Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV: netikras Šiaurės Korėjos lyderio brolis buvo nunuodytas VX medžiaga

Jungtinės Valstijos antradienį oficialiai pripažino, kad Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikras brolis Kim Jong Namas buvo nužudytas uždrausta kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga VX ir pasmerkė Pchenjaną už šio cheminio ginklo panaudojimą žmonių pilname Malaizijos tarptautiniame oro uoste.
Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas
Kim Jong Namas ir Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pernai vasarį Kvala Lumpūro oro uoste Kim Jong Namą užpuolė dvi moterys ir patrynė jo veidą nuoduose išmirkytu audeklu. Apnuodytas vyras netrukus mirė.

Šis įžūlus nužudymas sukėlė diplomatinę audrą ir Šiaurės Korėją smerkiančių pareiškimų bangą.

Abi moterys – Indonezijos ir Vietnamo pilietės – šiuo metu yra teisiamos Malaizijoje. Jos kaltinamos panaudojusios nervus paralyžiuojančią medžiagą, kad nužudytų Kim Jong Namą, gyvenusį Kinijoje ir laikytą savo jaunesnio netikro brolio potencialiu varžovu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įtariamos Kim Jong Namo žudikės po teismo gali būti pakartos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Įtariamos Kim Jong Namo žudikės po teismo gali būti pakartos

Kaltinamosios teigia buvusios nusamdytos dalyvauti televizijos pokštų šou, bet suklaidintos ir paverstos nieko nenutuokiančiomis žudikėmis grupės Šiaurės Korėjos agentų, spėjusių pasprukti iš šalies.

H.Nauert: „Šiaurės Korėjos vyriausybė panaudojo kovinę cheminę medžiagą VX nužudyti Kim Jong Namui Kvala Lumpūro oro uoste.“

Antradienį Vašingtonas paskelbė padaręs oficialią išvadą, kad per šį išpuolį buvo panaudota VX, itin stipraus poveikio nervus paralyžiuojanti medžiaga, ir kad kaltė už nužudymą tenka Šiaurės Korėjai.

„Šiaurės Korėjos vyriausybė panaudojo kovinę cheminę medžiagą VX nužudyti Kim Jong Namui Kvala Lumpūro oro uoste“, – sakoma Valstybės departamento atstovės Heather Nauert pranešime.

„Viešai pademonstruota nepagarba universalioms normoms prieš cheminių ginklų naudojimą toliau atskleidžia Šiaurės Korėjos nesiskaitymą ir pabrėžia, kad negalime sau leisti toleruoti jokios Šiaurės Korėjos MSG (masinio naikinimo ginklų) programos“, – pridūrė ji.

Pranešime nepateikiama daugiau detalių arba įrodymų, kaip Jungtinės Valstijos padarė šią išvadą.

Naujos sankcijos

Paskelbusios šias išvadas Jungtinės Valstijos įvedė naujų ekonominių sankcijų Pchenjanui. Tai buvo atlikta tuo pačiu metu, kai Pietų Korėja paskelbė, jog Pchenjano režimas siūlo derybas, siekiant užbaigti priešpriešą dėl Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų ir raketų arsenalo.

Pagal JAV įstatymus, jeigu kokia nors šalis arba lyderis pažeidžia cheminių ir biologinių ginklų draudimą, turi būti skelbiamas tos šalies produktų importui. Kita vertus, Šiaurės Korėjai taikomos jau anksčiau paskelbtos JAV ir Jungtinių Tautų sankcijos, tad antradienį priimto sprendimo poveikis bus menkas.

Kim Jong Uno vyresnis netikras brolis vienu metu buvo laikytas potencialiu savo tėvo Kim Jong Ilo įpėdiniu, o kai kuriuose pranešimuose buvo keliama mintis, kad Kinija galbūt globoja Kim Jong Namą pakeisti savo jaunesnį giminaitį tuo atvejui, jeigu Šiaurės Korėjoje įvyktų kokia nors krizė.

Per Malaizijoje tebevykstantį teismo procesą buvo paskelbta liudijimų, kad Kim Jong Namas paskutiniais savo gyvenimo mėnesiais būgštavo, jog jį ruošiamasi nužudyti.

Jis daug laiko praleido Kinijos lošimų rojuje Makao, ir neaišku, kodėl Kim Jong Namas nusprendė palikti gana saugią Kiniją ir išvykti į Malaiziją, jeigu galvojo, kad jo gyvybei gresia pavojus.

Valstybės departamento išvados dėl VX panaudojimo buvo paskelbtos tuo pačiu metu, kai Didžiosios Britanijos policijos kovos su terorizmu padalinys tiria vieno buvusio rusų šnipo numanomą apnuodijimą Anglijos pietiniame Solsberio mieste.

VIDEO: Vaizdo įraše – iš Šiaurės Korėjos bėgantis karys

Buvęs Rusijos karinės žvalgybos agentūros GRU pulkininkas Sergejus Skripalis, nuteistas Maskvos už šnipinėjimą Britanijai ir vėliau paleistas per apsikeitimą šnipais su JAV, buvo rastas netekęs sąmonės kartu su savo dukra ant suolelio šalia vieno Solsberio prekybos centro. Abiejų jų būklė tebėra kritinė.

Šis incidentas iškart atgaivino prisiminimus apie buvusio Rusijos žvalgybininko Aleksandro Litvinenkos, tapusio Kremliaus kritiku, nunuodijimą radioaktyviuoju poloniu Londone 2006 metais. 2016 metais paskelbtose britų tyrėjų išvadose sakoma, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas „tikriausiai patvirtino“ leidimą nužudyti šį buvusį šnipą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius