Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 03 10 /15:40

JAV nepripažins Krymo referendumo rezultatų

Jungtinės Valstijos nepripažins jokių referendumo dėl Krymo būsimo politinio statuso rezultatų, pirmadienį pareiškė JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas.
JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas
JAV ambasadorius Ukrainoje Geoffrey Pyattas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Jis sakė Kijeve, kad Jungtinės Amerikos Valstijos nepasiruošusios pripažinti prorusiškos Krymo vyriausybės organizuojamo referendumo, kuris turėtų įvykti kovo 16 dieną ir kuriame to autonominio regiono gyventojų bus prašoma pritarti prisijungimui prie Rusijos Federacijos arba likti Ukrainos dalimi.

Pasak G.Pyatto, Vašingtonas toliau laikys Krymo pusiasalį Ukrainos dalimi.

Ukrainos vyriausybė ir tarptautinė bendruomenė pareiškė, kad Krymo, kurį dabar faktiškai kontroliuoja Rusijos pajėgos, referendumas būtų neteisėtas. Ukrainos teismai taip pat paskelbė negaliojančiu sprendimą dėl referendumo Kryme organizavimo.

Ambasadorius taip pat pridūrė, kad Jungtinės Valstijos palaikytų didesnę Krymo autonomiją, jeigu dėl jos būtų susitarta nejaučiant „įremto ginklo vamzdžio“.

„Jungtinės Valstijos įsitikinusios, kad Krymas yra ir turi likti Ukrainos dalimi“, – ambasadorius Geoffrey Pyattas sakė žurnalistams Kijeve.

„Jungtinės Valstijos įsitikinusios, kad Krymas yra ir turi likti Ukrainos dalimi“, – ambasadorius Geoffrey Pyattas sakė žurnalistams Kijeve.

Jis pabrėžė, kad Vašingtonas nepripažins referendumo dėl Krymo statuso, kurį šį sekmadienį planuoja surengti prorusiška to autonominio regiono vyriausybė.

Tačiau G.Pyattas pripažino, kad Maskva turi „teisėtų interesų“ pusiasalyje, kuriame bazuojasi Rusijos Juodosios jūros laivynas.

„Buvau padrąsintas, pamatęs (Ukrainos) premjero (Arsenijaus) Jaceniuko komentarus ... rodančius, jog Ukrainos vyriausybė atvira didesnio lygio Krymo žmonių autonomijai, – pridūrė Amerikos diplomatas. – Tačiau tai ukrainiečiai turi nuspręsti, remdamiesi savo konstitucija.“

„Tai negali vykti jaučiant įremtą ginklo vamzdį“, – pridūrė jis.

FTB pareigūnai dalyvauja Ukrainos „kleptokratijos“ tyrime

JAV pareigūnai, tarp jų FTB agentai, dalyvauja ukrainiečių vadovaujamame nuversto prezidento Viktoro Janukovyčiaus administracijos korupcijos tyrime, pirmadienį pranešė JAV ambasadorius Kijeve.

Remiantis su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ korupcijos lygio vertinimu, Ukraina užima 144 vietą iš 177 šalių.

„Darome, ką galime, kad išaiškintume milžinišką kleptokratiją, kuri supo V.Janukovyčiaus vyriausybę“, – sakė Geoffrey Pyattas spaudos konferencijoje Kijeve.

„Čia, Kijeve, jau turime atvykusius ekspertus iš FTB, Teisingumo departamento ir Iždo departamento“, – kalbėjo ambasadorius.

G.Pyattas tai pat pareiškė, jog „daugybė kitų užsienio vyriausybių“ prisideda prie ukrainiečių tyrimo – siekiama „išaiškinti finansinius nusikaltimus, kuriuos įvykdė buvęs režimas ir pažiūrėti, ką galima padaryti, kad būtų atgauta dalis tų lėšų“.

Europos Sąjunga praėjusią savaitę įšaldė V.Janukovyčiaus, buvusio premjero Mykolos Azarovo ir dar 16 buvusių ministrų, verslininkų ir saugumo pareigūnų, visi kurie yra įtariami sukčiavimu, lėšas.

Šveicarijos pareigūnai taip pat nurodė įšaldyti V.Janukovyčiaus ir jo sūnaus multimilijonieriaus Oleksandro bei 18 buvusių ministrų ir pareigūnų lėšas.

Remiantis su korupcija kovojančios organizacijos „Transparency International“ korupcijos lygio vertinimu, Ukraina užima 144 vietą iš 177 šalių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius