Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbė sankcijų Irano stambiesiems bankams

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija ketvirtadienį įvedė plačias sankcijas Irano bankininkystės sektoriui, toliau spausdama savo priešininko ekonomiką, likus kelioms savaitėms iki Amerikos vadovo rinkimų.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Iždo departamentas nurodė, kad sankcijos bus taikomos 18-ai stambių Irano bankų. Tikėtina, kad šis žingsnis smarkiai suvaržys 80 mln. gyventojų turinčios šiitiškos respublikos ryšius su pasauline finansų sistema, Iranui tebesistengiant suvaldyti koronaviruso epidemiją.

D.Trumpo administracija daugumai bankų nepaskelbė konkrečių kaltinimų, tik aptakiai pareiškė, jog visas Irano finansų sektorius gali būti pasitelkiamas remti kontroversišką vyriausybės branduolinę programą ir stiprinti Teherano „kenkėjišką įtaką regione“.

Iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas sakė, kad šie veiksmai „sustabdys neteisėtą prieigą prie JAV dolerių“.

„Mūsų sankcijų programos bus tęsiamos, kol Iranas sustabdys paramą teroristinėms veiklom ir užbaigs savo branduolines programas“, – sakoma S. Mnuchino pranešime.

Iždo departamentas pažymėjo, kad išimtys bus daromos humanitarinės paskirties finansinėms operacijoms, pavyzdžiui, įsigyjant maisto produktų ar vaistų.

Tačiau Europos diplomatai sako, kad JAV sankcijos bet kokiu atveju sukels sunkių humanitarinių pasekmių, nes tik nedaugelis kitų šalių institucijų bus linkusios rizikuoti gresiant didžiausios pasaulyje ekonomikos teisiniam atsakui.

Iždo departamentas paskelbė, kad sankcijos įsigalios per 45 dienas, kad bendrovės galėtų užbaigti sandorius Irane.

Tokiu atveju subjektai, bendradarbiaujantys su Iranu, prieš įsigaliojant sankcijoms taip pat spės sužinoti lapkričio 3 dieną vyksiančių JAV prezidento rinkimų baigtį. Šiuo metu apklausos rodo, kad D. Trumpas pagal populiarumą atsilieka nuo savo varžovo demokrato Joe Bideno, pasisakančio už diplomatinio proceso su Iranu atkūrimą.

D.Trumpas savo ruožtu vykdė „maksimalaus spaudimo“ politiką, turinčią smarkiai suvaržyti Iraną, pagrindinį JAV sąjungininkių Saudo Arabijos ir Izraelio priešininką.

Vašingtono administracija jau ėmėsi priemonių, kad sustabdytų visą Irano naftos eksportą, taip pat atsiribojo nuo daugiašalės sutarties, sudarytos vadovaujant ankstesniam JAV prezidentui Barackui Obamai (Barakui Obamui), įpareigojusios Teheraną reikšmingai apriboti savo branduolinę programą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius