Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 15 /19:59

JAV paskelbė sankcijas 17 Saudo Arabijos piliečių, siejamų su J.Khashoggi nužudymu

JAV ketvirtadienį paskelbė ekonomines sankcijas 17 Saudo Arabijos piliečių, įtariamų prisidėjus prie žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymo; tarp tų asmenų esama ir artimų sosto paveldėtojo princo Mohammedo bin Salmano patarėjų.
Jamalas Khashoggi
Jamalas Khashoggi / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie sankcijas paskelbta po to, kai Rijado valstybinis prokuroras pranešė, jog penkiems pareigūnams gresia mirties bausmė šioje byloje, tačiau pabrėžė, kad M.bin Salmanas su tuo visu nėra susijęs.

„Saudo Arabijos pareigūnai, kuriems skelbiame sankcijas, yra prisidėję prie Jamalo Khashoggi siaubingo nužudymo. Tie asmenys, kurie nusitaikė ir brutaliai nužudė žurnalistą, gyvenusį ir dirbusį Jungtinėse Valstijose, privalo susidurti su savo veiksmų pasekmėmis“, – pareiškė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas.

Sankcijos paskelbtos Saudo Arabijos sąjungininkams pasipiktinus dėl žurnalisto nužudymo ir jo palaikų supjaustymo spalio 2 dieną karalystės konsulate Turkijos Stambulo mieste.

Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje
Turkijos tyrėjai Saudo Arabijos konsulato viduje

59 metų žurnalistas veteranas J.Khashoggi rašydavo laikraščiui „The Washington Post“ ir kitiems tarptautiniams leidiniams. Jis buvo tapęs vienu pagrindinių princo Mohammedo bin Salmano kritikų. Princo tėvas yra Saudo Arabijos karalius.

Tarp 17 asmenų, kuriems paskelbtos sankcijos, yra svarbūs įtakingo princo patarėjai Saudas al Qahtani ir Maheras Mutrebas, taip pat – Mohammedas Alotaibi, kuris J.Khashoggi nužudymo metu buvo generalinis konsulas Stambulo konsulate.

JAV iždo departamentas nurodė, kad A.al Qahtani, kuris seniai yra princo Mohammedo dešinioji ranka, „dalyvavo planuojant ir įvykdant operaciją“ nužudyti J. Khashoggi.

Tačiau princas Mohammedas niekuo nekaltinamas. Saudo Arabijos vyriausybė tvirtina, kad jis neįsakė nužudyti žurnalisto.

Minimos sankcijos pagal JAV „Magnitskio įstatymą“ reiškia bet kokio JAV jurisdikcijoje esančio minėtų asmenų turto įšaldymą ir draudžia amerikiečiams bei JAV kompanijoms turėti su šiais asmenimis verslo santykių.

Jungtinių Valstijų, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos ir Turkijos smarkiai spaudžiamas Rijadas pripažino, kad J.Khashoggi konsulate buvo nužudytas, ir pažadėjo nubausti kaltuosius.

Anksčiau ketvirtadienį Saudo Arabijos prokuratūra paskelbė, kad buvo sulaikytas 21 asmuo ir kad 11 jų buvo apkaltinti. Penkiems šių asmenų gresia mirties bausmė už nužudymą, sakė prokuroras.

S.Mnuchinas nurodė, kad Vašingtonas ir toliau spaus Rijadą įvykdyti teisingumą šioje byloje.

„Jungtinės Valstijos toliau uoliai stengiasi nustatyti visus faktus ir kaltins visus, kurių atsakomybę nustatysime, kad būtų pasiektas teisingumas Khashoggi sužadėtinei, vaikams ir šeimai“, – sakoma jo pareiškime.

„Saudo Arabijos vyriausybė privalo imtis atitinkamų žingsnių ir nebesitaikyti į politinius disidentus ar žurnalistus“, – pabrėžė S.Mnuchinas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius