Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 08 /18:43

JAV paskelbė Irano Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad Vašingtonas skelbia Irano elitinę Revoliucinę gvardiją teroristine organizacija.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime D.Trumpas sakė, jog šiuo „beprecedenčiu“ žingsniu „pripažįsta realybę, kad Iranas yra terorizmą remianti valstybė, o Irano Revoliucinė gvardija aktyviai dalyvauja, finansuoja ir propaguoja terorizmą kaip valstybės valdymo įrankį“.

Islamo revoliucinės gvardijos korpusas buvo įkurtas po 1979 metų Irano islamo revoliucijos. Jo pagrindinis uždavinys yra ginti klerikalinį režimą – kitaip negu tradicinių kariuomenės dalinių, saugančių šalies sienas.

Revoliucinė gvardija Irane įgijo itin didelę įtaką, įskaitant reikšmingus ekonominius interesus.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano Revoliucinė gvardija
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Irano Revoliucinė gvardija

Vienas svarbiausių gvardijos padalinių yra Kudso (Jeruzalės) pajėgos, padedančios Irano sąjungininkams Vidurio Rytų regione, įskaitant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą ir Libano šiitų sukarintą grupuotę „Hezbollah“.

D.Trumpo administracija jau yra paskelbusi didelio masto sankcijų Iranui, praeitais metais pasitraukusi iš daugiašalio susitarimo, pagal kurį Teheranas smarkiai apribojo savo branduolinę programą.

Izraelio premjeras sveikina sprendimą

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pirmadienį pasveikino JAV sprendimą pripažinti Irano revoliucijos gvardiją teroristine organizacija ir pareiškė, kad amerikiečių prezidentas Donaldas Trumpas sureagavo „į mano prašymą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas ir Benjaminas Netanyahu

„Ačiū, mano mielas drauge, JAV prezidente Donaldai Trumpai, kad nusprendėte paskelbti Irano revoliucijos gvardiją teroristine organizacija“, – pareiškime nurodė B.Netanyahu, likus dienai iki visuotinių rinkimų, per kuriuos jis sieks užsitikrinti penktą kadenciją premjero poste.

„Ačiū, kad atsakėte į dar vieną mano svarbų prašymą, tarnaujantį mūsų valstybių bei regiono šalių interesams“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius