Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV mokslininkai: Kaliningrade buvo atnaujinta branduolinių ginklų saugykla

Naujausios Amerikos mokslininkų federacijos (FAS) duomenimis, Rusija greičiausiai atnaujino branduolinių ginklų laikymo bunkerį, esantį Kaliningrade, praneša „The Guardian“.
Raketų sistemos Kaliningrado srityje
Raketų sistemos Kaliningrado srityje / „Scanpix“ nuotr.

Pirmadienį FAS pasidalins palydovinėmis nuotraukomis, kuriose, federacijos teigimu, užfiksuota branduolinių ginklų laikymo patalpa. Esą ji pastaraisiais mėnesiais buvo įleista giliau į žemę ir uždengta nauju betoniniu stogu.

„Ji turi visus tipinės Rusijos branduolinių ginklų saugyklos požymius, – teigė FAS branduolinių ginklų informacijos projekto direktorius Hansas Kristensenas. – Čia yra išorinis apsauginis perimetras, kurį sudaro kelių sluoksnių užtvaros. Pačius bunkerius juosia triguba tvora. Tokie požymiai būdingi visoms mums Rusijoje žinomoms branduolinių ginklų saugykloms.“

Bunkerio atnaujinimo darbai prasidėjo 2016-aisiais, naujas stogas buvo uždengtas anksčiau šią vasarą.

„Šitą kompleksą stebėjome jau kurį laiką. Ir praeityje buvo keletas atnaujinimų, tačiau nė vienas jų nebuvo toks reikšmingas kaip šis. Tai – pirmas kartas, kai matome, kad vienas iš branduolinių ginklų saugojimui skirtų bunkerių yra įkasamas giliau į žemę ir, atrodo, renovuojamas“, – „The Guardian“ sakė H.Kristensenas.

„Šios nuotraukos neįrodo, kad šiuo metu Kaliningrade yra branduolinių ginklų, tačiau jos rodo, kad tai – aktyvus kompleksas“, – teigė H.Kristensenas.

Anot H.Kristensenso, neaišku, ar Rusijos kariuomenė šiame komplekse jau laiko branduolines galvutes, ar ketina jas atgabenti tuomet, kai komplekso atnaujinimo darbai bus užbaigti.

Tarp Lietuvos ir Lenkijos įsispraudęs Kaliningradas šiuo metu yra pasaulio dėmesio centre kaip viena iš vietų, kuriose vyksta Pasaulio futbolo čempionato varžybos.

Be to, Kaliningradas laikomas Rusijai itin svarbia teritorija siekiant atremti NATO plėtrą.

Rusijos kariuomenė sausį pranešė, kad Kaliningrade buvo sukurta infrastruktūra, reikalinga nuolatiniam balistinių raketų „Iskander-M“ kompleksų dislokavimui. Šios raketos kovines galvutes gali nunešti apie 500 km.

Balistinės raketos buvo paruoštos naudojimui šių metų pradžioje.

JAV tikina, kad dėl jų nuotolio „Iskander-M“ raketų kompleksų dislokavimas yra 1987 m. pasirašytos Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų sutarties pažeidimas.

Kaliningrade taip yra įsikūrusi Rusijos Baltijos jūros flotilės bazė.

Priešingai nei NATO, dauguma Rusijos karinio jūrų laivyno taktinių ginklų sistemų, įskaitant priešlaivines raketas, trumpo nuotolio „žemė-žemė“ tipo sparnuotąsias raketas ir net priešlėktuvinę gynybą, gali nešti branduolinius ginklus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava
AFP/„Scanpix“ nuotr./NATO vėliava

Kai dėl Ukrainos ir Sirijos tarp Vakarų ir Rusijos išaugo įtampa, prezidentas Vladimiras Putinas ėmė skirti daugiau dėmesio Rusijos branduoliniam arsenalui.

Šį kovą V.Putinas paskelbė apie naujus branduolinius ginklus, kurie neva gali įveikti bet kokias Vakarų gynybos sistemas.

VIDEO: Aštuoneri konflikto Sirijoje metai: ką kare veikia užsienio jėgos?

H.Kristensensas sakė, kad nėra aišku, kokio tipo kovinės galvutės bus laikomos atnaujintame bunkeryje. Pastarasis yra įsikūręs kur kas arčiau karinio jūrų laivyno nei balistinių raketų bazės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius