Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV numušė Kinijos šnipinėjimo balioną virš Atlanto vandenyno

JAV numušė Kinijos šnipinėjimo balioną prie savo rytinės pakrantės, teigia neįvardijamas JAV pareigūnas. Kaip praneša CNN, prezidentas Joe Bidenas, anot to paties pareigūno, pritarė baliono numušimui.
Šnipinėjimo balionas virš JAV
Šnipinėjimo balionas virš JAV / „AP“/„Scanpix“

Prieš baliono numušimą Federalinė aviacijos administracija sustabdė skrydžius keliuose Šiaurės Karolinos bei Pietų Karolinos oro uostuose ir uždarė oro erdvę teritorijoje, kurioje vyko baliono sunaikinimo operacija.

Aukščiausi kariuomenės pareigūnai patarė nenumušti baliono virš JAV žemyninės dalies dėl pavojaus, kurį nuolaužos gali kelti civiliams gyventojams ir žemėje esančiam turtui.

VIDEO: Chinese balloon shot down over Atlantic Ocean

Kiek anksčiau JAV prezidentas J.Bidenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos pasirūpins įtariamu Kinijos šnipinėjimo balionu, skridusiu virš šalies, o šis incidentas dar labiau padidino įtampą santykiuose su Pekinu.

Žurnalistų paprašytas pakomentuoti santykius su Kinija ir baliono incidentą, J.Bidenas šeštadienį žurnalistams nedetalizuodamas sakė: „Mes tuo pasirūpinsime.“

Kontraversija kilo ketvirtadienį, kai Amerikos pareigūnai pareiškė, kad stebėjo didelį Kinijos „šnipinėjimo balioną“ virš JAV, bet nusprendė jo nenumušti, nes baiminosi, kad tai gali pakenkti žmonėms ar turtui ant žemės.

Tai paskatino valstybės sekretorių Antony Blinkeną penktadienį atsisakyti retos kelionės į Pekiną.

Pekinas pripažino, kad orlaivis, kurį jis pavadino dirižabliu, yra Kinijos, tačiau pareiškė, kad tai buvo nuo kurso nukrypęs meteorologinis balionas, ir pridūrė, kad apgailestauja dėl susidariusios padėties.

„Dirižablis yra iš Kinijos. Tai civilinis dirižablis, naudojamas mokslinių tyrimų, daugiausia meteorologijos, tikslais“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame penktadienį.

„Kinijos pusė apgailestauja dėl nenumatyto dirižablio patekimo į JAV oro erdvę dėl force majeure aplinkybių“, – teigė ji.

Balionas skrido virš Jungtinių Valstijų šiaurės vakarinės dalies, kurioje yra jautrių oro bazių ir strateginių branduolinių raketų požeminiuose bunkeriuose, todėl tai dar labiau padidino susirūpinimą.

Šeštadienį JAV žiniasklaida pranešė, kad balionas buvo pastebėtas virš Šiaurės ir Pietų Karolinų, esančių rytinėje šalies dalyje.

Penktadienį Pentagonas pranešė, kad dar vienas įtariamas Kinijos šnipinėjimo balionas buvo pastebėtas virš Lotynų Amerikos, tačiau nepateikė konkrečių duomenų apie jo buvimo vietą.

J.Baidenas savo komentarus išsakė Sirakūzuose Niujorko valstijoje, kur šeštadienį turėjo praleisti kelias valandas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius