-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV kariuomenė subruzdo: tankai masiškai perdažomi žaliai

Amerikiečių tankai į Europą sugrįžo dar 2014-aisiais – kai Rusija aneksavo Krymą ir sukėlė karą Rytų Ukrainoje. Šios karo mašinos Senajame žemyne, panašu, liks ilgam. Bet kadangi atvykti į rytinį NATO sparną reikėjo išties skubiai, neliko laiko vienam svarbiam darbui – perdažyti.
JAV tankai „Abrams“
JAV tankai „M-1 Abrams“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašoma „War Is Boring“, į Rytų Europą atgabenti tankai „M-1 Abrams“ ilgą laiką buvo tarsi baltos varnos.

Juk regione visus metus arba šviesiau ar tamsiau žalia, arba balta. O JAV tankai, prieš tai ruošti operacijoms Irake ir Afganistane, atvyko dykumų smėlio spalvos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV tankai „M-1 Abrams“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV tankai „M-1 Abrams“

Akivaizdu, kad tankai išsiskyrė iš aplinkos, o konflikto atveju tai tampa pajėgų Achilo kulnu – tokios baltos varnos lengvai pastebimos priešo.

Amerikiečiai tankų silpnybę, žinoma, suvokė iš karto. Tad 66-ojo šarvuotojo pulko I-ojo bataliono vadovybė skubiai – ir laikinai – apdengė tankus žaliais tinklais.

Ir tik neseniai, kai tankai pagaliau atkeliavo į JAV armijos pratybų centrą Grafenvėro miestelyje Vokietijos pietryčiuose, juos pradėta dažyti – žinoma, žaliai. Tai reiškia, kad Rusijos tankistai kilus konfliktui taip lengvai nebematytų priešų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV tankai „M-1 Abrams“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV tankai „M-1 Abrams“

Tankų perdažymas tik atrodo paprasta užduotis. Kaip pastebi „Army Times“, tai ir paprasta, ir sunku – pirmiausia reikia tanką nuplauti, palaukti, kol jis išdžius, jį nudažyti norima spalva ir vėl palaukti, kol jis išdžius. Visa tai trunka tris dienas – o tankų šimtai.

„Iš esmės vienos intensyvios pratybos sekė kitas, o tai reiškė, kad progų (perdažyti tankus, – red.) daug neturėjome“, – pripažino kapitonas Jamesas Englandas iš I-ojo bataliono B kuopos.

JAV įsikūręs analitinis centras „RAND“ vasarį įspėjo, kad karo Baltijos šalyse atveju be tankų ir šarvuočių neabejotinai grėstų pralaimėjimas agresoriui.

Europoje JAV armijos 4-osios pėstininkų divizijos 3-iosios šarvuotosios brigados kariai bus bent iki šių metų rugsėjį. O žaliai perdažomi ne tik tankai „M-1 Abrams“, bet ir pėstininkų kovos mašinos „Bradley“ bei savaeigės haubicos „Paladin“.

Tai, kad amerikiečiai tankams skiria tokį dėmesį, rodo, jog šios karo mašinos vis dar labai svarbios. Taip, Vidurio Rytuose prieštankinės raketos nuniokojo daug sirų ir turkų tankų, tačiau jie ir toliau yra sunkiausios karinės transporto priemonės.

Tankai geba pasiekti toli esančius taikinius ir leidžia armijoms gana lanksčiai manevruoti. Žinoma, svarbu ir tai, kad Rusija tankų turi tūkstančius.

JAV įsikūręs analitinis centras „RAND“ vasarį įspėjo, kad karo Baltijos šalyse atveju be tankų ir šarvuočių neabejotinai grėstų pralaimėjimas agresoriui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius