-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV Kongresas sutrikęs: D.Trumpas delsia įgyvendinti sankcijas Rusijai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas labai nenoriai, bet pasirašė Kongrese paruoštą naujų sankcijų Rusijai paketą. Spalio 1-ąją Baltieji rūmai jau turėjo įgyvendinti šiuos suvaržymus, tačiau tai nepadaryta iki šiol. Politikai Kongrese sunerimę, rašo „The Daily Beast“.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

„Jei jie (D.Trumpo administracija, – red.) nebendradarbiaus, reikės imtis tolesnių veiksmų“, – jau įspėjo Arizonai atstovaujantis senatorius Johnas McCainas, Senate vadovaujantis įtakingam Ginkluotųjų pajėgų komitetui.

Tačiau procedūros – viena, o realios galimybės ką nors pakeisti – visai kas kita. Kongresui iš esmės neįmanoma priversti vykdomąją valdžią imtis net pasirašytų įstatymų įgyvendinimo.

Naujoms sankcijoms Rusijai pritarė abu Kongreso rūmai – jos turėtų būti taikomos jau nebe tik už Krymo aneksiją ir karo Rytų Ukrainoje įplieskimą, bet ir už kišimąsi į JAV prezidento rinkimų kampaniją.

D.Trumpo administracija šių metų liepą, kai buvo patvirtintos sankcijos, aktyviai bandė pakeisti vieną svarbiausių dokumento dalių, teigiančią, kad Kongresas turi teisę įvertinti bet kokius Baltųjų rūmų bandymus vienašališkai pakeisti suvaržymus.

Nors prezidento komanda bandė „suskystinti“ paketą, Kongrese už jį masiškai balsavo ir respublikonai, ir demokratai, tad D.Trumpui teliko pasirašyti įstatymą rugpjūčio 2-ąją.

Spalio 1-oji atėjo ir praėjo, o administracija jokio pranešimo nepaskelbė. Kongreso nariai įtaria, kad Baltieji rūmai tiesiog ignoruoja įstatymų leidėjus.

O tame pačiame sankcijų pakete nurodyta, kad Baltųjų rūmų administracija turi iki spalio 1-osios pranešti, kaip jai sekasi įgyvendinti naujuosius suvaržymus Rusijai – pavyzdžiui, paskelbti asmenų ir organizacijų, kurioms taikomos sankcijos, sąrašą. Taikomasi daugiausia į Rusijos žvalgybos ir gynybos sektorius.

Tačiau spalio 1-oji atėjo ir praėjo, o administracija jokio pranešimo nepaskelbė. Kongreso nariai įtaria, kad Baltieji rūmai tiesiog ignoruoja įstatymų leidėjus.

„Nors iš Baltųjų rūmų sklinda kieta retorika, sunku suprasti, kodėl administracija vis dar nepritaikė sankcijų, kurias Kongresas patvirtino dar rugpjūtį“, – stebėjosi Atstovų rūmų narys demokratas Eliotas Engelis, dirbantis Užsienio reikalų komitete.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Cardinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Benas Cardinas

Baltieji rūmai į prašymus pasiaiškinti kol kas nereaguoja – administracija tiesiog nurodo, kurios federalinės tarnybos dirba su sankcijų įgyvendinimu. Šios tarnybos – Valstybės departamentas, Iždo departamentas ir Nacionalinės žvalgybos direktoratas.

Su JAV valstybės sekretoriumi Rexu Tillersonu, kuris jį esą patikino, kad į sankcijų klausimą žiūrima rimtai, bendravęs demokratas senatorius Benas Cardinas irgi stebisi: „Kodėl nėra jokių žinių? Mes nusivylę.“

„Trumpo administracija niekur neskuba, jei kalbame apie Rusiją“, – teigė ir respublikonas Lindsey Grahamas.

O J.McCainas pridūrė, kad Kongreso nariai, laukdami, kol Baltieji rūmai imsis veiksmų dėl sankcijų Rusijai, jau blokuoja D.Trumpo administracijos nominacijas į svarbius postus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius