Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbė sankcijų Rusijos geležinkelių bendrovei dėl reisų į Krymą

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija trečiadienį paskelbė sankcijas vienai Maskvoje įsikūrusiai privačiai geležinkelių bendrovei, praeitą mėnesį paleidusiai keleivinius reisus tarp Rusijos ir 2014 metais aneksuoto Krymo.
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV)
Jungtinės Amerikos Valstijos (JAV) / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nauju sankcijų taikiniu tapo bendrovė „Grand Service Express“, jos generalinis direktorius Aleksandras Ganovas ir dar septyni asmenys, kuriems anksčiau šią savaitę sankcijas paskelbė Europos Sąjunga – už jų vaidmenį organizuojant rugsėjį Kryme vykusius Rusijos vietos valdžios rinkimus.

Po Krymo aneksijos tiek ES, tiek JAV jau ne kartą skelbė sankcijas Rusijai ir nepripažįsta jos suvereniteto šiame Ukrainai priklausančiame Juodosios jūros pusiasalyje.

JAV Iždo departamentas naujas sankcijas paskelbė likus dviem dienoms iki valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo vizito Kijeve, per kurį jis planuoja susitikti su Ukrainos prezidentu ir kitais pareigūnais. Tikėtina, kad šiuo žingsniu amerikiečių administracija mėgina pasiųsti Kijevui paramos žinią, kai Vašingtone yra svarstoma prezidento D.Trumpo apkaltos byla dėl jo reikalų su Ukraina.

„Iždo departamento veiksmai, atliekami glaudžiai koordinuojant veiksmus su mūsų tarptautiniais sąjungininkais ir partneriais, patvirtina mūsų nesvyruojančią paramą laisvo ir sąžiningo demokratijos proceso atkūrimui Kryme“, – sakoma iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino pranešime.

Ten pat nurodoma, kad sankcijas JAV skelbia „atsakydamos į besitęsiančią agresiją Ukrainos atžvilgiu ir mėginimą okupuoti Krymą“.

Į asmenų, kuriems taikomos sankcijos sąrašą, įtrauktas Sevastopolio gubernatoriaus pareigas einantis Michailas Razvožajevas, Krymo ministrų tarybos pirmininkas Jurijus Hocaniukas, Sevastopolio teisėkūros institucijai 2016–2019 metais pirmininkavusi Jekaterina Altabajeva, Sevastopolio rinkimų komisijos vadovas Sergejus Danilenka, jo pavaduotoja Lidija Basova ir sekretorė Jekaterina Pyrkova, taip pat Sevastopolio tarybos vadovas Vladimiras Nemcovas.

Kaip nurodo Iždo departamentas, šie septyni asmenys kelia grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui Ukrainoje bei jos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, taip pat užima savo postus „be Ukrainos leidimo“.

Prie naujųjų ES ir JAV sankcijų taip pat prisidėjo Kanada, informavo Iždo departamentas.

„JAV, ES ir Kanados koordinuoti veiksmai varžo šių neteisėtai pareigas užimančių asmenų galimybes užsiimti verslu tarptautiniu lygiu“, – pažymėjo S.Mnuchinas.

Šiomis sankcijomis JAV galimai siekia sušvelninti akibrokštą Ukrainai, susijusį su M.Pompeo neseniai išsakytais pareiškimais apie šią šalį. Praeitą savaitę valstybės sekretoriaus interviu ėmusi JAV visuomeninio radijo NPR žurnalistė Mary Louise Kelly teigė, kad diplomatijos vadovas ją aprėkė dėl klausimų apie Ukrainą ir paklausė, ar ji mananti, kad amerikiečiams ši valstybė iš tiesų rūpi.

Susisiekimas geležinkeliu su Krymu buvo pradėtas gruodžio pabaigoje. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai pervažiavo traukiniu, kirtusiu naująjį 19 km ilgio tiltą per Kerčės sąsiaurį.

Šiuo projektu siekiama užtikrinti patikimesnį susisiekimą tarp Rusijos ir Krymo, taip pat padidinti prekių ir turistų srautus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius