiniai, kur smogta Sirijoje:

  • Mokslinių tyrimų įstaiga Damaske, kuri, kaip įtariama, susijusi su cheminiais ir biologiniais ginklais;
  • Cheminių ginklų saugykla Homso mieste;
  • Cheminių ginklų saugykla ir svarbus karinis postas, taip pat esantis netoli Homso.

Sirijos televizija pranešė, kad dislokuotos šalies oro gynybos pajėgos. Taip pat praneša, kad raketos, skriejusios į cheminių ginklų saugyklą, buvo numuštos.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas žurnalistams sakė, kad kol kas per operaciją nepatirta nuostolių.

„Šiuo metu tai yra vienkartinis smūgis ir aš manau, kad pasiuntėme labai stiprią žinutę“, – kalbėjo jis, teigdamas, kad pirmoji antskrydžių banga įvykdyta.

Anksčiau prezidentas buvo sakęs, kad JAV yra pasirengusi palaikyti šį atsaką prieš Siriją, kad sustabdytų cheminio ginklo naudojimą.

Rusija: tai nepraeis be pasekmių

Rusijos ambasadorius Jungtinėse Valstijose Anatolijus Antonovas, reaguodamas į įvykius, pareiškė, kad tokie grasinimai Rusijai neapsieis be pasekmių.

Anot jo, visa atsakomybės našta tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui: „Toks prezidento Vladimiro Putino įžeidimas yra nepriimtinas“, – kalbėjo jis, pridurdamas, kad JAV tiesiog neturi moralinės teisės svaidytis tokiais kaltinimais.

Tuo metu JAV pusė pranešė, kad buvo vengta taikinių, kur galėjo būti Rusijos pajėgos.

Rusijai įspėjus, evakuoti taikiniai

Naujienų agentūra pranešė, kad taikiniai, į kuriuos Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos karinės oro pajėgos smogė, buvo evakuoti prieš kelias dienas. Tai esą padaryta gavus perspėjimą iš Rusijos.

VIDEO: Paviešinti kraupūs vaizdai po cheminės atakos Sirijoje
VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusija prašo JT Saugumo Tarybos pasmerkti „agresiją“ prieš Siriją

18:00

Rusija šeštadienį paprašė Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos pasmerkti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos raketinių smūgių „agresiją“ prieš Siriją, rodo rezoliucijos projektas, kurį matė naujienų agentūra AFP.

Rusija tokį rezoliucijos projektą išplatino prieš jos prašymu sušauktą Saugumo Tarybos posėdį, kurio metu bus aptarinėjama ši trijų sąjungininkių karinė operacija reaguojant į numanomą cheminę ataką.

Atviras posėdis JT būstinėje Niujorke prasidės 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku.

Turkijos prezidentas sveikina Vakarų smūgius Sirijoje

17:39

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas šeštadienį sveikino Vakarų smūgius Sirijos lyderio Basharo al Assado režimui ir vadino juos „tinkamu atsaku“ į „nežmoniškas“ Damasko atakas.

„Mes laikome šią operaciją tinkama“, – per savo valdančiosios partijos susitikimą Stambule sakė R.T.Erdoganas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Recepas Tayyipas Erdoganas

„Režimas pamatė, kad pastarosiomis dienomis intensyvėjančios jo atakos prieš disidentus ... nebus paliktos be atsako“, – pažymėjo jis.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį paryčiais smogė keletui Sirijos režimo taikinių, praėjus savaitei po įtariamos dujų atakos sukilėlių kontroliuotame Damasko priemiestyje Dumoje. Manoma, kad per tą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonių.

JT Saugumo Taryba susirinks tartis dėl smūgių Sirijoje

16:42

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba šeštadienį Rusijos prašymu susirinks aptarti JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos karinių smūgių Sirijoje, surengtų reaguojant į numanomą cheminę ataką.

Atviras posėdis JT būstinėje Niujorke prasidės 11 val. vietos (18 val. Lietuvos) laiku. Jo metu Saugumo Tarybą informuos JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas, sakė vienas JT pareigūnas.

Anksčiau paskelbtame A.Guterreso pareiškime sakoma, kad visos šalys turėtų „elgtis santūriai šiomis pavojingomis aplinkybėmis ir vengti bet kokių veiksmų, kurie galėtų eskaluoti situaciją bei padidinti Sirijos žmonių kančias“.

Vakarų pareigūnai sakė, kad sparnuotosios raketos ir raketos „oras-žemė“ Sirijoje pataikė į objektus, susijusius su cheminių ginklų programa.

Per šeštadienį paryčiais įvykdytą operaciją buvo smogta trims taikiniams: mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriame buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlis, pranešė JAV kariškiai.

Rusija perspėjo, kad bet kokie kariniai veiksmai prieš Siriją būtų tarptautinės teisės pažeidimas, nes būtų įvykdyti be JT Saugumo Tarybos pritarimo.

Penktadienį per Tarybos posėdį JAV, didžioji Britanija ir Prancūzija išdėstė argumentus dėl karinių veiksmų ir teigė, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgos pažeisdamos tarptautinę teisę daug kartų panaudojo nuodingas dujas.

Rusija tai atrėmė pareiškimu, kad Vakarai teturi vienintelį tikslą Sirijoje – nuversti B.al Assadą ir „atgrasyti, sulaikyti Rusijos Federaciją“.

Pentagonas: Sirijoje buvo sėkmingai pataikyta į „visus taikinius“

16:41

Pentagonas šeštadienį paskelbė, kad per bendrą JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos operaciją prieš Sirijos režimą buvo „sėkmingai pataikyta į visus taikinius“, taip atremdamas Rusijos pareiškimus, kad dešimtys raketų buvo numuštos.

„Nesiekiame konflikto Sirijoje, bet negalime leisti tokių sunkių tarptautinės teisės pažeidimų“, – žurnalistams sakė Pentagono atstovė Dana White.

„Sėkmingai pataikėme į visus taikinius, – sakė ji. – Šie smūgiai buvo pateisinti, teisėti ir proporcingi.“

D.Trumpas: misija baigta

15:40

Šeštadienio popietę Lietuvos laiku JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė „puikiai įvykdytus“ antpuolius Sirijoje, kuri įtariama įvykdžiusi cheminę ataką. JAV vadovas paskelbė „misiją užbaigtą“, praneša BBC. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Anot D.Trumpo, „rezultatas nebūtų galėjęs būti geresnis“.

JAV kartu su Jungtine Karalyste ir Prancūzija smogė trims taikiniams Sirijoje. Antskrydžiai buvo atsakas į, kaip įtariamą, mirtiną cheminę ataką Dumos mieste praėjusią savaitę. 

Rusijos prezidentas V.Putinas pareiškė smerkiantis šiuos veiksmus. 

Rusija, pagrindinė Sirijos sąjungininkė, pagrasino atsakomaisiais kariniais veiksmais, jei bus suduotas smūgis Rusijos pajėgoms. 

Ankstų rytą D.Trumpas padėkojo Prancūzijai ir Jungtinei Karalystei už sveiką protą ir kariuomenės stiprybę: „Tobulai atliktas smūgis praeitą vakarą (JAV laiku)“. 

Pavadinęs įtariamą praėjusios savaitės cheminę ataką „monstro nusikaltimais“, D.Trumpas vėlai penktadienį Vašingtono laiku iš Baltųjų rūmų per televiziją paskelbė apie karinius veiksmus prieš prezidento Basharo al Assado režimą, nepaisydamas įnirtingų Damasko ir Rusijos perspėjimų.

JAV gynybos sekretorius Jamesas Mattisas smūgius pavadino „vienkartiniu šūviu“ ir sakė, kad kol kas jokie papildomi kariniai veiksmai neplanuojami.

2003 metais tuometinis JAV prezidentas George'as W.Bushas apie didelio masto kovinių operacijų pabaigą Irake paskelbė iš Persijos įlankos grįžtančiame amerikiečių lėktuvnešyje, už prezidento nugaros kabant užrašui „Misija įvykdyta“. Toji deklaracija pasirodė buvusi pirmalaikė.

Sukilėliai: kol Al Assadas lieka, Vakarų smūgiai tėra „farsas“

14:41

Sirijos opozicija šeštadienį pareiškė, kad Vakarų smūgiai vyriausybės karinėms pozicijoms yra nepakankami, ir teigė, kad kol prezidentas Basharas al Assadas lieka valdžioje, tai tebus „farsas“.

JAV, JK ir Prancūzijos smūgiai buvo suduoti po įtariamos cheminės atakos, prieš savaitę įvykdytos sukilėlių mieste Dumoje netoli Damasko. Gelbėtojai ir medikai pranešė, kad per tą ataką žuvo daugiau kaip 40 žmonių.

„Bausti nusikaltimo įrankį paliekant nusikaltėlį – farsas“, – rašė Dumą kontroliavusios sukilėlių grupuotės „Jaish al Islam“ svarbus narys Mohammadas Alloushas.

Kiti opozicijos nariai skundėsi, kad šie smūgiai nesutrukdys B. al Assadui toliau žudyti civilių įprastiniais ginklais.

Sirijos derybų komisijos (SDK), pagrindinės opozicijos grupės, prezidentas Nasras al Hariri sakė, kad B.al Assadas toliau naudos kitus letalius ginklus.

„Galvoju, kad režimas nerizikuos vėl panaudoti cheminius ginklus Sirijoje. Jis naudos tik statines su sprogmenimis, kasetines bombas“, – sakė jis.

SDK narys Hadi al Bahra sakė, kad minimi smūgiai tikrai pasiuntė žinią Sirijos režimui, bet – nepakankamai stiprią.

Negali toliau žudyti Sirijos vaikų cheminiais ginklais, naudok tik įprastinius ginklus, – sakė jis.

„Šiandienos raketinės atakos Assadui pasiuntė vieną žinią: „Negali toliau žudyti Sirijos vaikų cheminiais ginklais, naudok tik įprastinius ginklus“. Gėda žmonijai“, – sakė jis.

Kitą dieną po balandžio 7 dienos cheminės atakos Dumoje režimas ir jo sąjungininkė Rusija paskelbė, kad „Jaish al Islam“ sutiko pasitraukti iš šio miesto, kuris buvo paskutinė sukilėlių atrama buvusiame opozicijos bastione Rytų Gutoje.

Vasario viduryje pradėjęs oro ir sausumos puolimą, režimas atsikovojo beveik visą šalia Damasko esančią Rytų Gutą.

Nuo pilietinio karo pradžios 2011 metais Sirijos opozicija ne kartą reikalavo B.al Assado pasitraukimo.

Tačiau jis sugebėjo išsilaikyti valdžioje ir, antskrydžiais padedant Rusijai, atkovojo iš sukilėlių dideles teritorijas.

OPCW ekspertai tęsia įtariamos cheminės atakos Dumoje tyrimą

14:38

Tarptautinės cheminių ginklų priežiūros agentūros ekspertai tęsia faktų nustatymo misiją dėl numanomos nuodingųjų dujų atakos Sirijos mieste Dumoje, nors Vakarų šalys sudavė virtinę smūgių taikiniams šioje šalyje, siejamiems su režimo cheminių ginklų programa.

Cheminių ginklų uždraudimo organizacija (OPCW) „dirba glaudžiai bendradarbiaudama“ su Jungtinių Tautų saugumo ekspertais, kad „įvertintų padėtį ir užtikrintų komandos saugumą“.

OPCW pareiškime sakoma, kad jos ekspertų grupė vėliau šeštadienį išvyks į Dumą ir „toliau vykdys savo misiją Sirijos Arabų Respublikoje, kad nustatytų faktus, susijusius su pareiškimais dėl cheminių ginklų panaudojimo Dumoje“.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį paryčiais smogė keletui Sirijos režimo taikinių, praėjus savaitei po įtariamos dujų atakos sukilėlių kontroliuotame Damasko priemiestyje Dumoje. Manoma, kad per tą ataką žuvo mažiausiai 40 žmonių.

Iki šiol didžiausią užsienio karinę operaciją prieš Sirijos režimą surengusių Vakarų šalių pareigūnai sakė, kad iš laivų ir lėktuvų paleistomis sparnuotosiomis raketomis buvo smogta taikiniams netoli Damasko ir Chomso provincijoje. Tarp atakuotų objektų buvo vienas mokslinių tyrimų centras, numanomi cheminių ginklų sandėliai ir viena vadavietė.

Sirijos valstybinė žiniasklaida informavo, kad vidaus saugumo pajėgos šeštadienį įžengė į Dumą ir kad mieste per kelias valandas padėtis bus normalizuota.

Sirija ir jos sąjungininkė Rusija pažadėjo užtikrinti pirmosios nuo 2014 metų už Damasko ribų surengtos OPCW misijos saugumą.

ES palaiko sąjungininkes dėl smūgių Sirijai

14:38

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas šeštadienį sakė, kad Europos Sąjunga palaiko Jungtines Valstijas, Prancūziją ir Didžiąją Britaniją dėl jų smūgių Sirijoje, suduotų po įtariamos Damasko cheminės atakos sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste.

„JAV, Prancūzijos ir JK smūgiai aiškiai parodo, kad Sirijos režimas drauge su Rusija ir Iranu negali tęsti šios žmonių tragedijos, bent jau be kainos. ES palaikys savo sąjungininkes teisingumo pusėje“, – sakoma D.Tusko žinutėje socialiniame tinkle „Twitter“.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris sakė, jog ataka Dumoje – ne pirmas kartas, kai Damaskas panaudoja cheminius ginklus prieš civilius, „bet turi būti paskutinis“ kartas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Jeanas-Claude'as Junckeris

„Tarptautinei bendrijai tenka atsakomybė identifikuoti ir pareikalauti atskaitomybės iš tų, kas atsakingas dėl bet kokią ataką cheminiais ginklais“, – sakoma J.-C.Junckerio pareiškime.

„Į aštuntuosius konflikto metus žengiančiai Sirijai labai reikia visų šalių gerbiamo ilgalaikio ugnies nutraukimo, kuris sudarytų sąlygas pasiekti suderėtą politinį sprendimą per Jungtinių Tautų vadovaujamą Ženevos procesą, kad kartą ir visiems laikams šaliai būtų atnešta taika“, – sakė J.-C.Junckeris.

A.Merkel: Vokietija remia „būtinus ir tinkamus“ smūgius Sirijoje

13:48

Vokietijos kanclerė Angela Merkel šeštadienį sakė, kad smūgiai Sirijos režimui buvo „būtini ir tinkami“ po įtariamos cheminių ginklų atakos Dumoje netoli Damasko.

„Mes remiame faktą, kad mūsų sąjungininkai JAV, britai ir prancūzai ... prisiėmė savo atsakomybę. Šis karinis įsikišimas buvo būtinas ir tinkamas“, – sakoma A.Merkel pareiškime.

„Visa verčia mus manyti“, kad atsakomybė už dešimtis gyvybių nusinešusią ataką Dumoje tenka Sirijos prezidentui Basharui al Assadui, sakė A.Merkel.

Ketvirtadienį ji atmetė galimybę Vokietijai prisidėti prie kokių nors karinių veiksmų Sirijos atžvilgiu.

Šeštadienį kanclerė sakė, jog atrodo tikėtina, kad Sirijos režimas „praeityje kelis kartus panaudojo cheminius ginklus prieš savo paties žmones“.

„Šimtmetis po Pirmojo pasaulinio karo ... privalome kovoti su (tarptautinės) cheminių ginklų konvencijos erozija“, – pažymėjo A.Merkel.

„Vokietija ryžtingai imsis diplomatinių pastangų tam paremti“, – pridūrė ji.

Sirijos prezidentas: Sirija turės dar daugiau ryžto kovoti su terorizmu šalyje

13:37

Sirijos prezidentas Basharas al-Assadas pareiškė, kad JAV ir jos sąjungininkių smūgiai padarė Siriją ir jos žmonės dar ryžtingesnius nei bet kada anksčiau kovoti su terorizmu šalyje. 

Kaip skelbia BBC, kalbėdamas telefonu su Irano vadovu Hassanu Rouhani, jis teigė, kad „agresija tik padidins Sirijos ir jos žmonių ryžtą tęsti kovą ir naikinti terorizmą kiekviename šalies centimetre“. 

Sirijos prezidentas taip pat apkaltino Vakarus remiant terorizmą Sirijoje. 

Irano vadovas pareiškė remiantis Siriją. 

Prancūzija: smūgiai sunaikino „didelę dalį“ Sirijos cheminio arsenalo

13:14

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas šeštadienį pareiškė, kad paryčiais jo šalies kartu su Didžiąja Britanija ir JAV surengti smūgiai Sirijoje sunaikino „didelę dalį“ Damasko vyriausybės turėtų cheminių ginklų atsargų.

„Didelė dalis jos cheminio arsenalo buvo sunaikinta, – televizijai BFM sakė J.-I.Le Drianas. – Daug buvo sunaikinta per smūgius praeitą naktį.“

Jis pridūrė, kad Prancūzija turi „patikimų duomenų“, jog Sirijos prezidento Basharo al Assado režimas yra atsakingas už praeitą savaitgalį sukilėlių kontroliuotame Dumos mieste netoli Damasko įvykdytą nuodingųjų dujų ataką. Pasak padėtį Sirijoje stebinčių grupių, per ataką Dumoje žuvo mažiausiai 40 žmonių.

„Kalbant apie cheminių ginklų klausimą, yra raudona linija, kuri neturi būti peržengta. Jeigu ji bus vėl peržengta, bus kita intervencija“, – perspėjo J.-I.Le Drianas.

„Tačiau manau, kad pamoka buvo išmokta“, – pridūrė jis.

Th.May: smūgiai Sirijai pasiunčia „aiškią žinią“ dėl cheminių ginklų

12:34

Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų smūgiai Sirijoje pasiuntė „aiškią žinią“ dėl cheminių ginklų naudojimo, šeštadienį sakė britų ministrė pirmininkė Theresa May.

„Šis kolektyvinis veiksmas pasiunčia aiškią žinią, kad tarptautinė bendrija nestovės nuošaliai ir netoleruos cheminių ginklų naudojimo“, – spaudos konferencijoje sakė Th.May.

Pasak jos, per ketvirtadienį Londone įvykusį skubų vyriausybės posėdį, išklausius teisininkų nuomonę, buvo pripažinta, kad „ir teisinga, ir teisėta imtis karinių veiksmų“.

Manau, kad veiksmai, kurių buvo imtasi, bus reikšmingai susilpninę Sirijos režimo pajėgumus naudoti cheminius ginklus, – sakė ministrė pirmininkė.

„Manau, kad veiksmai, kurių buvo imtasi, bus reikšmingai susilpninę Sirijos režimo pajėgumus naudoti cheminius ginklus“, – sakė ministrė pirmininkė.

„Nors visapusiškas smūgio vertinimas dar vyksta, esame įsitikinę jo sėkme“, – pridūrė ji.

Keturi britų naikintuvai smogė karinei bazei netoli Chomso, kur, pasak Britanijos, Sirijos vyriausybinės pajėgos laikė cheminių ginklų komponentus.

„Smogėme konkrečiai ir ribotai taikinių grupei“, – sakė Th.May.

Paklausta, kodėl ėmėsi veiksmų nepasitarusi su parlamentu, ji nurodė priežastis, susijusias su operacijų saugumu.

„Tuo metu, kai ėmėmės šių veiksmų, buvo teisinga jų imtis“, – sakė ji.

Pasak Th.May, pirmadienį ji apie šią operaciją informuos parlamentą.

Rusija: Sirijos pajėgos numušė daugumą į šalį paleistų raketų

12:33

Rusijos kariškiai šeštadienį paskelbė, kad Sirijos turimos sovietinės gamybos oro erdvės gynybos priemonės numušė 71 iš 103 sparnuotųjų raketų, paleistų per JAV ir jų sąjungininkių paryčiais surengtus baudžiamuosius smūgius.

Rusijos kariuomenės Generalinio štabo operacijų valdybos viršininkas generolas pulkininkas Sergejus Rudskojus sakė, kad per JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos smūgius niekas nežuvo, o taikiniais tapę Sirijos kariniai objektai ir tyrimų kompleksai, siejami su Damasko cheminių ginklų programa, buvo tik nežymiai apgadinti.

„Sirijos oro erdvės gynybos priemonėmis, kurių pagrindą sudaro sovietinės gamybos priešlėktuvinės gynybos kompleksai, sėkmingai atremti aviacijos ir jūrinių puolamųjų priemonių smūgiai. Perimta 71 sparnuotoji raketa“, – nurodė S.Rudskojus.

Kariškis pridūrė, kad Sirijos pajėgos per šią operaciją naudojo zenitines sistemas SS-125, S-200, „Buk“, „Kvadrat“ ir „Osa“.

„Tai byloja apie Sirijos turimos ginkluotės didelį veiksmingumą ir mūsų specialistų apmokytų Sirijos kariškių puikią parengtį“, – pabrėžė S.Rudskojus.

Pasak jo, Sirijoje esančios Rusijos pajėgos savo turimomis moderniomis oro erdvės gynybos priemonėmis stebėjo operacijos eigą, bet jokių atsakomųjų smūgių nesurengė.

S.Rudskojus sakė, kad Rusija anksčiau netenkindavo Damasko prašymų aprūpinti Sirijos kariuomenę modernesnėmis oro erdvės gynybos sistemomis S-300, atsižvelgdama į Vakarų šalių argumentus, tačiau dabar šis klausimas gali būti iš naujo svarstomas.

Rusijos kariuomenės ekspertas generolas leitenantas Aitečas Biževas naujienų agentūrai „Interfax“ sakė, kad per šią operaciją Sirijoje esantys kariškiai dalijosi su sirų pajėgoms žvalgybos duomenis ir radiolokacijos sistemų informacija, ir tai leido veiksmingai sumažinti Vakarų šalių smūgių padarinius.

„JAV ir jų sąjungininkai per šios nakties smūgį Sirijai planuotos sėkmės nepasiekė. Iš 103 Amerikos ir jos partnerių paleistų sparnuotųjų raketų numušta 71. Tai tapo įmanoma dėl nuolat veikusio radiolokacinio lauko, sukurto oro erdvės gynybos priemonėmis, esančiomis (rusų pajėgų Sirijoje) bazėse Hmeimime ir Tartuse. Todėl smūgio veiksmingumas buvo mažas“, – sakė A.Biževas, 2003–2007 metais vadovavęs Nepriklausomų Valstybių Sąjungos jungtinei oro erdvės gynybos sistemai.

Pasak jo, Rusijos pajėgų radarų duomenys leido sirų pajėgoms sekti atskriejančias raketas ir į jas nusitaikyti.

Th.May: prieš smūgius Sirijoje su Rusija nebuvo komunikuojama

12:15

Paklausta, ar prieš suduodant smūgį taikiniams Rusijoje, buvo komunikuota su Rusija, Jungtinės Karalystės premjerė Theresa May atsakė, kad ne. 

„Į tai Jungtinė Karalystė neįsitraukė“, – užtikrino ji. Prieš imantis šių veiksmų esą viskas buvo kruopščiai suplanuota, kad būtų užtikrinta, jog įtaka civiliams bus kiek įmanoma minimalesnė. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

 

Angela Merkel išreiškė paramą smūgiams Sirijoje

12:09

Vokietijos kanclerė Angela Merkel išreikė paramą įvykdytiems smūgiams taikiniams Sirijoje. Anot jos, buvo „reikalinga ir tinkama“ įspėti al-Assadą dėl cheminių ginklų naudojimo. 

„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel
„Scanpix“/AP nuotr./Angela Merkel

 

 

Per JAV vadovaujamus smūgius Sirijoje buvo vengiama Rusijos karinių objektų

11:16

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija laiko Maskvą naujausios cheminės atakos Sirijoje bendrininke, bet Pentagono planuotojai labai stengėsi, kad smūgiai nepataikytų į Rusijos karinius objektus.

Vakarų ir Rusijos susidūrimas Sirijoje – tyčinis ar netyčinis – galėtų turėti katastrofiškų pasekmių ir staigiai pasukti septynerius metus trunkantį konfliktą nauja pavojinga kryptimi.

Kaip sakė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Joe Dunfordas, šeštadienį paryčiais buvo suduoti smūgiai trims taikiniams, susijusiems su Sirijos prezidento Basharo al Assado cheminių ginklų programa – mokslinių tyrimų kompleksui Damasko apylinkėse, cheminių ginklų sandėliui vakariniame Chomso mieste ir trečiam taikiniui, kuriame buvo vadavietė ir cheminės ginkluotės įrangos sandėlis.

Atrodo, kad buvo tikrai išvengta pataikymo į kokius nors rusų kariškius ar įrangą.

„Kalbant apie rusus, ... konkrečiai identifikavome šiuos taikinius, kad sumažintume Rusijos pajėgų įtraukimo riziką“, – sakė J.Dunfordas.

Rusų naujienų agentūros šeštadienį citavo Gynybos ministeriją, kad Maskva per šiuos smūgius nepanaudojo Sirijoje dislokuotų oro erdvės gynybos sistemų.

„Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos atremti raketų smūgiams“, surengtiems JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

D.Trumpas apie šiuos karinius veiksmus paskelbė per televiziją iš Baltųjų rūmų penktadienio vakarą JAV laiku. Jis kaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną ir jo vyriausybę neužtikrinus 2013 metų susitarimo, pagal kurį B.al Assadas turėjo atsisakyti cheminių ginklų, įgyvendinimo.

„Assado pastarojo meto ataka ir šiandienos atsakas yra tiesioginis Rusijos nesugebėjimo tesėti tą pažadą rezultatas“, – pareiškė D.Trumpas.

Taikiniai ... vėlgi buvo konkrečiai paskirti siekiant degraduoti Sirijos karo mašinos pajėgumus kurti cheminius ginklus, – sakė J.Mattisas.

Tačiau ir J.Dunfordas, ir gynybos sekretorius Jamesas Mattisas pabrėžė, kad šiais smūgiais Amerika nesiekia labiau įsitraukti į Sirijos karą.

„Taikiniai ... vėlgi buvo konkrečiai paskirti siekiant degraduoti Sirijos karo mašinos pajėgumus kurti cheminius ginklus, – sakė J.Mattisas. – Nebuvo bandymų plėsti ... šią taikinių grupę.“ 

Bendravimo linija

J.Dunfordas pažymėjo, kad JAV kariškiai prieš šeštadienio nakties smūgius nekoordinavo jokių taikinių ir planų su rusais, bet sakė, kad pasinaudojus seniai veikiančia telefono linija, turinčia padėti išvengti konfliktinių situacijų, Maskvai buvo pasakyta, kuriuose rajonuose amerikiečiai, prancūzai ir britai vykdys operacijas.

Šia linija bendraujama kone kasdien, siekiant išvengti nesusipratimų JAV vadovaujamai koalicijai vykdant antskrydžius prieš kovotojų grupuotę „Islamo valstybė“ (IS), o Rusijai siekiant savų B.al Assado rėmimo tikslų.

Tačiau Maskvai vargu ar dar reikėjo perspėjimo, kad rengiami kariniai veiksmai.

Trečiadienį D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė, kad į Siriją atskries „mielos, naujos ir „išmanios“ raketos, ir kad Rusijai reikia „pasiruošti“.

Sulaukęs kritikos dėl karo planų skelbimo, kuo ir pats kaltindavo savo pirmtaką Baracką Obamą, D.Trumpas ketvirtadienį kalbėjo aptakiau ir pareiškė, kad galutinis sprendimas dar nepriimtas.

„Mūsų santykiai su Rusija dabar blogesni nei kada nors buvo, įskaitant Šaltąjį karą“, – trečiadienį tviteryje rašė D.Trumpas.

Rusijos ambasadorius JAV Anatolijus Antonovas po šeštadienio smūgių perspėjo dėl pasekmių, kurių nedetalizavo.

„Mes perspėjome, kad tokie veiksmai neliks be pasekmių. Visa atsakomybė už jas tenka Vašingtonui, Londonui ir Paryžiui, – sakė jis. – Rusijos prezidento įžeidimas yra nepriimtinas ir neleistinas.“

Rusija nuo 2015 metų aktyviai dalyvauja Sirijos pilietiniame kare. Vašingtonas ir Maskva šioje šalyje jau buvo netiesiogiai susirėmę.

Darbą CŽV direktoriaus poste baigiantis Mike'as Pompeo šią savaitę, regis, patvirtino pranešimus, kad vasario mėnesį per susirėmimą su JAV vadovaujamomis pajėgomis Sirijoje žuvo maždaug 200 rusų samdinių.

Žiniasklaidos pranešimuose buvo sakoma, kad rusų samdiniai, dirbę sukarintai Rusijos organizacijai „Gruppa Vagnera“ („Vagnerio grupė“), dalyvavo tame vasario mūšyje.

Šeštadienį prieš 4 val. Sirijos (ir Lietuvos) laiku pradėti amerikiečių, prancūzų ir britų smūgiai buvo riboti ir truko maždaug valandą. J.Mattisas sakė, kad jokių papildomų atakų neplanuojama, nors D.Trumpas anksčiau užsiminė, kad smūgiai gali tęstis ilgiau.

Kremlius: Rusija griežtai smerkia smūgius Sirijoje

11:07

Kremlius šeštadienį griežtai pasmerkė Vakarų šalių karinius smūgius Sirijoje, kur Maskvos pajėgos teikia pagalbą prezidento Basharo al Assado režimui.

„Rusija griežtai smerkia puolimą prieš Siriją, kur Rusijos kariuomenė padeda teisėtai vyriausybei kovoti su terorizmu“, – sakoma pirmajame Kremliaus pareiškime po šeštadienį paryčiais JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos surengtų smūgių prieš numanomus Sirijos cheminių ginklų programos objektus.

V.Putinas JAV ir sąjungininkų veiksmus pavadino agresijos aktu. 

Maskva taip pat nurodė šaukianti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nepaprastąjį posėdį. Rusija, veto teisę turinti nuolatinė Tarybos narė, ragina aptarti Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkių „agresyvius veiksmus“.

„Be Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos sankcijų, pažeidžiant JT Chartiją, tarptautinės teisės normas ir principus, buvo įvykdytas agresijos aktas prieš suverenią valstybę, esančią kovos su terorizmu priešakinėje linijoje“, – sakoma Kremliaus pranešime.

Rusija pridūrė, kad Vakarų galybės „ciniškai“ ėmėsi karinių veiksmų prieš Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) ekspertams pradedant tyrimą dėl praeitą šeštadienį įvykdytos numanomos cheminės atakos Dumos mieste šalia Damasko esančiame Rytų Gutos rajone, išprovokavusios JAV ir jų sąjungininkių intervenciją.

Dabartinis padėties eskalavimas „gilina humanitarinę katastrofą Sirijoje, neša kančias taikiems gyventojams ir iš esmės talkina teroristams, septynerius metus kankinančius Sirijos žmones, provokuoja naują pabėgėlių iš šios šalies ir regiono bangą“, pareiškė Kremlius.

Vakarų šalių intervencija Sirijoje „daro pragaištingą poveikį visai tarptautinių santykių sistemai“, pridūrė Maskva.

Lietuva palaiko veiksmus prieš Sirijos režimą – užsienio reikalų ministras

10:43

Sirijos režimas peržengė ne vieną raudoną liniją ir Lietuva palaiko veiksmus, kurių ėmėsi JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius.

„Mes palaikome tuos veiksmus, kurių ėmėsi JAV, Jungtinė Karalystė ir Prancūzija. Tai tikėtina reakcija, iššaukta to, kad Sirijos režimas pažeidė ne vieną raudoną liniją, kuri buvo nužymėta anksčiau“, – šeštadienį BNS sakė ministras.

„Tik ryžtingas veiksmas galėtų pakoreguoti režimo politiką ir nusiųsti labai aiškią žinią toms šalims, kurios beatodairiškai palaiko režimą, pirmiausia tai būtų Rusija ir Iranas“, – pažymėjo L.Linkevičius.

Anot jo, baudžiamieji smūgiai režimui buvo vienintelis galimas atsakas reaguojant į cheminio ginklo panaudojimą prieš civilius gyventojus, tarp kurių buvo ir vaikų. 

„Dar prieš metus, balandžio mėnesį, buvo tam tikra baudžiamoji akcija, kai buvo panaudotas cheminis ginklas. Sirija buvo įsipareigojusi panaikinti cheminį ginklą, Rusija buvo kaip garantuojanti šalis, matome, kad tai irgi neįgyvendinta“, – kalbėjo L.Linkevičius.

Jungtinės Valstijos, Didžioji Britanija ir Prancūzija šeštadienį surengė virtinę baudžiamųjų smūgių Sirijos prezidento Basharo al Assado režimui, atsakydamos į numanomas chemines atakas.

Lietuvos Užsienio reikalų ministerija pranešė neturi duomenų, kad per operaciją Sirijoje būtų nukentėję Lietuvos piliečiai, esančius šalyje ragina nedelsiant išvykti.

Prancūzijos pajėgos per operaciją Sirijoje smogė trims taikiniams, Rusija buvo perspėta

10:39

Prancūzijos gynybos ministrė Florence Parly šeštadienį nurodė, kad per bendrą karinę operaciją su JAV ir Didžiąja Britanija šalies pajėgos smogė trims taikiniams Sirijoje ir kad Rusija apie šiuos veiksmus buvo iš anksto informuota.

F.Parly žurnalistams sakė, kad Prancūzija per šią operaciją pasiuntė naikintuvus iš keleto bazių savo teritorijoje, taip pat panaudojo raketomis apginkluotas fregatas Viduržemio jūroje.

F.Parly žurnalistams sakė, kad Prancūzija per šią operaciją pasiuntė naikintuvus iš keleto bazių savo teritorijoje, taip pat panaudojo raketomis apginkluotas fregatas Viduržemio jūroje.

Naktį Eliziejaus rūmų per „Twitter“ paskelbtam vaizdo įraše matyti kylantys modernūs naikintuvai „Rafale“.

Ministrė nurodė, kad smūgių taikiniais tapo Sirijos cheminių ginklų programos „pagrindinis tyrimų centras“ ir „dvi svarbios gamybos vietos“.

Ji pridūrė, jog „kartu su savo sąjungininkais pasirūpinsime, kad rusai būtų iš anksto įspėti“.

Sirijos sąjungininkė Rusija šiuos Vakarų karinius veiksmus pasmerkė.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas sakė, kad per šią operaciją nebuvo taikomasi į Sirijos sąjungininkus arba civilius, tik į prezidento Basharo al Assado vyriausybę dėl numanomo jos cheminių ginklų naudojimo. Damaskas savo ruožtu griežtai neigia naudojęs cheminius ginklus.

Per Vakarų šalių smūgius Sirijoje paleista 110 raketų, sako Damaskas

10:38

JAV, Didžioji Britanija ir Prancūzija, šeštadienį paryčiais surengusios baudžiamųjų smūgių prieš numanomus Sirijos cheminio arsenalo objektus, paleido iš viso 110 raketų į taikinius Damaske ir kitose šalies vietose, nurodė Sirijos kariškiai.

Brigados generolas Ali Mayhoubas per Sirijos valstybinę televiziją pareiškė, kad „mūsų oro erdvės gynybos priemonės daugumą jų sėkmingai numušė“.

Jis pridūrė, kad raketos smogė Mokslinių tyrimų centrui, įsikūrusiam Barzės rajone netoli Damasko, ir apgriovė vieną pastatą.

Chomso provincijoje vienos numuštos raketos nuolaužos sužeidė tris žmones, nurodė kariškis.

A.Mayhoubas sakė, kad šios atakos „neatgrasys“ Sirijos kariuomenės nuo pastangų eliminuoti „ginkluotus teroristus“ šalies teritorijoje.

Sirijos užsienio reikalų ministerija anksčiau paskelbė, kad ši ataka buvo įvykdyta tuo pačiu metu, kai atvyko tarptautinės cheminių ginklų priežiūros organizacijos misijos, siekiantys patikrinti Dumos miestą netoli Damasko, kur prieš savaitę buvo įvykdyta numanoma cheminė ataka.

Pasak Damasko, Vakarų galybės šiais smūgiais „stengiasi sutrukdyti misijos darbą“.

Cheminio ginklo uždraudimo organizacija (OPCW) anksčiau pranešė, kad jos ekspertai šeštadienį planuoja apsilankyti Dumoje.

Per JAV vadovaujamus smūgius Sirijoje Rusija nepanaudojo oro erdvės gynybos sistemų

10:37

Rusija šeštadienį nepanaudojo Sirijoje dislokuotų oro erdvės gynybos sistemų, Vakarų šalims sudavus baudžiamųjų smūgių Damasko režimo taikiniams, reaguojant į numanomą cheminę ataką, rusų naujienų agentūros citavo Gynybos ministeriją.

„Rusijos oro erdvės gynybos sistemos, esančios Sirijos teritorijoje, nebuvo panaudotos atremti raketų smūgiams“, surengtiems JAV, Prancūzijos ir Didžiosios Britanijos, sakoma Rusijos gynybos ministerijos pranešime.

Paleista daugiau kaip 100 raketų

10:25

Rusijos gynybos ministerija praneša, kad daugiau nei 100 raketų buvo paleista į Siriją, tačiau didelį skaičių pavyko perimti. 

 

Lietuvos URM: apie nukentėjusius mūsų piliečius duomenų nėra

09:26

Atsakydamos į cheminio ginklo ataką Sijoje, Jungtinės Amerikos Valstijos, Prancūzija ir Didžioji Britanija pradėjo karinę operaciją Sirijoje, kuria siekiama sunaikinti Sirijos režimo cheminių ginklų pajėgumus.

Užsienio reikalų ministerija neturi duomenų, kad per ataką būtų nukentėję Lietuvos piliečiai.

Visiems Lietuvos piliečiams rekomenduojama nevykti į šalį, esantiems Sirijoje rekomenduojama nedelsiant išvykti.

Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos dėl kelionės saugumo į Siriją: https://keliauk.urm.lt/lt/location/syria

Užsienyje esantys Lietuvos piliečiai dėl konsulinės pagalbos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt. Konsulinę pagalbą regione teikia ir Lietuvos Respublikos ambasada Egipte (konsulinės pagalbos kontaktai: +20 2 2736 6461, amb.eg@urm.lt, consul.egypt@urm.lt, http://eg.mfa.lt).

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, tiesioginius ministerijos pranešimus esant krizinei situacijai užsienio šalyje. iOS: https://goo.gl/dOxeli ; Android: https://goo.gl/rPwrfx, http://onelink.to/epmjp5.

 

NATO vadovas palaiko JAV, Britanijos ir Prancūzijos smūgius Sirijoje

08:48

NATO vadovas išreiškė palaikymą šeštadienį paryčiais Vakarų šalių surengtiems smūgiams Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo taikiniams, atsakant į prieš savaitę įvykdytą numanomą cheminę ataką.

„Palaikau Jungtinių Valstijų, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos veiksmus... Tai sumažins režimo gebėjimą toliau atakuoti Sirijos žmones cheminiais ginklais“, – sakoma Aljanso generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo pranešime.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jensas Stoltenbergas

Sirijos sostinėje Damaske šeštadienį paryčiais griaudėjo sprogimai, o JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė, kad šie baudžiamieji smūgiai buvo suduoti per bendrą operaciją su Prancūzija ir Didžiąja Britanija.

Praeitą šeštadienį per numanomą nuodingųjų dujų ataką sukilėlių kontroliuotame Damasko priemiestyje Dumoje žuvo dešimtys žmonių.

J.Stoltenbergas nurodė, kad Sirijos režimo cheminių ginklų panaudojimas yra „aiškus tarptautinių normų ir sutarčių pažeidimas“.

„NATO laiko cheminių ginklų naudojimą grėsme tarptautinei taikai ir saugumui bei mano, kad būtina ginti Cheminio ginklo uždraudimo konvenciją“, – sakoma jo pareiškime.

„Tai reikalauja kolektyvinio ir veiksmingo tarptautinės bendruomenės atsako“, – pridūrė NATO vadovas.

Iranas perspėjo dėl smūgių Sirijoje padarinių regionui

08:44

Iranas šeštadienį perspėjo, kad JAV, Didžiosios Britanijos ir Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų suduoti baudžiamieji smūgiai taikiniams Sirijoje sukels „padarinių regione“.

„Jungtinės Valstijos ir jų sąjungininkės neturėjo jokių įrodymų ir, netgi nesulaukusios Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW) pozicijos, įvykdė šią karinę ataką“, – sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Jos bus „atsakingos už šių avantiūristinių veiksmų padarinius regione“, perspėjo Teheranas.

Iranas, kartu su Rusija, yra pagrindiniai Sirijos prezidento Basharo al Assado režimo rėmėjų. Teheranas į šią šalį yra pasiuntęs karinių patarėjų ir „savanoriškų“ antžeminių pajėgų.

Teherano pareigūnai sakė, kad galingosios Vakarų šalys naudojasi praeitą šeštadienį įvykdyta numanoma chemine ataka prieš sukilėlių kontroliuotą Dumos miestą šalia Damasko, kad galėtų pateisinti pastangas eliminuoti pastarojo meto Sirijos vyriausybės pajėgų sėkmė.

Pirmadienį per Izraelio įvykdytą smūgį vienai Sirijos karinei bazei žuvo septyni iraniečiai. Kol kas neturima duomenų, ar šios šalies pajėgos Sirijoje nukentėjo per šeštadienį surengtus naujausius JAV, Prancūzijos ir Britanijos smūgius.

Damaske prasidėjo protestai

08:40

Į Sirijos sostinės gatves išėjo protestuotojai. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Damaske
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Protestas Damaske

 

Sužeisti trys civiliai

08:37

Valstybinė naujienų agentūra „Sana“ pranešė, kad oro atakos prieš karinius taikinius Homse buvo „nutrauktos ir nukreiptos nuo kelio“. Sužeisti trys civiliai. 

Anot agentūros, padaryta žala mokslinių tyrimų centrui Damasko Barzeho rajone. Sunaikinti pastatai, kuriuose buvo mokymosi centras ir laboratorijos. 

 

Nevyriausybinė organizacija paragino JAV priimti pabėgėlius

08:33

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ perspėjo, kad atakos Sirijoje turėtų sumažinti žalą civiliams ir paragino JAV vadovą priimti pabėgėlius iš Sirijos. 


 

Senatoriai: O kur strategija, pone Trumpai?

08:31

Respublikonų senatorius Johnas McCainas pagyrė prezidentą Donaldą Trumpą už atsaką Sirijai, tačiau perspėjo, kad reikalinga „apgalvota strategija“ ir paragino vyriausiąjį kariuomenės vadą išgryninti savo tikslus. 

Panašaus tono laikėsi ir demokratų senatorius Bobas Menendezas, sakydamas, kad tikrai strategijai netinka tokie kariniai smūgiai. 

Rusijos atstovė: JAV raketos – dar vienas išbandymas Sirijos žmonėms

08:28

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Marija Zacharova socialiniame tinkle „Facebook“ teigė, kad Sirija esą turėjo taikos galimybę. „Pirmiausia „Arabų pavasaris“ tapo išbandymu Sirijos žmones, tuomet – „Islamo valstybė“, o dabar ir išmaniosios JAV raketos“, – rašė M. Zacharova.
 

Sirija: tai siaubingas tarptautinės teisės pažeidimas

08:24

Sirijos valstybinė televizija JAV ir sąjungininkų smūgius pavadino „siaubingu tarptautinės teisės pažeidimu“. 

„Sana“ naujienų agentūra cituoja nenurodytą šaltinį, sakantį, kad „JAV, Prancūzija ir Didžioji Britanija įsiveržė ir atsidavė agresijai prieš Siriją“. Pasak nenurodyto šaltinio, amerikiečių, prancūzų ir britų agresija prieš Siriją esą patirs pralaimėjimą. 

Naujienų agentūra taip pat pranešė, kad suduoti smūgiai tyrimų centrui Damaske, kariniams objektams, esantiems apie sostinę. 

 

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius