Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbė sankcijas Irano tanklaiviui „Adrian Darya 1“

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė sankcijas neseniai Gibraltare sulaikytam, bet vėliau paleistam Irano tanklaiviui „Adrian Darya 1“ ir paragino, kad jokios šalys nepriimtų jo vertingo naftos krovinio.
Tanklaivis „Grace 1“
Tanklaivis „Grace 1“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Laivas, anksčiau vadinęsis „Grace 1“, pastarosiomis dienomis plaukiojo po Viduržemio jūrą, kai buvo paleistas Gibraltaro po šešias savaites trukusio sulaikymo. Tanklaivis liepos 4-ąją buvo sulaikytas prie šios Didžiosios Britanijos valdos krantų, įtarus, kad jo krovinys gabenamas į Siriją, pažeidžiant Europos Sąjungos sankcijas.

Nors Vašingtonas dėjo pastangas, kad laivas liktų areštuotas, Gibraltaro teismas nurodė jį paleisti, bet dėl „Adrian Darya 1“ kelionės tikslo kilo įvairiausių spėlionių.

JAV Iždo departamentas penktadienį paskelbė, kad tanklaivis laikomas „užblokuota nuosavybe“ pagal kovos su terorizmu įsaką ir kad „bet kas, teikiąs pagalbą „Adrian Darya 1“, rizikuoja susilaukti sankcijų“.

Laivo kapitonas Akhileshas Kumaras taip pat buvo įtrauktas į „juodąjį sąrašą“, remiantis įsaku, iš esmės draudžiančiu JAV fiziniams ir juridiniams subjektams palaikyti bet kokius santykius su užblokuota nuosavybe.

Libanas anksčiau paneigė Turkijos pareiškimą, kad jis ketina priimti iraniečių tanklaivį, plukdantį 2,1 mln. barelių naftos, kurios vertė – daugiau kaip 140 mln. JAV dolerių (126 mln. eurų).

Iranas neigė ketinantis parduoti naftą savo sąjungininkui Damaskui, bet ekspertai sako, kad labiausiai tikėtinas scenarijus – jog naftą bus siekiama perpumpuoti į kitus laivus ir kad šio krovinio galutinis tikslas yra kuris nors Sirijos uostas.

Jūrų laivybos stebėjimo tinklalapių duomenys rodo, kad „Adrian Darya 1“ vėliausias įvardytas kelionės tikslas, kuris nebūtinai turi būti kitas uostas, į kurį užsuks šis laivas, yra Turkijoje.

Prieštaringa informacija

Per Automatinę identifikavimo sistemą (AIS) iš pradžių buvo paskelbta, kad tanklaivis plaukia į Mersiną, o vėliau kaip kelionės tikslas buvo įvardytas Iskenderūnas. Šią informaciją penktadienį pakomentavo Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu.

„Šis tanklaivis nebeplaukia į Iskenderūną – tanklaivis keliauja į Libaną“, – per vizitą Osle sakė M.Cavusoglu.

Libanas greitai paneigė šią prielaidą ir pabrėžė niekada neperkantis žaliavinės naftos, nes neturi perdirbimo įmonių.

„Energetikos ministerija neperka žaliavinės naftos iš jokios šalies; Libanas neturi savo naftos perdirbimo įmonės“, – sakoma energetikos ministrės Nados Boustani pranešime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tanklaivis „Grace 1“
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tanklaivis „Grace 1“

Ji pridūrė, kad Libanas negavo jokių prašymų priimti šį tanklaivį.

Kaip rodo jūrų laivybos stebėjimo portalų informacija, šis supertanklaivis dabar yra į vakarus nuo Kipro.

Iranas pirmadienį tvirtino „pardavęs naftą“, gabenamą šiuo laivu, todėl dėl „Adrian Darya 1“ kelionės tikslo spręs krovinio savininkai.

Teheranas neįvardijo pirkėjo ir nenurodė, ar nafta buvo parduota dar prieš tanklaivio sulaikymą Gibraltaro sąsiauryje.

Iranas neigė kaltinimus, kad ketina pažeisti Sirijai taikomas ES sankcijas, bet tvirtino negalįs atskleisti galutinio kelionės tikslo dėl Jungtinių Valstijų „ekonominio terorizmo“ ir Vašingtono taikomų sankcijų iranietiškos naftos eksportui.

Liepą Irano islamo revoliucinės gvardijos korpusas strategiškai svarbiame Hormūzo sąsiauryje sulaikė su Didžiosios Britanijos vėliava plaukiojantį laivą. Jungtinė Karalystė sakė, kad tai buvo atsakas į „Grace 1“ sulaikymą Gibraltare, bet Teheranas tvirtino, kad tarp abiejų incidentų ryšio nėra.

Gibraltaro teismas rugpjūčio 15-ąją suteikė leidimą iraniečių tanklaiviui išplaukti, nors Jungtinės Valstijos paskutinę minutę pateikė reikalavimą pratęsti jo areštą.

Šis sprendimas dar paaštrino augančią įtampą tarp Irano ir JAV, amerikiečių prezidentui Donaldui Trumpui pernai nusprendus vienašališkai pasitraukti iš branduolinio susitarimo, kurį 2015 metais sudarė Teheranas su galingosiomis valstybėmis.

Nuo to laiko Iranas neteko milijardinių pajamų, kurias anksčiau leisdavo gauti susitarimas, nes JAV grąžino sankcijas, trukdančius Iranui prekiauti nafta – šiitiškai respublikai itin svarbiu tvirtos valiutos šaltiniu.

Remiantis JAV federalinių teismų dokumentais, šalies tarnybos įtaria, jog „Adrian Grace 1“ iš tikrųjų priklauso Irano revoliucinei gvardijai – sukarintai organizacijai, atskaitingai tik šalies aukščiausiajam lyderiui ajatolai Ali Khamenei.

Balandį Vašingtonas paskelbė Revoliucinę gvardiją užsienio teroristine organizacija. Tai buvo pirmas atvejis, kai JAV įtraukė į tokį sąrašą kitos šalies ginkluotąsias pajėgas. Būtent šis žingsnis suteikė pagrindą amerikiečių teisėsaugai išduoti orderį tanklaiviui sulaikyti, nors trečiosios šalys patys sprendžia, ar pripažinti prašymo pagrįstumą.

„Adrian Darya 1“ iš pradžių ketino prisišvartuoti Graikijos Kalamatoje, nors tas uostas neturi infrastruktūros naftai iš tanklaivio iškrauti. JAV Valstybės departamentas vėliau ėmė spausti Graikiją nepadėti laivo įgulai.

Vėliau iraniečių laivas per AIS pranešė plaukiąs į Mersiną – pietinį Turkijos uostamiestį, turintį naftos terminalą.

Anksčiau penktadienį per AIS buvo paskelbta, kad „Adrian Darya 1“ plaukia į Turkijos uostą Iskenderūną, esantį maždaug už 200 km nuo Banijaso Sirijoje, kur veikia minėta naftos perdirbimo įmonė.

Specializuota socialinio tinklo grupė „TankerTrackers“ penktadienį pažymėjo, kad ši informacija nedaug sako apie tikėtiną galutinį kelionės tikslą.

„Laikykite tai veikiau įrašo atnaujinimu, o ne kažkuo reikšminga. Manome, kad iki [naftos] perkėlimo tebėra likusios kelios dienos. Turkija šios naftos neimportuos“, – sakoma žinutėje.

Anksčiau „TankerTrackers“ rašė, kad iraniečių laivas „be tikslo klaidžioja po Viduržemio jūrą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius