Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV paskelbs apie ilgalaikį papildomų pajėgų dislokavimą Baltijos ir kitose Europos šalyse

JAV ruošiasi paskelbti apie ilgalaikį karinių pajėgų dislokavimą keliose Europos šalyse, sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas.
JAV kariai generolo Silvestro Žukausko poligone
JAV kariai generolo Silvestro Žukausko poligone / Lukas Balandis / BNS nuotr.

„Rytoj bus paskelbti konkretūs pranešimai apie sausumos, jūrų ir oro pajėgas, kurios bus dislokuotos ilgam laikui“, – antradienio vakarą sakė jis, kurį cituoja BBC.

Didžioji pajėgų dalis bus dislokuota Balkanuose, Baltijos šalyse ir prie rytinių Rusijos sienų, pridūrė J.Sullivanas, informuodamas žurnalistus JAV prezidento Joe Bideno lėktuve, skrendančiame į Madridą, kur vyksta NATO aukščiausiojo lygio susitikimas.

Patarėjas sakė, kad Aljansas prisiims istorinius įsipareigojimus dėl pajėgų dislokavimo. Kontingentai liks veikti net ir pasibaigus Ukrainos, kurią užpuolė Rusija, karui.

Tačiau jis pažymėjo, kad JAV telkia pajėgas Europoje ne tiek dėl Rusijos veiksmų, kiek dėl „ilgalaikių strateginių realijų pokyčių“.

Visų pirma bus paskelbta, kad du papildomi JAV karinio jūrų laivyno eskadriniai minininkai bus dislokuoti bazėje Ispanijos pietuose.

J.Sullivanas taip pat iškėlė klausimą, ar aljanso narės turi skirti po du procentus savo BVP savo saugumo stiprinimui. Vašingtonui tai opus klausimas: priversti Europos šalis daugiau skirti savo gynybai 2018 m. bandė prezidentas Donaldas Trumpas ir tuo metu sulaukė aršios kritikos.

Pasak J.Sullivano, ilgalaikis daugelio Aljanso valstybių narių atsisakymas vykdyti savo įsipareigojimus dėl išlaidų gynybai dabar sparčiai taisomas.

Prezidento patarėjas pažymėjo, kad NATO investicijos į gynybos pajėgumų stiprinimą gerokai padidėjo – pasak jo, aukščiausiojo lygio susitikime bus parodyta, kad dauguma Aljanso narių jau pasiekė reikalaujamą dviejų procentų ribą arba ketina ją pasiekti iki 2024 m.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius