Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 21 /15:59

JAV ketina pasirašyti susitarimą su Talibanu vasario 29-ąją

Jungtinės Valstijos ruošiasi pasirašyti susitarimą su Talibanu vasario 29-ąją, kai pasibaigs savaitę truksiantis „smurto mažinimo“ laikotarpis Afganistane, penktadienį pranešė JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
JAV ketina pasirašyti susitarimą su Talibanu vasario 29-ąją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Sėkmingai įgyvendinus šį susitarimą, turėtų pajudėti JAV ir Talibano sutarties pasirašymo“ procesas, sakoma Saudo Arabijoje viešėjusio M. Pompeo pranešime.

„Smurto mažinimo“ laikotarpis tarp talibų, JAV ir Afganistano saugumo pajėgų turėtų netrukus prasidėti, naujienų agentūrai AFP penktadienį patvirtino Afganistano saugumo tarybos atstovas Javedas Faisalas.

Dalinės paliaubos taps istoriniu žingsniu daugiau nei 18 metų trukusiame brutaliame Afganistano konflikte, ir turėtų paruošti dirvą susitarimui, kuriuo ilgainiui gali būti užbaigtas karas.

Pasak M. Pompeo, Afganistano vidaus derybos prasidės neužilgo po to, kai vasario 29 dieną bus pasirašytas taikos susitarimas. Planuojama, kad pasirašymo ceremonija įvyks Kataro sostinėje Dohoje.

Konflikto šalys „po šio esminio žingsnio sieks visapusiško ir nuolatinio ugnies nutraukimo bei veiksmų plano Afganistano politinei ateities“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

Jis pripažino, kad dar išspręsti ne visi iššūkiai, bet pabrėžė, jog iki šiol padaryta pažanga „suteikia vilties ir yra reali galimybė. JAV ragina visus afganus pasinaudoti šia akimirka.“

„Proga pasiekti tvarią taiką“

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas penktadienį sveikino istorinį JAV ir Talibano susitarimą, pasak jo, galbūt atveriantį kelią į tvarią taiką Afganistane.

„Sveikinu šiandienos pranešimą, kad buvo pasiektas supratimas dėl reikšmingo smurto sumažinimo visame Afganistane“, – sakė J.Stoltenbergas.

„Tai labai svarbus Talibano noro ir sugebėjimo sumažinti smurtą išbandymas, ir jis prisidės prie taikos“, – nurodoma jo pareiškime.

„Tai galėtų sudaryti sąlygas deryboms tarp afganų, tvariai taikai ir [galėtų] užtikrinti, kad ši šalis daugiau niekada nebebūtų saugus prieglobstis teroristams“, – pridūrė J.Stoltenbergas.

NATO Afganistane vykdo vietos pajėgų parengimo, rėmimo ir patarinėjimo joms misiją, kurioje dalyvauja 16 tūkst. karių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius