-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV nori, kad Kinija panaudotų savo įtaką Šiaurės Korėjai

Jungtinės Valstijos prašys Kinijos, pagrindinės Šiaurės Korėjos sąjungininkės, padėti suvaldyti Pchenjaną po to, kai šis išbandė raketą, galinčią pataikyti į JAV žemyninę dalį, penktadienį sakė vienas amerikiečių pareigūnas.
Kim Jong Unas
Kim Jong Unas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Neabejotinai sieksime, kad Kinija prisijungtų prie šalių, kurios šiandien tai smerkia, ir pasinaudotų savo įtaka, kad įtikintų Šiaurės Korėją“, – sakė aukšto rango pareigūnas, lydintis viceprezidentę Kamalą Harris kelionėje po Aziją.

Jungtinės Valstijos nori, kad Kinija „pasinaudotų savo įtaka ir įtikintų KLDR“, – sakė jis, pavartodamas Šiaurės Korėjos oficialaus pavadinimo santrumpą.

Pareigūnas, kalbėdamas su anonimiškumo sąlyga, patvirtino Japonijos pranešimą, kad raketa – naujausia iš Šiaurės Korėjos paleistųjų – buvo didelio nuotolio.

„Šiandienos veiksmai buvo dar viena eskalacija“, – sakė pareigūnas, nes raketa „gali pasiekti Jungtines Valstijas ir daugelį kitų pasaulio šalių“.

Bankoke vykstančiame Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo forumo aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaujanti K.Harris penktadienį dalyvavo sesijoje su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, tačiau su juo asmeniškai nesusitiko, sakė tas pareigūnas.

Pietų Korėjos kariuomenė anksčiau penktadienį pranešė, jog Pchenjanas paleido tarpžemyninę balistinę raketą, ji nukrito netoli Japonijos. Tai dar vienas paleidimas, prisidedantis prie jau kelias savaites augančios įtampos tarp Vašingtono ir Šiaurės Korėjos, kuri, JAV žvalgybos nuomone, ruošiasi savo septintajam branduoliniam bandymui.

Japonijos teigimu, ši raketa savo veikimo nuotoliu galimai buvo pajėgi pasiekti JAV žemyninę dalį.

Prieš Balyje vykusį Didžiojo dvidešimtuko (G-20) aukščiausiojo lygio susitikimą Xi Jinpingas pirmadienį tris valandas kalbėjosi su JAV prezidentu Joe Bidenu, kuris išreiškė įsitikinimą, kad Pekinas nenori, jog Pchenjanas toliau eskaluotų padėtį.

K.Harris Bankoke dėl Šiaurės Korėjos raketos paleidimo susitiko su Japonijos, Pietų Korėjos, Australijos, Kanados ir Naujosios Zelandijos ministrais pirmininkais.

Minėtas JAV pareigūnas sakė, kad K.Harris paragino surengti skubų Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdį dėl Šiaurės Korėjos, o tokiai pozicijai anksčiau kalbėdamas su žurnalistais pritarė ir Australijos ministras pirmininkas Anthony Albanese'as.

„Jungtinės Valstijos mano, kad Saugumo Taryba turėtų susirinkti ir aptarti šį klausimą“, – sakė JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius