Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV kariuomenė apkaltino Talibaną dėl virtinės įtakingų afganų nužudymo

JAV kariuomenė pirmadienį pirmą kartą tiesiogiai apkaltino Talibaną dėl virtinės garsių Afganistano veikėjų nužudymo.
JAV kariai Afganistane
JAV kariai Afganistane / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Toks pareiškimas paskelbtas afganų vyriausybei ir talibams ruošiantis atnaujinti taikos derybas Katare, abiem šalims siekiant užbaigti ne vieną dešimtmetį besitęsiantį konfliktą.

„Talibano kampanija, kai neprisiimant atsakomybės rengiamos atakos ir tikslingai žudomi vyriausybės pareigūnai, pilietinės visuomenės lyderiai ir žurnalistai, turi... liautis, kad galėtų įsivyrauti taika“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė JAV pajėgų Afganistane atstovas pulkininkas Sonny Leggettas.

Tarp nužudytųjų nuo lapkričio mėnesio yra Kabulo provincijos gubernatoriaus pavaduotojas, penki žurnalistai ir įžymus rinkimų aktyvistas.

Afganų pareigūnai dėl nužudymų kaltina talibus, tačiau radikaliųjų sukilėlių grupuotė tokius kaltinimus atmeta, o su ja besivaržantis džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS) teigia, kad jo kovotojai atsakingi už kai kuriuos išpuolis.

Savo pareiškimą S.Leggettas padarė Talibanui kaltinant amerikiečių pajėgas dėl pastarųjų dienų antskrydžių prieš sukilėlių pozicijas Kandaharo, Nangarharo ir Helmando provincijose.

Talibų teigimu, šiomis atakomis pažeidžiamas pernai vasarį pasirašytas susitarimas, paruošęs dirvą visų užsienio pajėgų išvedimui iš Afganistano iki šių metų gegužės.

S.Leggettas pabrėžė, kad JAV ir toliau gins Afganistano pajėgas nuo Talibano išpuolių.

Afganistaną krečia nuolat intensyvėjantis smurtas: Talibano ir vyriausybės pajėgos kasdien kaunasi tam tikrose kaimo vietovėse.

Talibanas pernai iš viso įvykdė daugiau kaip 18 tūkst. atakų, pirmadienį parlamentarams pareiškė Afganistano žvalgybos vadovas Ahmadas Zia Sirajas.

Afganistano tyrimų ir analizės grupės (AREU) direktoriaus pavaduotojas Nishakas Motwani mano, kad sukilėlių lyderiai neprisiims atsakomybės dėl nužudymų, kol vyksta taikos derybos, bet vis tiek siekia įrodyti savo kovotojams, kad „talibai yra tie, kas yra, ir nepasikeitė“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius