Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV nesiekia atsiriboti nuo Kinijos, tikina J. Bidenas prieš susitikimą su Xi Jinpingu

Susitikimui su prezidentu Xi Jinpingu (Si Dzinpingu) San Franciske besirengiantis JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) antradienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos nesiekia atsiriboti nuo Kinijos, o iš tikrųjų nori geresnių santykių.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Dviejų valstybių lyderiai susitiks APEC aukščiausiojo lygio susitikimo Kalifornijoje kuluaruose. Tai bus pirmasis jų susitikimas per pastaruosius metus, per kuriuos įtampa prekyboje, sankcijos ir Taivano klausimas pakurstė ginčus tarp didžiausių pasaulio ūkių.

„Mes nesiekiame atsiriboti nuo Kinijos. Stengiamės pakeisti santykius į geresnę pusę“, – pareiškė J. Bidenas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose prieš išvykimą į San Franciską.

Paklaustas, ko tikisi pasiekti per susitikimą, jis atsakė norįs, kad „grįžtume prie normalaus bendravimo, kad galėtume pakelti telefono ragelį ir pasikalbėti vienas su kitu, jei ištiktų krizė, galėtume užtikrinti, kad mūsų kariškiai vis dar palaikytų tarpusavio ryšius“.

Tačiau J. Bidenas taip pat perspėjo, kad Jungtinės Valstijos dėl Pekino verslo praktikos atsargiai žiūri į investicijas Kinijoje.

„Neketinu toliau palaikyti pozicijos, kad jei norime investuoti Kinijoje, turime perduoti visas savo prekybos paslaptis“, – sakė jis.

Per 2022-ųjų lapkritį Balyje įvykusį J. Bideno ir Xi Jinpingo susitikimą duotą teigiamą impulsą pakirto incidentas, kai amerikiečiai numušė įtariamą kinų šnipinėjimo balioną. Dėl to taip pat buvo atidėtas planuotas JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno (Entonio Blinkeno) vizitas.

Pastaraisiais mėnesiais aukštu lygiu vykusi intensyvi diplomatija, įskaitant birželį galiausiai surengtą A. Blinkeno apsilankymą Pekine, rodytų, kad abi šalys nori gerinti santykius.

Paklausta, ko Pekinas tikisi iš aukščiausiojo lygio susitikimo, Kinijos užsienio reikalų ministerija vengė kalbėti konkrečiai ir paminėjo „nuodugnų bendravimą“ bei „svarbius klausimus, susijusius su taika pasaulyje“.

Vašingtonas ir Pekinas pastaruoju metu padarė tam tikrą pažangą prekybos ir ekonominių santykių bei derybų dėl klimato kaitos srityse.

„Jei ... Kinijos žmonės, kurie dabar patiria ekonominių sunkumų, jei vidutinis namų savininkas, jei vidutinis Kinijos pilietis galėtų turėti padoriai apmokamą darbą, tai būtų naudinga jiems ir mums visiems“, – antradienį sakė J. Bidenas.

Xi Jinpingas savo kelionės metu dalyvaus vakarienėje su JAV verslo lyderiais ir manoma, kad derybose su J. Bidenu jis sieks sušvelninti JAV prekybos apribojimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius