Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 12 31 /12:27

JAV numušė iš Jemeno paleistas priešlaivines raketas, nuskandinti 3 husių laivai

Amerikiečių eskadrinis minininkas šeštadienį numušė dvi priešlaivines balistines raketas, paleistas iš Jemeno, reaguodamas į pagalbos šauksmą iš krovininio laivo, kuris nukentėjo per atskirą smūgį, pranešė Jungtinių Valstijų kariuomenė.
U.S. Navy / ZUMAPRESS.com
U.S. Navy / ZUMAPRESS.com

Raketos buvo paleistos iš teritorijos, kurią kontroliuoja Irano remiami husių sukilėliai, pranešė JAV Centrinis štabas (CENTCOM) socialiniuose tinkluose ir pavadino tai „23-uoju neteisėtu husių išpuoliu prieš tarptautinę laivybą“ nuo lapkričio 19 dienos.

Vėliau jis teigė, kad Raudonojoje jūroje nuskandino tris husių laivus, kurie užpuolė krovininį laivą.

Husiai yra ne kartą atakavę laivus gyvybiškai svarbiame Raudonosios jūros laivybos kelyje ir sako tai darantys, kad paremtų palestiniečius Gazos Ruože, kur Izraelis kovoja su islamistų grupuote „Hamas“.

CENTCOM teigė, kad „USS Gravely“ ir „USS Laboon“ – abu eskadriniai minininkai – reagavo į Singapūro vėliava plaukiojančio, Danijai priklausančio ir jos valdomo krovininio laivo „Maersk Hangzhou“, kuris pranešė, kad į jį, plaukiantį Bab al Mandebo sąsiauriu Raudonojoje jūroje, pataikė raketa, pagalbos šauksmą.

Atsakydamas „USS Gravely“ numušė raketas, kurios buvo paleistos link laivų, sakoma pranešime.

Sekmadienį kariuomenė pranešė, kad JAV karinių jūrų pajėgų sraigtasparniai nuskandino tris husių sukilėlių valdomus laivus, kurie atakavo krovininį laivą.

Po to, kai husiai apšaudė JAV sraigtasparnius, šie „savigynos tikslais atidengė atsakomąją ugnį ir nuskandino tris iš keturių mažų laivų, o jų įgulos žuvo. Ketvirtasis laivas pasišalino iš teritorijos“, – sakoma CENTCOM pareiškime.

Viena didžiausių pasaulyje laivybos bendrovių „Maersk“ taip pat sekmadienį pranešė, kad Jemeno sukilėliams užpuolus vieną iš jos prekybinių laivų, ji 48 valandoms sustabdo savo laivų plaukimą pagrindiniu Raudonosios jūros sąsiauriu.

Krovininis laivas „Maersk Hangzhou“ pranešė, kad jam plaukiant sąsiauriu į jį buvo pataikyta raketa, o paskui jį užpuolė keturi husių laivai, kurie bandė į jį įsilaipinti. Galiausiai „Maersk“ pareiškė, kad „atidės visus tranzitus per šią teritoriją ateinančioms 48 valandoms“.

Jemeno sukilėlių, kurie tvirtina, kad taikosi į Izraelį ir su Izraeliu susijusius laivus, išpuoliai kelia pavojų tranzito maršrutui, kuriam tenka iki 12 proc. pasaulinės prekybos, todėl šio mėnesio pradžioje JAV įsteigė tarptautinę karinio jūrų laivyno operatyvinę grupę Raudonosios jūros laivybai apsaugoti.

Naujausias Izraelio ir „Hamas“ konflikto etapas prasidėjo, kai spalio 7 dieną palestiniečių kovotojų grupuotė surengė staigų tarpvalstybinį išpuolį iš Gazos Ruožo, per kurį žuvo apie 1 140 žmonių, daugiausia civilių, rodo naujienų agentūros AFP duomenys, paremti Izraelio duomenimis.

Po šio išpuolio JAV skubiai suteikė karinę pagalbą Izraeliui, kuris vykdo nesiliaujančią kampaniją Gazos Ruože, per kurią, „Hamas“ valdomos teritorijos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, žuvo mažiausiai 21 672 žmonės, daugiausia civiliai.

Šios mirtys sukėlė visuotinį pyktį Vidurio Rytuose ir tapo paskata Izraeliui priešiškų ginkluotų grupuočių išpuoliams visame regione.

JAV pajėgos Irake ir Sirijoje taip pat ne kartą buvo apšaudomos iš dronų ir raketų. Šias atakas, Vašingtono teigimu, vykdo Irano remiamos ginkluotos grupuotės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius