-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV naftos gigantės priešinasi naujoms Rusijai skirtoms sankcijoms

„Exxon Mobil“, „Chevron“ ir kitos energetikos bendrovės reiškia nerimą dėl Rusijai skirtų sankcijų sugriežtinimo. Verslininkai mano, kad naujasis teisės aktas gali pakenkti tiems naftos ir dujų projektams visame pasaulyje, kuriuos vykdant bendradarbiaujama su partneriais Rusijoje, rašo „The Wall Street Journal“.
„Exxon Mobil“
JAV naftos gigantės priešinasi naujoms sankcijoms Rusijai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusį mėnesį sprendimą sugriežtinti sankcijas Rusijai Senatas priėmė beveik vienbalsiai – rezultatu 98-2. Tiesa, šis nutarimas dar turės būti patvirtintas Atstovų rūmuose, todėl toks energetikos pramonės priešinimasis gali padaryti įtakos galutiniam nuosprendžiui.

Neigiamas „Exxon Mobil“ nusiteikimas – dar vienas D.Trumpui gresiantis politinis skandalas. Valstybės sekretorius Rexas Tillersonas anksčiau vadovavo šiai naftos kompanijai, todėl prezidento administracija ilgą laiką bandė išvengti interesų konflikto.

R.Tillersonas, pažadėjęs atsitraukti nuo bet kokių su „Exxon Mobil“ susijusių reikalų, atvirai nepasisakė prieš sankcijas. Tačiau birželį valstybės sekretorius Kongreso prašė nesiimti jokių veiksmų, kurie surištų Baltųjų rūmų administracijos rankas.

„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas
„Scanpix“/AP nuotr./JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas

Griežtesnės sankcijos – bausmė Maskvai už bandymą paveikti 2016-ųjų JAV prezidento rinkimus. Šiuo metu tyrimo taikiniu yra tapęs ir prezidentas D.Trumpas. Tiek jis, tiek Kremlius kaltinimus kategoriškai neigia.

R.Tillersonas yra sakęs, kad Rusija turi prisiimti atsakomybę už bandymą kištis į rinkimus.

Be to, vienas Valstybės departamento pareigūnas pirmadienį teigė, kad „dėl to, jog eina valstybės sekretoriaus pareigas, Rexas Tillersonas atsistatydino iš „Exxon Mobil“. Pareigūnas pridėjo, kad sankcijos Rusijai „apima daug sričių“ ir yra „suderintos su mūsų sąjungininkėmis“.

Bet „Exxon Mobil“ lobistai ir kiti naftos pramonės atstovai išreiškė nepasitenkinimą keletu naujojo teisės akto punktų, pavyzdžiui, draudimu bendradarbiauti su rusais ar Rusijos įmonėmis visame pasaulyje.

„Exxon Mobil“ lobistai ir kiti naftos pramonės atstovai išreiškė nepasitenkinimą keletu naujojo teisės akto punktų, pavyzdžiui, draudimu bendradarbiauti su rusų asmenimis ar įmonėmis visame pasaulyje.

Verslininkams nerimą kelia ir sąlyga, kad apie išlygas tam tikroms sankcijoms spręs Kongresas. Kitaip tariant, bus pritaikytas Kongreso patikros aktas, leidžiantis pakeisti taisyklę, susijusią su trečiaisiais asmenimis.

Bendrovės baiminasi, kad remiantis šiuo įstatymu, jos turės atskleisti privačią informaciją.

„Exxon Mobil“ atstovas spaudai Alanas Jeffersas teigė, kad bendrovė sankcijų klausimu pozicijos neturi, tačiau informavo įstatymų leidėjus, kaip teisės aktas galėtų „pakenkti JAV kompanijoms, palyginus su konkurentėmis ne iš JAV“. Tuo tarpu „Chevron“ atstovas spaudai atsisakė pakomentuoti situaciją.

Nors šiuo metu skandalas dėl galimų JAV ryšių su Kremliumi nusirito į naujas žemumas, „Exxon Mobil“ ir kitų didžiųjų naftos kompanijų lobistai ir toliau daro spaudimą išsaugoti potencialius verslo santykius su Rusija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Chevron“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Chevron“

Naujasis teisės aktas galios JAV verslo partnerystėms su Rusija visame pasaulyje. Todėl susirūpinimą išreiškė ne tik energetikos įmonės, bet ir bankai bei pramonės įmonės.

„Tai turės ilgalaikių padarinių įvairioms bendrovėms ir pramonės šakoms. Toks sprendimas gali pakenkti JAV interesams ir suteikti pranašumą Rusijai“, – teigė Amerikos naftos instituto vadovas Jackas Gerardas.

Sankcijų likimas Atstovų rūmuose nebėra toks aiškus, kaip buvo manyta anksčiau, kadangi kai kurie respublikonai ėmė prieštarauti.

Buvęs Billo Clintono Baltųjų rūmų administracijos vadovas ir Baracko Obamos administracijos kabineto narys Leonas Panetta mano, kad Kongresas ir D.Trumpo administracija turėtų priimti vieningą susitarimą dėl to, kam turėtų būti taikomos sankcijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonas Panetta
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Leonas Panetta

„Kalbant apie sankcijų politiką, daugiausia ši šalis laimėtų tuo atveju, jei Kongresas ir prezidentas sutartų, – sakė L.Panetta. – Jei atrodo, kad prezidentas ir Kongresas nesutaria, tai siunčia siaubingą žinią ir mūsų priešams, ir sąjungininkams.“

Praeityje R.Tillersono vadovautai „Exxon Mobil“ naujasis teisės aktas itin svarbus. Griežtesnės sankcijos gali pakenkti ir taip trapiems bendrovės verslo ryšiams su Rusijos naftos gigante „PAO Rosneft“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rosneft“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Rosneft“

Po to, kai 2014-aisiais Rusijai buvo skirtos sankcijos, didžiąją dalį šių ryšių apėmė sąstingis. „Exxon Mobil“ praeityje jau prašė atšaukti sankcijas, tačiau balandį D.Trumpo administracija tokį prašymą atmetė.

Vis dėlto „Exxon Mobil“ ir „PAO Rosneft“ projektas Rusijos Sachalino saloje, pradėtas dar prieš skiriant dabartines sankcijas, pasistūmėjo į priekį. Nuo 2005-ųjų čia buvo išgauta 650 mln. barelių naftos, tai yra viena didžiausių užsienio investicijų Rusijoje.

Atstovų rūmų patvirtintas teisės aktas galėtų paveikti dar du jau egzistuojančius „Exxon Mobil“ ir „PAO Rosneft“ projektus už Rusijos ribų – Naujojoje Meksikoje ir Kanadoje.

Atstovų rūmų patvirtintas teisės aktas galėtų paveikti dar du jau egzistuojančius „Exxon Mobil“ ir „PAO Rosneft“ projektus už Rusijos ribų – Naujojoje Meksikoje ir Kanadoje.

Draudimas bendradarbiauti su Rusija smarkiai pakenks ir „PAO Rosneft“, siekiančiai išplėsti veiklą už Rusijos ribų. Jungtinės Karalystės naftos gigantei „BP“ priklauso 20 proc. „PAO Rosneft“ akcijų, Rusijos bendrovė kovą pasirašė bendradarbiavimo sutartį su Italijos energetikos įmone „Eni“.

Kai kurie JAV Atstovų rūmų nariai pakartojo „Exxon Mobil“ ir visos pramonės nerimą, kad įsigaliojus naujajam teisės aktui, įmonės valstybei turės atskleisti privačią informaciją. Tuo tarpu Dalasui atstovaujantis Jeffas Sessionsas išreiškė norą pakeisti tuos punktus, kurie pakenktų JAV įmonių konkurencingumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius