-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV karinio laivyno vadas nenori, kad įtampa santykiuose su Kinija peraugtų į konfliktą

JAV karinio laivyno vadas trečiadienį pareiškė nenorintis, kad įtampa Pietų Kinijos jūroje „pereitų į konfliktą“, praėjus savaitei po Vašingtono naujausio iššūkio Kinijos teritorinėms pretenzijoms ginčijamuose vandenyse.
JAV laivyno operacijų vadas admirolas Johnas Richardsonas
JAV laivyno operacijų vadas admirolas Johnas Richardsonas / „Scanpix“/AP nuotr.

Praėjusią savaitę Pekinas pranešė, kad du amerikiečių laivai be leidimo praplaukė netoli ginčijamų Pietų Kinijos jūros salų, todėl Kinijos karinis jūrų laivynas paprašė jų pasišalinti.

Amerikiečių laivai gegužės 6 dieną priplaukė prie prie Geiveno ir Džonsono rifų Spratlio salose, Kinijos vadinamose Nanšos salynu, nurodė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

Tuo metu JAV laivyno operacijų vadas admirolas Johnas Richardsonas, dalyvaujantis Singapūre vykstančioje jūrų saugumo konferencijoje, jos užkulisiuose patikino, kad Vašingtonas tęs operacijas, kuriomis siekiama užtikrinti laivybos laisvę.

Tačiau JAV užtikrins, kad komunikacijos su Kinija kanalai liktų atviri, siekiant išvengti bet kokių nepageidaujamų incidentų, pridūrė jis.

„Aš tikrai vertinu komunikacijos kanalą, kurį turiu su Shen Jinglongu (Šen Dzinglongu)“, – sakė jis žurnalistams, kalbėdamas apie Kinijos karinių jūrų pajėgų vadą.

„Visai neseniai lankėmės Kinijoje, turėjome galimybę vienas kitą pažinti, geriau vienas kitą suprasti, – tęsė J. Richardsonas. - Galime toliau pasisakyti už tai, kad nors įvykius visose pasaulio dalyse vertiname nevienodai, turime išspręsti šiuos nesutarimus, kad tai nepereitų į konfliktą.“

JAV karinis jūrų laivynas reguliariai vykdo laivybos laisvės užtikrinimui skirtas operacijas, mesdamas iššūkį Pekino teritorinėms pretenzijoms šioje jūroje ir dažnai supykdydamas Pekiną.

Po praėjusios savaitės incidento Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas pranešė, kad „Kinija reiškia didelį nepasitenkinimą ir ryžtingai pasisako prieš“ tokius JAV veiksmus.

Tačiau J. Richardsonas pakartojo, kad tokios operacijos yra įprastos.

„Nepadarėme nieko labiau provokuojama arba dar ko nors, ko nedarome kitose pasaulio vietose“, – pareiškė jis.

Kinija beveik visą Pietų Kinijos jūrą laiko savo akvatorija, nors į dalį jos teises taip pat reiškia Taivanas, Filipinai, Brunėjus, Malaizija ir Vietnamas.

Pekinas taip pat reiškia pretenzijas į visas Spratlio salas ir yra jose įrengęs karinių objektų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius