Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV karinio laivyno laikinasis sekretorius dėl reakcijos į protrūkį laive atsistatydino

JAV karinio jūrų laivyno sekretoriaus pareigas laikinai ėjęs Thomas Modly antradienį atsistatydino dėl netinkamos reakcijos į koronavirusinės infekcijos protrūkį lėktuvnešyje „USS Theodore Roosevelt“, paskelbė gynybos sekretorius Markas Esperis.
Thomas Modly
Thomas Modly / „Scanpix“ nuotr.

Th.Modly atsistatydino penkios dienos po to, kai nušalino „USS Theodore Roosevelt“ kapitoną Brettą Crozier, parašiusį laišką Pentagonui, kad jo laive nevaldomai plečiasi naujojo koronaviruso protrūkis. Laiškas, kuriame kapitonas tvirtino, kad Pentagonas neskiria protrūkiui laive deramo dėmesio, buvo nutekintas žiniasklaidai.

Kariuomenėje gerbiamo ir tarp „USS Theodore Roosevelt“ įgulos narių populiaraus B.Crozier nušalinimas buvo laikomas griežta ir skubota priemone, prieš tai neatlikus tyrimo.

VIDEO: Pamatykite, kaip atrodė žaibiškas koronaviruso plitimas visoje Europoje

Th.Modly pirmadienį išprovokavo pasipiktinimą iš Vašingtono nuskridęs į Guamą, kur atominis lėktuvnešis dabar yra karantinuotas JAV karinio jūrų laivyno bazėje kartu su daugiau kaip puse iš 5 tūkst. įgulos narių, pateisinti savo veiksmų įgulai.

Nešvankiais žodžiais pastiprintoje kalboje jis apkaltino B. Crozier „išdavimu“, pavadino jį „per daug naiviu ir per daug kvailu“, be to, užsiminė, kad jis nėra vertas geros savo jūreivių nuomonės.

Po kelių valandų, jau sugrįžęs į Vašingtoną, Th.Modly paskelbė atsiprašymą, bet prezidentas Donaldas Trumpas viešai pareiškė abejonių dėl elgesio su B.Crozier ir sakė, kad pats tiesiogiai įsitrauks į šį reikalą.

Th Modly „atsistatydino savo noru, teikdamas pirmenybę kariniam jūrų laivynui ir jūreiviams, o ne sau, kad „USS Theodore Roosevelt“ ir karinis jūrų laivynas, kaip institucija, galėtų judėti į priekį“, sakoma M. Esperio pareiškime.

Pasak M.Esperio, vietoje Th.Modly karinio jūrų laivyno sekretoriaus pareigas laikinai eis dabartinis armijos sekretoriaus pavaduotojas, atsargos admirolas Jimas McPhersonas.

Laiškas sukėlė „paniką“

Th.Modly tapo jau antru per kiek daugiau nei keturis mėnesius atsistatydinusiu JAV karinių jūrų pajėgų vadovu.

Lapkritį M.Esperis atleido laivyno sekretorių Richardą Spencerį, kai šis pademonstravo nepritarimą D. Trumpo pastangoms apsaugoti karinio laivyno specialiųjų pajėgų (SEAL) narį Edwardą Gallagherį, apkaltintą karo nusikaltimais, bet galiausiai nuteistą pagal švelnesnius kaltinimus.

E.Gallagheriui turėjo būti suteiktas žemesnis laipsnis ir jis turėjo būti pašalintas iš elitinio SEAL korpuso, bet D.Trumpas įsikišo ir suteikė kariui malonę. Toks prezidento sprendimas sulaukė kritikos, kad teisindamas E.Gallagherio elgesį jis menkina kariuomenės vadovybės autoritetą.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Vis dėlto kai kurie analitikai pastebėjo, kad ši byla tapo paskata D. Trumpui taip pat pareikšti palaikymą B.Crozier, kurio tarnybos istorija buvo nepriekaištinga.

Šis karinio laivyno veteranas kovo pabaigoje parašė laišką savo viršininkams, skųsdamasis dėl nevaldomo koronavirusinės infekcijos COVID-19 protrūkio lėktuvnešyje, turinčiame 4,8 tūkst. įgulos narių, ir paragino Pentagoną leisti evakuoti šį atominį laivą ir jį sterilizuoti.

„Ligos plitimas tęsiasi ir spartėja, – rašė B.Crozier. – Nesame kare. Jūreiviai neturi mirti.“

Kai šį laišką paskelbė dienraštis „San Francisco Chronicle“, M.Esperis ir Th.Modly kėlė prielaidą, kad šis nutekinimas buvo tyčinis ir pažeidė Pentagono subordinacijos principus.

B.Crozier sprendimas pasiųsti šį laišką „pademonstravo nepaprastai prastą nuovoką ištikus krizei“, teigė Th.Modly.

„Jame klaidingai perteikiami faktai, kas dedasi laive“, taip pat buvo be reikalo pakurstyta „šiokia tokia panika“, pridūrė karinių jūrų pajėgų laikinasis vadovas.

Tačiau dabar „Theodore Roosevelt“ tebėra 11-ą dieną prisišvartavęs Guame, kad jo įgulos nariai, tarp kurių yra per 100 patvirtintai užsikrėtusių koronavirusu, galėtų būti patikrinti, o laivas – išvalytas.

D.Trumpas antradienį sakė neprisidėjęs prie Th.Modly pasitraukimo, bet sakė, kad B. Crozier pasielgė netinkamai, parašęs savo laišką. Vis tik prezidentas pridūrė, kad Th.Modly „galbūt nederėjo pasakyti to, ką jis pasakė“.

„Su juo nesikalbėjau, bet manau, kad jis tai padarė tiesiog norėdamas užbaigti šią problemą“, – Th.Modley atsistatydinimą komentavo D.Trumpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius