-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV paskelbė sankcijų Kinijos pareigūnams dėl uigūrų teisių pažeidimų

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paskelbė sankcijas keliems Kinijos aukšto rango pareigūnams ir pareikalavo užbaigti „šiurpius“ žmogaus teisių pažeidimus, nukreiptus prieš uigūrus ir kitus tiurkus musulmonus.
Uigūrai Kinijoje
Uigūrai Kinijoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Trims pareigūnams bus uždrausta išduoti JAV vizas, o bet koks jų turtas Jungtinėse Valstijose bus įšaldytas.

Tarp šių pareigūnų yra vakarinio Sindziango regiono Kinijos komunistų partijos (KKP) vadovas Chen Quanguo, Pekino griežtos linijos politikos vietos mažumų atžvilgiu architektas.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Vašingtonas imasi priemonių prieš „šiurpius ir sistemingus pažeidimus“ Sindziange, įskaitant priverstinį darbą, masinius sulaikymus ir priverstinę gimstamumo kontrolę.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mike'as Pompeo

„Jungtinės Valstijos nestovės rankas sudėjusios, kai KKP vykdo žmogaus teisių pažeidimus, nutaikytus į uigūrus, etninius kazachus ir kitų mažumų grupių narius Sindziange“, – sakoma M.Pompeo pranešime.

Kiti du pareigūnai, kuriems taikomos minėtos sankcijos, yra Sindziango visuomenės saugumo biuro direktorius Wang Mingshanas ir buvęs regiono komunistų aukšto rango vadovas Zhu Hailunas.

Iždo departamentas taip pat paskelbė finansinių sankcijų ketvirtam asmeniui – Huo Liujunui, buvusiam Sindziango saugumo pareigūnui, bet jam nebus taikomas draudimas gauti JAV vizą.

Liudininkai ir žmogaus teisių grupės sako, kad Kinija suėmė Sindziange daugiau kaip milijoną uigūrų ir kitų tiurkų musulmonų, vykdydama didelio masto „perauklėjimo“ kampaniją, kuria siekiama asimiliuoti mažumas.

M.Pompeo per konferencinį pokalbį su žurnalistais ketvirtadienį sakė, jog padėtis Kinijoje yra „šimtmečio dėmė“. Diplomatijos vadovas anksčiau padėtį Sindziange yra vadinęs panašia į žydų Holokaustą.

Kinija savo ruožtu tvirtina, kad užsiima mažumų švietimu ir profesiniu mokymu, siekdama atriboti mažumų narius nuo radikaliojo islamizmo, anot Pekino, keliančio šaliai tokią pačią grėsmę kaip Jungtinėms Valstijoms.

M.Pompeo pastarosiomis savaitėmis taip pat paskelbė suvaržymų išduoti vizas Kinijos pareigūnams dėl elgesio Tibete ir Pekino veiksmų tramdant Honkongą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius