Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 07 15 /11:07

J.Kerry ir V.Putinas sutarė: būtina didinti spaudimą teroristinėms grupuotėms

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry ketvirtadienį susitiko su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir pasiūlė jam glaudesnį karinį bendradarbiavimą, viliantis išgelbėti įstrigusį Sirijos taikos procesą.
Johnas Kerry ir Vladimiras Putinas
Johnas Kerry ir Vladimiras Putinas / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Prieš šį susitikimą pesimistiškai nusiteikę JAV pareigūnai vengė prognozuoti, ar šios naujausios diplomatinės pastangos suveiks, bet pabrėžė, kad jie netenka kantrybės santykiuose su Maskva.

Kaip rodo vienas nutekintas dokumentas, Vašingtonas dabar siūlo Rusijai glaudesnį karinį bendradarbiavimą kovoje prieš džihadistų grupuotes „al Nusra Front“ ir „Islamo valstybė“ (IS).

Mainais Rusija turėtų įtikinti arba priversti savo sąjungininką Sirijos prezidentą Basharą al Assadą nebenaudoti savo aviacijos, taip pat sustabdyti atakas prieš civilius arba nuosaikiosios opozicijos grupes.

Tris valandas trukusios J.Kerry ir V.Putino derybos už uždarų durų baigėsi penktadienį 1 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

„Sekretorius išreiškė susirūpinimą dėl besikartojančių kovos veiksmų nutraukimo pažeidimų, vykdomų Sirijos režimo“, – JAV atstovas Johnas Kirby sakė žurnalistams.

„Jie abu diskutavo apie būtinybę didinti spaudimą teroristų grupuotėms, tokioms kaip „Daesh“ („Islamo valstybė“) ir „al Qaeda“ padalinys „Jabhat al Nusra“ („al Nusra Front“), – pridūrė jis.

Tačiau „diplomatinės pastangos negali tęstis neribotą laiką“ nesant konkrečių žingsnių artimiausiu laikotarpiu, J.Kirby citavo J.Kerry žodžius.

Kalbėdamas prieš susitikimą Kremliuje V.Putinas neatskleidė beveik jokių detalių.

„Norėčiau pabrėžti mūsų bendras pastangas spręsti konfliktu, kuriuos, kaip manome, yra svarbu išspręsti“, – pareiškė Kremliaus vadovas, perduodamas linkėjimus JAV prezidentui Barackui Obamai.

„Mano vėliausias pokalbis su prezidentu Obama įtikino mane, kad mes iš tikrųjų ne tik siekiame sukurti bendradarbiavimo procesą, bet ir pasiekti svarbių rezultatų“, – pridūrė jis.

Sėdėdamas priešais V.Putiną JAV valstybės sekretorius pritarė, kad B.Obama tą pokalbį telefonu laiko konstruktyviu.

J.Kerry sakė, kad B.Obama ir jis yra įsitikinę, jog Rusija turi galimybę „smarkiai pakeisti“ įvykių eigą ne vien Sirijoje, bet ir Ukrainoje.

Vėliau penktadienį, pernakvojęs viename Maskvos viešbutyje, J.Kerry ketina „išsamiau išplėtoti iniciatyvas“ per derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu.

Tačiau diplomatiniai terminai negalėjo pridengti JAV susirūpinimo, o Vašingtonas sakė, kad reikia išspręsti dvi dideles problemas – B.al Assado pajėgų vykdomus paliaubų pažeidimus ir didėjančią „al Nusra Front“ įtaką.

„Mums reikia sprendinio, kuris spręstų abi šias problemas“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas.

„Jeigu negalėsime rasti sprendinio, kuris spręstų abi šias problemas, atsidursime visiškai kitokioje padėtyje. Iš tikrųjų turime labai mažai laiko“, – perspėjo jis.

JAV pareigūnai nesureikšmino karinio pasiūlymo, apie kurį anksčiau pranešė dienraštis „The Washington Post“, argumentuodami, kad bet kokiu atveju bus imamasi veiksmų prieš „al Nusra Front“, džihadistų tinklo „al Qaeda“ padalinį.

Tačiau JAV politikos kritikai tikriausiai laikys bet kokį pasiūlymą suteikti pagalbą V.Putino kampanijai Sirijoje, netgi nukreiptą prieš džihadistus, kaip Kremliaus intervencijos toje Artimųjų Rytų šalyje pergalę.

Damaske kol kas nebuvo jokių ženklų, kad B.al Assadas spaudžiamas sutikti su derybomis dėl naujos vyriausybės – tolesniame taikos proceso etape, jeigu būtų atkurtos paliaubos.

Pilietinis karas Sirijoje prasidėjo 2011 metais, kai B.al Assadas ėmėsi žiauriai malšinti demonstracijas prieš vyriausybę. Tas konfliktas nusinešė jau daugiau negu 280 tūkst. žmonių gyvybių.

Pastangos užbaigti karą tapo dar aktualesnės iškilus IS, kuri 2014-ųjų viduryje užėmė dideles teritorijas Sirijoje ir kaimyniniame Irake.

Kremlius: V.Putinas ir Kerry nediskutavo apie karinį bendradarbiavimą Sirijoje

Vladimiras Putinas ir JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry nediskutavo apie karinį bendradarbiavimą Sirijoje per derybas, turėjusiomis padėti atgaivinti įstrigusį taikos procesą toje karo krečiamoje šalyje, penktadienį pranešė Kremlius.

„Tiesioginio karinio bendradarbiavimo kovoje su terorizmu tema nebuvo svarstoma“ per šias derybas, – Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas sakė žurnalistams.

D.Peskovas kalbėjo po to, kai vienas nutekintas dokumentas parodė, kad Vašingtonas nusiteikęs pasiūlyti Maskvai glaudžiau bendradarbiauti kovojant su džihadistų grupuotėmis Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius