-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV perspėja Rumuniją kovoje su korupcija „nežengti atgal“

Rumunija, kovodama su korupcija, neturėtų žengti „žingsnio atgal“, pirmadienį pareiškė vienas JAV pareigūnas, rumunų kairiojo sparno vyriausybei bandant atleisti šios kovos vadę.
Wessas Mitchellas
Wessas Mitchellas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„JAV remia jūsų kovos su korupcija institucijas; per jas jūs esate pavyzdys regionui“, – auditorijai Bukarešto universitete sakė JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas Europos ir Eurazijos reikalams Wessas Mitchellas.

„Padarėte reikšmingą pažangą ir dabar ne toks istorijos momentas, kai norėtume matyti Rumuniją žengiant žingsnį atgal“, – pridūrė W.Mitchellas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Codruta Kovesi
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Laura Codruta Kovesi

Rumunijos vyriausybė nori atleisti kovos su korupcija biuro vadovę Laurą Codrutą Kovesi už „šalies įvaizdžio gadinimą“.

Kritikai sako, kad tokie veiksmai pakerta kovos su korupcija pastangas vienoje labiausiai korumpuotų ES šalių.

Centro dešinės prezidentas Klausas Iohannisas, kuris dažnai konfliktuoja su vyriausybe, bandė nesuteikti įgaliojimų nušalinti L.C.Kovesi, tačiau gegužės mėnesį Konstitucinis Teismas nurodė prezidentui ją atleisti.

Vyriausybė kaltina prokurorus viršijant savo kompetenciją ir organizavo demonstracijas prieš teismų sistemos „piktnaudžiavimą“.

Vienas garsiausių kritikų yra valdančiosios Socialdemokratų partijos (PSD) vadovas Liviu Dragnea, kuriam dėl teistumo už balsavimo rezultatų klastojimą buvo uždrausta užimti premjero postą.

„Scanpix“/AP nuotr./Liviu Dragnea
„Scanpix“/AP nuotr./Liviu Dragnea

Aukščiausiasis Teismas vėliau šią savaitę turi priimti sprendimą antroje byloje, kurioje L.Dragnea dėl fiktyvių darbo vietų skandalo yra kaltinamas korupcija.

Anksčiau šį mėnesį L.Dragnea prokurorus palygino su komunistų laikų slaptąja policija, tuo išprovokuodamas piktą teismų sistemos darbuotojų atsaką, apkaltinant jį „pavojingu precedentu“ ir bandymu daryti spaudimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius